fbpx

Αντιδρούν τα Πανεπιστήμια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Αντιδράσεις και κινητοποίησεις ενάντια στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις Τμημάτων σε ΔΙΠΑΕ, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΚΠΑ και ΕΛΜΕΠΑ

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) ενάντια στην απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, έπειτα από εισήγηση του διορισμένου από το υπουργείο Παιδείας Πρύτανη Αθανάσιου Καΐση, για καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μεταφορά Τμημάτων του ΑΕΙ. Από το πρωί, οι κτιριακές υποδομές του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο τελούν υπό κατάληψη από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών. Οι κινητοποιήσεις πρόκειται να συνεχιστούν και αύριο με νέα διαμαρτυρία, στην οποία θα συμμετέχουν φοιτητές από τα τμήματα των Σερρών και της Καβάλας. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, τονίζοντας πως η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά την ζωές 6.000 φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων.

Αντιδράσεις καταγράφονται και στην Καβάλα. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Φυσικής προτείνει τον «κοινό βηματισμό με τους φοιτητικούς συλλόγους του ΔΙΠΑΕ της Θεσσαλονίκης οι οποίοι δέχονται αντίστοιχη επίθεση, αφού προτείνεται να καταργηθεί το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα τη Σίνδο, να μεταφερθεί στις Σέρρες το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και να συγχωνευτούν διάφορα άλλα τμήματα». Στο πλαίσιο αυτό, καλούν σε κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη ώστε όλοι μαζί να φωνάξουν: «Κάτω τα χέρια από τις σχολές μας, εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές μας».

Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Λουκέτο» έβαλε σήμερα η Σχολή Επιστημών της Αγωγής του ΕΚΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επικείμενες συγχωνεύσεις. Όπως τονίζει η Γενική Συνέλευση της Σχολής, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου της Αθήνας έχουν κάνει πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας για συγχώνευση της Σχολής. Παράλληλα επισημαίνει πως δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από τη διοίκηση του ιδρύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκτακτη γενική συνέλευση της Σχολής αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή λειτουργίας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, όπως και την αναστολή της Βιβλιοθήκης της.

Πανεπιστήμιο Πατρών

Σε κατάληψη προχώρησαν οι φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών (Αγρίνιο). Αφορμή αποτέλεσε η πρόταση του ΑΕΙ για κατάργηση του τμήματος, όπως και η αδιαφορία/άρνηση του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την έγκριση του Integrated Master.

Οι φοιτητές τονίζουν πως το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος αποτελεί το μοναδικό τμήμα στη Δυτική Ελλάδα που σχετίζεται με το περιβάλλον, παράγοντας σημαντική έρευνα στην κατεύθυνση της προστασίας του. Επίσης υπογραμμίζουν ότι μετά από σειρά υποσχέσεων και δεσμεύσεων τόσο από το κράτος, όσο και από το ίδιο τους το πανεπιστήμιο, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που διαιωνίζει το καθεστώς μη-κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων και μη-αναγνώρισης του επιστημονικού πεδίου από το ίδιο το ΑΕΙ.

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Όχι στην κατάργηση Τμημάτων λέει και η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Με πρόσφατη απόφασή της και απαντώντας στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι πρυτανικές αρχές επισημαίνουν πως όλα τα ακαδημαϊκά Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ έχουν αντικείμενα σπουδών με υψηλή επαγγελματική ζήτηση. Γνωστικά αντικείμενα όπως η Γεωπονία, οι Επιστήμες Υγείας και Πρόνοιας, οι Επιστήμες Μηχανικής, οι Επιστήμες Διοίκησης και Οικονομίας και η Μουσική Τεχνολογία και Ακουστική, έχουν σημαντική επαγγελματική ζήτηση σε ελλαδικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι το ΕΛΜΕΠΑ έχει εκπονήσει, μέσω ανεξάρτητου φορέα, μελέτη για την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων του, η οποία αναδεικνύει ξεκάθαρα τις σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων όλων των Τμημάτων του.

Ο πρύτανης Νικόλαος Κατσαράκης σημειώνει πως «διαφωνούμε πλήρως τόσο με την κατάργηση Τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ με αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή του, καθώς επίσης και με την πιθανή μετατροπή Τμημάτων του σε Εφαρμοσμένων Επιστημών τριετούς φοίτησης. Αντιθέτως, επιδιώκουμε τη σχεδιασμένη και λελογισμένη ανάπτυξη του Πανεπιστημίου με την επαρκή στελέχωσή του για τη στήριξη του αδιαμφισβήτητα ιδιαίτερα αξιόλογου έργου που έχει επιτευχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ίδρυσή του».

(Visited 192 times, 1 visits today)

Περισσότερα