fbpx

Δομή Ελαιώνα: Βίαιη διακοπή φοίτησης 300 μαθητών προσφύγων

Facebook
Twitter
Email

Ερώτηση στη Βουλή για τη βίαιη διακοπή φοίτησης μαθητών προσφύγων που διαμένουν στη Δομή Ελαιώνα

Να μην απομακρυνθούν από τα σχολεία τους, στη μέση της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές πρόσφυγες της δομής του Ελαιώνα, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης και Γιώργος Ψυχογιός, με ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Μετανάστευσης.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο, οι τομεάρχες Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάλεσαν τους αρμόδιους υπουργούς να δεσμευτούν πως δε θα απομακρυνθούν οι πρόσφυγες μαθητές από τα σχολεία τους.

Τότε, το υπουργείο Παιδείας απάντησε πως:

«θεωρώντας την εκπαίδευση ως βασικό πυλώνα κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης, σας διαβεβαιώνουμε ότι τα σχολεία θα συνεχίσουν να παρέχουν ποιοτική εκπαίδευση που απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, καταγωγής, θρησκεύματος, νομικού καθεστώτος».

Αντίστοιχα, το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου επεσήμανε ότι:

«η στρατηγική επιλογή της Δομής Ελαιώνα έγκειται στη χωροταξία, καθώς βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που ευνοεί την ένταξη στην ελληνική κοινωνία […]. Στον σχεδιασμό δεν υπάρχει κανένας «εκτοπισμός» οικογενειών, αντίθετα ο προσφυγικός παιδικός και νεανικός πληθυσμός αποτελεί κριτήριο για την προσαρμογή και την ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους, με την εκπαίδευση να αποτελεί τον πυλώνα της ενταξιακής διαδικασίας και κορυφαίο ενταξιακό σκοπό. Επομένως, όχι μόνο δεν υπάρχει «εκδίωξη», αλλά πλήρης σύμπνοια του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, της ΕΕ και του ΟΗΕ που θα οδηγήσει στην εφαρμογή ενός ολιστικού προγράμματος, το οποίο θα εξασφαλίσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση όλων των παιδιών. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας η απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας τόσο στον Ελαιώνα, όσο και στις υπόλοιπες δομές της χώρας και ειλημμένη απόφαση μας να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας».

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις των υπουργών, ήδη 22 παιδιά από τη Δομή Ελαιώνα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχολεία που φοιτούν στη μέση της σχολικής χρονιάς, διακόπτοντας μια ευαίσθητη διαδικασία ένταξης και χωρίς να έχει γίνει μετεγγραφή τους σε άλλα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 22 παιδιά έχουν μεταφερθεί στη Δομή Σχιστού, ενώ αναμένεται η απομάκρυνση 25 ακόμα μαθητών.

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ταυτόχρονα η κυβερνητική υποκρισία και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί περισσεύουν. Πότε με την υποδοχή των προσφύγων πρώτης κατηγορίας από την Ουκρανία και πότε με την επίσκεψη του υπό απέλαση μαθητή Σαϊντού Καμαρά στον πρωθυπουργό, την ώρα που η κυβέρνηση απέρριπτε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τον Σαϊντού και εκατοντάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ταχθεί υπέρ της απόδοσης των ίδιων δικαιωμάτων σε όλους τους πρόσφυγες ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή χρώματος.

Σημειώνεται πως 29 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία ζητούν να μη διακοπεί η σχολική χρονιά για 300 μαθητές πρόσφυγες ενόψει του κλεισίματος της δομής του Ελαιώνα τον Μάιο. Παράλληλα ζητούν από την κυβέρνηση να προσφέρει επιτέλους μέτρα και λύσεις για την ένταξη προσφύγων στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση των οργανώσεων

Οι κάτωθι υπογράφουσες οργανώσεις εκφράζουν βαθιά ανησυχία για το επικείμενο κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα τον Μάιο, τη στιγμή που αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πώς θα μπορέσουν τα παιδιά που διαμένουν στη δομή αυτή να ολοκληρώσουν την σχολική χρονιά, όπως και το αν και τι είδους λύσεις έχουν διερευνηθεί για να αποφευχθεί η δημιουργία και νέων άστεγων προσφύγων.

Καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο, της πρώτης δομής φιλοξενίας που άνοιξε τις πύλες της για να φιλοξενήσει πρόσφυγες, για το τέλος του Μαΐου, οι οργανώσεις μας εκφράζουν βαθύ προβληματισμό για τη μη συμπερίληψη στο σχεδιασμό των άνω των 300 παιδιών σχολικής ηλικίας που φιλοξενούνται στη δομή, βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων. Πολλά από αυτά τα παιδιά κατάφεραν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν το σχολείο, ωστόσο η επικείμενη αλλαγή του τόπου κατοικίας τους κινδυνεύει να τα «πετάξει» εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, μόλις έναν μήνα πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Επισημαίνεται πως οι αποφάσεις της Πολιτείας που δύνανται να επηρεάσουν παιδιά που βρίσκονται στην επικράτεια και άρα υπό την προστασία της, οφείλουν να λαμβάνονται με γνώμονα τη διασφάλιση της αρχής του βέλτιστου συμφέροντος του κάθε παιδιού, όπως αυτό προβλέπεται στο διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση όμως, ο βίαιος τερματισμός της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά του Ελαιώνα κινδυνεύει να διαταράξει ανεπανόρθωτα τη φοίτησή τους στο σχολείο, με άμεσες συνέπειες στην ψυχοκοινωνική κατάστασή τους, την ομαλή ανάπτυξή τους και το εν γένει βέλτιστο συμφέρον τους. Η ανάγκη διασφάλισης της απρόσκοπτης φοίτησής τους είναι επιτακτική και για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, όπως αναγνωρίζεται και στην Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2022, στην όποια δίδεται έμφαση και στην ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης των παιδιών, όπως και των ενηλίκων, «σε ποιοτική, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς εκπαίδευση». Τα παιδιά πρέπει να ολοκληρώσουν κανονικά τη χρονιά τους στις τάξεις τους, μαζί με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, να τους αποχαιρετίσουν  και να πάρουν το αποδεικτικό φοίτησής τους στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα, προβληματισμό γεννά και το μέλλον των άνω των 700 προσφύγων που βρήκαν ένα ύστατο καταφύγιο ενάντια στην αστεγία στη δομή, λόγω της έλλειψης ενταξιακών μέτρων, που να ευνοούν την προοπτική αυτόνομης διαβίωσής τους στην Ελλάδα. Αν και η Πολιτεία δεν υποχρεούται να συνεχίσει τη στέγασή τους στη δομή, οφείλει, από κοινού και με τους πρόσφυγες, και σε συμφωνία και με το καθολικό δικαίωμα στη στέγη να μεριμνήσει για τη διερεύνηση εναλλακτικών και την ουσιαστική διευκόλυνση της χρήσης εναλλακτικών, που να μην εξωθούν εκ νέου αυτούς τους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων οικογένειες, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και παιδιά, στις πλατείες της Αθήνας.

Καλούμε την κυβέρνηση να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς για τα παιδιά του Ελαιώνα, εφόσον χρειαστεί, μέσω και της παράτασης της λειτουργίας της δομής για έναν μήνα, έως και τον Ιούνιο.

Παράλληλα, καλούμε την κυβέρνηση επιτέλους να προσφέρει συγκεκριμένα ενταξιακά μέτρα και λύσεις για την ένταξη προσφύγων στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της ΕΕ, και να αποφύγει πρακτικές που συντείνουν στον αποκλεισμό τους από την κοινωνία, μέσω και της έκθεσής τους στον κίνδυνο της αστεγίας.

Υπογράφουν:

● ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
● Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
● ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
● Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ)
● Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ)
● Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
● Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
● Κέντρο Διοτίμα
● Μέλισσα Δίκτυο Μεταναστριών στην Ελλάδα
● Συμβίωση -Σχολή Πολιτικών Σπουδών, Δίκτυο του Συμβουλίου της Ευρώπης
● ActionAid Hellas
● Action for Women Hellas
● Better Days
● Changemakers Lab
● Defence for Children International (DCI) GREECE
● ECHO100PLUS
● Europe Must Act
● Jesuit Refugee Service Greece (JRS Greece)
● HIAS Ελλάδος
● HumanRights360
● I HAVE RIGHTS (IHR)
● International Rescue Committee (IRC)
● INTERSOS Hellas
● Lighthouse Relief
● Refugee Legal Support
● Safe Passage Greece
● SolidarityNow
● Still I Rise
● Terre des hommes Hellas

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >