fbpx

Υπηρεσιακά συμβούλια: Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ηλεκτρονικές εκλογές

Απάντηση στο αίτημα της ΟΛΜΕ για τις ηλεκτρονικές εκλογές και τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών
Facebook
Twitter
Email

Ανακοίνωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει τη ριζική αντίθεσή του με την πρακτική που ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις εκλογές των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, όπου επιχειρεί αυταρχικά και αντιδημοκρατικά να επιβάλει αποκλειστικά την ψηφιακή διαδικασία. Η υπουργός Παιδείας αρνείται επίμονα και ανεξήγητα να συζητήσει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το αίτημά τους να διεξάγονται πλέον οι εκλογές με φυσική παρουσία τη στιγμή που η φυσική συμπαρουσία των πολιτών κυριαρχεί σε όλους χώρους.

Πέραν των άλλων λόγων, η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι έχει απωλέσει και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης των πολιτών μετά από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα στις σχέσεις της με τους πολίτες (παρακολουθήσεις τηλεφώνων, σκάνδαλο Cisco και διαρροή προσωπικών δεδομένων). Αλλά και στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου τα υπηρεσιακά συμβούλια με τους κομματικά διορισμένους «εκπροσώπους», τα έχει μετατρέψει σε όργανα εξυπηρέτησης «ημετέρων». Αυτό έδειξε, εξάλλου, η καθολική αντίθεση του κλάδου των εκπαιδευτικών στην υποχρεωτική ψηφιοποίηση της εκλογικής διαδικασίας, που καταγράφηκε στις τελευταίες εκλογές των αιρετών το 2020 με ποσοστά αποχής πάνω από 90%.

Δική μας διακηρυγμένη και αταλάντευτη βούληση είναι να καταργήσουμε τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και να προχωρήσουμε σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τις Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, μέσω του οποίου θα διευθετηθούν όλα τα σχετικά ζητήματα. Προσηλωμένοι και προσηλωμένες στις αρχές του διαλόγου, της συμμετοχής και της δημοκρατίας θα στηρίξουμε προς αυτή την κατεύθυνση τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών.

Οι τηλε-εκλογές του 2020

Στις πρώτες ηλεκτρονικές εκλογές που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών, η συμμετοχή ήταν ελάχιστη. Στη διαδικασία συμμετείχαν 13.168 εκπαιδευτικοί σε σύνολο 170.000 μονίμων και αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με το ποσοστό αποχής να ξεπερνά το 92%. Με τον τρόπο αυτό, οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας και απονομιμοποίησαν τις πρώτες ηλεκτρονικές εκλογές που επέβαλε η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως παρά την κάθετη αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωνε εκείνες τις ημέρες πως «η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα γίνει και τότε θα μετρήσουμε ποιοι θα πάνε με την ΟΛΜΕ και ποιοι με το υπουργείο». Παρότι το… μέτρημα δεν πήγε όπως σχεδίαζε η υπουργός, μετά το τέλος των εκλογών-παρωδία, το υπουργείο έσπευσε να μιλήσει για «επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας και εκλογές-τομή στο χώρο της εκπαίδευσης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >