fbpx

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υποχρεωτική εφαρμογή των self-tests από μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ), διοικητικού και λοιπού προσωπικού των σχολείων ενόψει της επαναλειτουργίας των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «επιστροφή όλων στο σχολείο με ασφάλεια» και επισημαίνει πως το αυτοδιαγνωστικό test (self-test) είναι προς δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία, έπειτα από επίδειξη ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο). Σημειώνεται πως όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που θα προσέλθουν στα Λύκεια οφείλουν να έχουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού test.

Αυτοέλεγχος κάθε Κυριακή και Τετάρτη

Τα tests πρέπει να διενεργούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Κυριακή και Τετάρτη, 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο. Ο αυτοέλεγχος θα γίνεται στο σπίτι και σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από τα φαρμακεία κατά την παραλαβή των κιτ.

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού test για κορονοϊό γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας. Εκ μέρους των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών, το test θα παραλαμβάνουν οι κηδεμόνες τους, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ του ανηλίκου και την αστυνομική ταυτότητα των ιδίων.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, έχει τη δυνατότητα επίσκεψης σε «σταθερό σημείο επιβεβαιωτικού ελέγχου». Τα σημεία που θα λειτουργούν από Κυριακή έως Παρασκευή παρουσιάζονται εδώ: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf

Οι μαθητές των εσπερινών Λυκείων θα παραλάβουν τα self-tests από τα σχολεία τους. Μετά την πρώτη ημέρα, θα μπορούν να παραλαμβάνουν κανονικά τα tests από τα φαρμακεία.

Οι ανήλικοι μαθητές κάτω των 13 ετών και οι μαθητές της Ειδικής Αγωγής θα πρέπει να κάνουν το test με τη βοήθεια του κηδεμόνα τους. Πιο ειδικά, για τους μαθητές ΑμεΑ ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος δεν είναι υποχρεωτικός και συνίσταται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατός με το βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του μαθητή.

Για τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ), καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό λυκείων όλης της χώρας, ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Αρνητικό self-test

Στην περίπτωση αρνητικού self-test, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος και θα τη φέρουν μαζί τους στο σχολείο. Οι μαθητές θα επιδεικνύουν -δεν θα παραδίδουν- τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρουν μαζί τους μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου.

Οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό του λυκείου θα επιδεικνύουν τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος στον διευθυντή ή υποδιευθυντή του σχολείου και θα φέρουν τη δήλωση επίσης μέχρι τη διενέργεια του επόμενου test.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα απομακρύνεται από το σχολείο. Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος, θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν.

Θετικό self-test

Σε περίπτωση θετικού test, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική κάρτα θετικού αποτελέσματος. Ο μαθητής ή εκπαιδευτικός οφείλει να την εκτυπώσει και να μεταβεί εντός 24 ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές (όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβεί στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, ο διαγνωσθείς θετικός μαθητής ή εκπαιδευτικός, καθώς επίσης και οι οικείοι τους θα πρέπει να παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ.

Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, θα ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, θα εκδίδεται σχετική βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία θα βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο μαθητής ή εκπαιδευτικός θα επιστρέφει στο λύκειο επιδεικνύοντας την εν λόγω βεβαίωση.

Ειδικότερα για τους μαθητές που θα έχουν θετικό επιβεβαιωτικό τεστ, προβλέπεται ό,τι και για τους μαθητές που νοσούν: δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.

Υποβολή αποτελεσμάτων

Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας θα πρέπει να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να προχωρούν σε «αυθεντικοποίηση χρήστη», προκειμένου να υποβάλλουν τα αποτελέσματα του test. Οι κηδεμόνες και οι ενήλικες μαθητές θα πρέπει να επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική κάρτα για COVID-19» και να ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος. 

Οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα πρέπει να επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και να ακολουθούν τη σχετική διαδικασία. Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19 ή της δήλωσης του αποτελέσματος, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συντάσσουν και υπογράφουν χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αποτελέσματος.