Δήλωση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην εφημερίδα «Η Αυγή»
Οι συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών, περίπου 35.000 τη μνημονιακή περίοδο, χωρίς να έχει γίνει ούτε ένας διορισμός, έχουν αφήσει βαρύτατο στίγμα στην εκπαίδευση. Η μέση ηλικία του μόνιμου προσωπικού έχει ανέβει δραματικά, ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αναπληρωτών που καλούνται να καλύψουν όπως – όπως τα κενά έχει εκτοξευτεί. Ως αποτέλεσμα, την περσινή χρονιά ο ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς ήταν αναπληρωτής, με προφανείς επιπτώσεις στον προγραμματισμό και στη λειτουργία του δημόσιου σχολείου. Έτσι δεν προχωράμε.
Το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η προετοιμασία διορισμού 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών σε Ειδική Αγωγή και Γενική Εκπαίδευση – και όχι αστυνομικών. Ο καθένας έχει τις προτεραιότητές του. Η κυβέρνηση καθυστέρησε αυτούς τους διορισμούς, επιχειρώντας μάλιστα, όταν τελικώς προχώρησε με την Ειδική Αγωγή, να τους παρουσιάσει ως δικό της έργο.
Φέτος, με 7.000 περισσότερα οργανικά κενά, ετοιμάζεται να κόψει τους διορισμούς στα δύο κάνοντας μόλις 5.200 στη Γενική Εκπαίδευση. Επ’ ουδενί κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί. Η επόμενη χρονιά θα είναι τρομερά δύσκολη για μαθητές, δασκάλους και καθηγητές. Το υπουργείο οφείλει μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει στείλει στα σχολεία το λιγότερο 15.000 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς: τους 10.500 που είχε προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έπρεπε να είχαν διοριστεί από το 2020, συν ακόμα 4.500 λόγω των αποχωρήσεων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Άντυς Κουκλάδα στην Αυγή, σοβαρά προβλήματα αναμένονται στην πλειονότητα των σχολείων κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εξαιτίας των αυξημένων κενών εκπαιδευτικών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των παραιτήσεων. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας σιωπά και φαίνεται πως δεν λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα των ομοσπονδιών για άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών προκειμένου να σωθεί η σχολική χρονιά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας Νεκτάριος Κορδής επισημαίνει ότι «τα οργανικά κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι περίπου 13.000. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι παραιτήσεις εκπαιδευτικών. Σε ό,τι αφορά τις παραιτήσεις δεν υπάρχει ακριβές νούμερο, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν δίνει σαφή στοιχεία. Ωστόσο, υπολογίζουμε ότι κυμαίνονται μεταξύ 4.500 και 5.000».
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι αποχωρήσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών αναμένεται να σημειώσουν ρεκόρ, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξοδο των τελευταίων ετών. «Εάν δεν γίνουν διορισμοί, θα υπάρχει αδιέξοδο» υπογραμμίζει ο Νεκτάριος Κορδής.
Παράλληλα προσθέτει ότι «οι 5.250 διορισμοί που λέει η υπουργός Παιδείας ότι θα κάνει το 2021 είναι σταγόνα στον ωκεανό. Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα πρέπει να διοριστούν 40.000 αναπληρωτές. Αλλιώς τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι τεράστια». Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν ήδη διατυπώσει το αίτημά τους για να προχωρήσουν και οι 10.500 προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί φέτος το καλοκαίρι προκειμένου να πάρουν «ανάσα» τα σχολεία.