fbpx

ΕΒΕ: Σχολές διατήρησαν τον ίδιο συντελεστή παρά τις κενές θέσεις

26 σχολές μείωσαν το συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, 12 τον αύξησαν, ενώ 51 σχολές διατήρησαν τον ίδιο παρά τις δεκάδες κενές θέσεις
Facebook
Twitter
Email

Δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για τους συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στα πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Ο αριθμός των σχολών που αύξησαν το συντελεστή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι 12. Αντίστοιχα, οι σχολές που μείωσαν τον συντελεστή της ΕΒΕ είναι 26. Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως 51 σχολές αποφάσισαν να διατηρήσουν τον ίδιο συντελεστή με πέρυσι παρότι καταγράφουν πολλές κενές θέσεις λόγω της εφαρμογής του μέτρου.

Οι σχολές που μείωσαν τον συντελεστή της ΕΒΕ

Από τις 26 σχολές που προχώρησαν σε μείωση του συντελεστή, 6 στο ΑΠΘ, 5 στο Πανεπιστήμιο Πατρών, 4 στο ΕΚΠΑ, 2 στο Διεθνές Πανεπιστήμιου Ελλάδας, 2 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 1 σχολή στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, 1 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και 1 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι διαφορές κυμαίνονται από 0.2 έως 0.05 σε σχέση με την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023 και αφορούν κυρίως σε σχολές φιλολογίας, γεωλογίας και παιδαγωγικά.

Οι σχολές που αύξησαν τον συντελεστή της ΕΒΕ

Οι 12 σχολές που αποφάσισαν να αυξήσουν το συντελεστή προέρχονται από περιφερειακά πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα 5 ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, 3 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 1 σχολή στο ΔΙΠΑΕ, 1 στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, 1 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και 1 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 0.4 έως 0.05 σε σχέση με πέρυσι.

Οι σχολές με ίδια ΕΒΕ παρά τις κενές θέσεις

Αδιαφορία; Στόχος να μειωθεί περαιτέρω ο αριθμός των φοιτητών; Αδυναμία κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών λόγω χαμηλής χρηματοδότησης; Ελιτισμός; Σε κάθε περίπτωση, εντύπωση προκαλεί πως 51 σχολές αποφάσισαν να διατηρήσουν τον ίδιο συντελεστή παρά τις κενές θέσεις που προέκυψαν την περυσινή χρονιά (και θα επαναληφθούν φέτος).

Πρόκειται για 7 σχολές του Πανεπιστήμιου Πατρών, 6 του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 5 του ΕΚΠΑ, 5 του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, 4 του ΑΠΘ, 3 του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, 3 του ΠΑΔΑ, 2 του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, 2 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 2 του Πανεπιστημίου Κρήτης, 2 του Πολυτεχνείου Κρήτης, 2 του ΠΑΜΑΚ, 2 του Πανεπιστημίου Αιγαίου, 2 του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, 1 σχολή του Πάντειου και 1 του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μαθηματικό Ιωαννίνων διατήρησε τον ίδιο συντελεστή παρότι 174 από τις 227 θέσεις παρέμειναν κενές. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την ίδια απόφαση έλαβε η Σχολή Μηχανικών Η/Υ με 162 κενές θέσεις σε σύνολο 192, όπως και το Φυσικό με 162 θέσεις σε σύνολο 200. Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Φιλοσοφία και στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας. Το ιδιότυπο αυτό “top-10” συμπληρώνουν το τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κρήτης με 105 κενές θέσεις, η Διοίκηση οργανισμών του ΔΙΠΑΕ με 98, η Φιλολογία του ΕΚΠΑ με 97 και η Φιλολογία του ΑΠΘ με 95.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >