fbpx

ΙΕΚ υπό διάλυση / τι καταγγέλουν οι διευθυντές

Χωρίς χρήματα και προσωπικό (υπό)λειτουργούν τα δημόσια ΙΕΚ / επιστολή απόγνωσης από την ένωση διευθυντών
Facebook
Twitter
Email

Για υποστελέχωση και έλλειψη χρηματοδότησης κάνουν λόγο οι διευθυντές των δημόσιων ΙΕΚ, κατεδαφίζοντας το κυβερνητικό αφήγημα περί αναβάθμισης της δημόσιας επαγγελματικής κατάρτισης. Μετά την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από τα πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας διακήρυσσε πως δίνει νέες διεξόδους στους αποφοίτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζοντας το «παράλληλο» μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη… διέξοδος υπήρχε από την ίδρυση των ΙΕΚ το 1992.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Νίκη Κεραμέως αναφερόταν στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ενίσχυση της επαγγελματικής κατάρτισης και απευθυνόμενη προς τους διευθυντές των δημόσιων ΙΕΚ σημείωνε πως «η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ και από λοιπούς πόρους για την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην ουσιαστική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης».

Η πανελλήνια ένωση διευθυντών δημόσιων ΙΕΚ (ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ), με δημόσια ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι δύο χρόνια μετά τη νομοθετική «αναβάθμιση», τα ΙΕΚ βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα. Κύρια ζητήματα; Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις σε εργαστηριακές υποδομές. Καταγγέλουν επίσης πως οι χειρισμοί του ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχουν οδηγήσει τα ινστιτούτα σε οικονομική ασφυξία και τους διευθυντές να… ζητιανεύουν χρήματα από χορηγούς.

Η ανακοίνωση

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την νομοθετική «αναβάθμισή» τους, τα ΔΙΕΚ βρίσκονται σε δεινή κατάσταση με πολλά προβλήματα άλυτα με προεξάρχοντα τα ακόλουθα:

Α. ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Τα δημόσια ΙΕΚ δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον Μάρτιο 2022. Το «ΙΝΕΔΙΒΙΜ» φρόντισε να καταργήσει την πάγια προκαταβολή που είχε καταφέρει να εξασφαλίσει ο γενικός γραμματέας για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών τους. Κατόπιν αυτού ψηφίσθηκαν: νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των ΔΙΕΚ, τροπολογία για την νομοθέτηση της πάγιας προκαταβολής, αλλά και αυτό βεβαίως είναι επισφαλές, για λόγους που δύναται να εφεύρει ή να επικαλεσθεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ώστε να μην υλοποιηθεί. Άρα ούτε πιστώσεις στους υπάρχοντες λογαριασμούς, ούτε τρόπος χρηματοδότησης. Με το παρόδοξο, όσα ΙΕΚ έχουν κάποιο πιστωτικό υπόλοιπο της πάγιας προκαταβολής να τους απαγορεύει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να το χρησιμοποιήσουν. Οι νόμοι έχουν ψηφισθεί, πότε θα εφαρμοστούν;

Όλοι οι διευθυντές των δημοσίων ΙΕΚ έχουμε περιέλθει σε απόγνωση, καταβάλλοντας εξ’ ιδίων χρήματα για την κάλυψη των απαραίτητων, ήτοι: γραφική ύλη, αντισηπτικά, απολυμαντικά, υλικά καθαριότητας. Στην κορυφή της απόγνωσης τοποθετούμε τα υλικά εκπαίδευσης, όπου η εξεύρεση χορηγών και δωρητών, μας έχει καταντήσει επαίτες και την επαγγελματική κατάρτιση σε επίπεδο ζητιανιάς με άμεσο κίνδυνο να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων.

Αναγκάσθηκαν οι διευθυντές οργανωμένων ΔΙΕΚ να ανακοινώνουν την υπαγόρευση θεμάτων της προόδου για τους ανωτέρω λόγους… Προσανατολιζόμαστε δε, αν δεν λυθεί «χθες» το πρόβλημα να αποστείλουμε στους εκπαιδευτές τις συμβάσεις τους να τις εκτυπώσουν… και τέλος να δηλώσουμε αδυναμία πραγματοποίησης τελικών εξετάσεων. Ποιος θα καλύψει τα παραπάνω έξοδα και πότε; Πως δουλεύουν τα ΔΙΕΚ χωρίς χρήματα από αρχές Οκτωβρίου;

Β. ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Μετά τις περιορισμένες αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα ΙΕΚ, παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ενέκρινε όλες τις εκπρόθεσμες ανακλήσεις, ενώ δεν δέχθηκε να γίνουν συμπληρωματικές αποστάσεις. Αποτέλεσμα αυτών ήταν πολλά ΙΕΚ να λειτουργούν υποστελεχωμένα, ενώ σε μεγάλα ΙΕΚ με 7 θέσεις προσωπικού και με πάνω από 500 καταρτιζόμενους, να απασχολούνται μόνο 2 άτομα. Οι συνθήκες εργασίας στα ΔΙΕΚ είναι δύσκολες γι’ αυτό και όλοι τα αποφεύγουν.

48 μέρες στα ΙΕΚ δεν είχαν τοποθετηθεί νέοι υποδιευθυντές ή είχαν ελάχιστους καθώς υπήρχε μια συγκεχυμένη κατάσταση. Οι καθυστερήσεις της επεξεργασίας της προκήρυξης, της δημοσίευσης των οριστικών πινάκων μοριοδότησης, επέφεραν την τοποθέτησή τους μετά την έναρξη του εξαμήνου. Αποτέλεσμα όλων αυτών ελλείψεις υποδιευθυντών σε πολλά ΙΕΚ. Καμία νέα προκήρυξη για την πλήρωση των κατά προσέγγιση 50 κενών θέσεων που δε γνωρίζουμε πότε θα καλυφθούν.

Καλούμε τις προϊστάμενες αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπό την υπουργό Παιδείας, τον γενικό γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, όπως και τον πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύση τώρα! Εάν όντως τους ενδιαφέρει να εξακολουθεί να λειτουργεί η δημόσια και δωρεάν κατάρτιση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >