fbpx

Διπλασιασμός κρουσμάτων στα σχολεία σε τρεις μόνο ημέρες

Facebook
Twitter
Email

Σημαντική είναι η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ηλικίες κάτω των 17 ετών, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει 2.475 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. Ήδη αρκετά σχολικά τμήματα έχουν τεθεί σε αναστολή.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το διάστημα 12 έως 18 Απριλίου εντοπίστηκαν 1.975 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα μέχρι 17 ετών, σε σύνολο 19.868 νέων κρουσμάτων, δηλαδή 10%. Οι έλεγχοι της προηγούμενης εβδομάδας είχαν καταγράψει 1.480 σε σύνολο 20.114, δηλαδή 7,36%. Συνακόλουθα, η αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες μέχρι 17 ετών μέσα σε διάστημα εφτά ημερών είναι +33,4%, με τη «συγκομιδή» των 600.000 self-tests να παραμένει φτωχή στον εντοπισμό ασυμπτωματικών παιδιών.

Κρούσματα στα σχολεία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, περίπου 160 σχολεία, τμήματα και σχολικές τάξεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους μέχρι το πρωί της Δευτέρας 19 Απριλίου, ενώ το πρωί της περασμένης Παρασκευής 16 Απριλίου, δεν ξεπερνούσαν τα 79.

Σημειώνεται πως στην πλατφόρμα του υπουργείου δεν περιλαμβάνονται τα σχολεία που βρίσκονται σε υποχρεωτική αναστολή λόγω lockdown. Οι σχολικές μονάδες σε πλήρη αναστολή είναι στο 1,85%, ενώ τα τμήματα στο 0,95% (περισσότερα εδώ: https://www.minedu.gov.gr/covid19-schools.html).

Αυστρία: το 75% των μολυσμένων μαθητών δεν εντοπίσθηκε από τα rapid test

Περίπου τα τρία τέταρτα των μολυσμένων μαθητών ηλικίας έως 14 ετών δεν εντοπίσθηκαν από τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ που γίνονταν δύο φορές την εβδομάδα στην Αυστρία. Αυτή είναι η εκτίμηση του τρίτου γύρου έρευνας που διεξήχθη στα σχολεία της χώρας, όπως δήλωσε στο Spiegel ο Μίχαελ Βάγκνερ, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Ο Βάγκνερ εκτιμά ότι «περίπου το 40% από αυτά τα παιδιά έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τόρστεν Λερ ερευνητής μοντέλων διάδοσης του κορονοϊού στο Πανεπιστήμιο του Ζάαρλαντ ανέφερε στο Spiegel πως «τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ σίγουρα δεν θα μας οδηγήσουν εκτός πανδημίας. Επομένως, δεν πρέπει να νοούνται ως το κλειδί για περισσότερη ελευθερία».

Παρόμοια, ο λοιμωξιολόγος Όλιβερ Κέπλερ του Πανεπιστημίου του Μονάχου δεν πιστεύει ότι με τα μαζικά τεστ αντιγόνου μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η πανδημία του κορονοϊού. «Μια τέτοια άποψη είναι παράλογη και σε καμία περίπτωση δεν βασίζεται σε στοιχεία. Αυτά τα τεστ υπερπροβάλλονται με περισσή ρητορική ελπίδας, υπάρχει όμως ένα βαθύ χάσμα μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >