fbpx

Αστυνομία στα ΑΕΙ: «Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, θα ήταν γελοία»

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταδικάζει την εγκατάσταση της αστυνομίας στα ΑΕΙ και ειδικά στο ΑΠΘ
Facebook
Twitter
Email

Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει, μαζί με τα περισσότερα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, την έντονη δυσαρέσκειά του για την είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας (ΟΠΠΙ) στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, που ήδη συνοδεύεται από τη χρήση υπέρμετρης και επικίνδυνης αστυνομικής βίας ειδικά στο ΑΠΘ.

Πράγματι, οι υποτιθέμενοι άοπλοι ειδικοί φρουροί που προβλέπει ο νόμος για τους ΟΠΠΙ συνοδεύονται από πάνοπλα ΜΑΤ στην προσπάθεια εισόδου τους στο ΕΜΠ και στο ΕΚΠΑ πριν από 10 ημέρες και έρχονται να προστεθούν στα μόνιμα εγκατεστημένα (εδώ και 5 μήνες) ΜΑΤ και «αύρας» στο ΑΠΘ, με πρόσχημα την ανέγερση βιβλιοθήκης, στην οποία όμως δεν γίνονται εργασίες.

Αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, θα ήταν γελοία. Αστυνομικοί φυλάσσουν αστυνομικούς, καθιστώντας την εμμονική  στάση της κυβέρνησης ένα φιάσκο που όμοιό του δεν έχει υπάρξει. Μέχρι και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με το νόμο περί Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, χαρακτηρίζοντάς το αναποτελεσματικό και εικόνα μίας αποτυχημένης κοινωνίας. Πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράγματα, όπως ένοπλοι αστυνομικοί, κάμερες παρακολούθησης και τουρνικέ -όμοια με εκείνα των γηπέδων- συνθέτουν την εικόνα της αρχής του ακαδημαϊκού έτους.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου τα ΜΑΤ διέλυσαν με χρήση χημικών συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου που παρακολουθούσαν 5.000 φοιτητές και φοιτήτριες στο χώρο του ΑΠΘ. Το κυνηγητό συνεχίστηκε με την αύρα να καταβρέχει τους φοιτητές που είχαν σκορπίσει στους γύρω δρόμους πριν επιστρέψει στη βάση της, το ΑΠΘ (!), πριν την επόμενη επίθεση.

Ο ΕΣΔ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η μόνιμη παρουσία αστυνομίας στα πανεπιστήμια θα οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων προβλημάτων από αυτά που προσπαθεί να επιλύσει. Απευχόμαστε τα χειρότερα για την ασφάλεια αμφότερων των μερών.

Τα πανεπιστήμια μας είναι χώροι μετάδοσης και παραγωγής γνώσης και ελεύθερης ζύμωσης ιδεών μεταξύ των μελών. Δεν είναι χώροι καταστολής και επιβεβαίωσης του μυθεύματος περί πανεπιστημίων της ανομίας. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με την καταστολή να κάμψει τις αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου αντιδημοκρατικού νόμου 4957/2022 για τα πανεπιστήμια, ο οποίος ψηφίστηκε με σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα εναντίον του. Παράλληλα, επιδιώκει ένα συρρικνωμένο, αδιαφανές και παραδομένο στους κανόνες της αγοράς πανεπιστήμιο και ο μόνος τρόπος να το πετύχει είναι δια της επιβολής.

Συντασσόμαστε στο πλευρό των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων που διαμαρτύρονται για την είσοδο της αστυνομίας στα ιδρύματά τους.

Καλούμε τις πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων που έχουν δεχτεί τους ΟΠΠΙ, να τοποθετηθούν δημόσια κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και τις πρυτανικές αρχές των υπόλοιπων ιδρυμάτων, όπως του ΠΘ, να μην επαναπαύονται στην προσωρινή εξαίρεσή τους από το «προνόμιο» αυτό. Αν δεν αντιδράσουμε, σύντομα θα ακολουθήσουν και τα δικά μας πανεπιστήμια μια και εν κρυπτώ σχέδια κυοφορούνται σε άλλα ιδρύματα της επαρχίας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να απομακρύνει άμεσα τα ΜΑΤ και να εγκαταλείψει οριστικά το αδιέξοδο σχέδιο για Πανεπιστημιακή Αστυνομία, να φροντίσει για την αποτελεσματική φύλαξη και ασφάλεια στο χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και να προωθήσει τα πολύτιμα κονδύλια που έχει αποφασίσει να διαθέσει για τα συστήματα παρακολούθησης και τους αστυνομικούς, στην έρευνα, στο προσωπικό και στις υποδομές που τόσο έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >