Συνέντευξη του Νίκου Φίλη στο iEidiseis.gr για τον ανασχηματισμό, τις συνέπειες της ΕΒΕ στα πανεπιστήμια και το άνοιγμα των σχολείων
Στον πρόσφατο ανασχηματισμό η υπουργός Παιδείας έμεινε στη θέση της…
Η κα Κεραμέως εκτελεί αποστολή. Να συρρικνώσει και να υποβαθμίσει τη δημόσια εκπαίδευση, να διώξει τους 15ρηδες από τα Λύκεια και να τους στείλει στην πρώιμη τεχνική κατάρτιση, να αποθαρρύνει τους έφηβους να τελειώσουν το Λύκειο με το κοφτήρι της τράπεζας θεμάτων, να αποκλείσει χιλιάδες υποψηφίους από τα ΑΕΙ και να τους στείλει πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια.
Όλα αυτά κατ’ ευφημισμόν, η κυβέρνηση τα ονομάζει «μεταρρυθμίσεις». Πρόκειται για αντικοινωνικά μέτρα, δηλ. για αντιμεταρρυθμίσεις. Και είναι φυσικό να προκαλέσουν την αντίδραση της νέας γενιάς και των γονιών τους. Οι αποκλεισμοί που ορθώνονται στο χώρο της εκπαίδευσης προκαλούν νέες κοινωνικές ανισότητες και εγείρουν ζήτημα Δημοκρατίας.
Ας θυμάται η κυβέρνηση ότι από το χώρο της εκπαίδευσης και της νεολαίας ξεκίνησε πολλές φορές στο παρελθόν η πτώση δεξιών κυβερνήσεων.
Ποια ακριβώς είναι τα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγή; Τι λένε τα δικά σας στοιχεία ως προς τον αριθμό που έμειναν έξω και τις σχολές που δέχτηκαν μειωμένο αριθμό ή δεν δέχτηκαν καθόλου νέους φοιτητές;
Πάνω από 18.000 απόφοιτοι Λυκείου, όπως γράφτηκε σε έγκυρες αναλύσεις στον Τύπο, θα ετοιμάζονταν σήμερα να εγγραφούν στη σχολή της επιλογής τους, αν δεν είχε εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Πρόκειται για νέους που η κυβέρνηση τους στέλνει αλλού, μακριά από τα πανεπιστήμια. Σ’ αυτά, στέλνει τους ειδικούς φρουρούς που έχει εξαγγείλει ότι θα προσλάβει.
Την ίδια ώρα, δεκάδες τμήματα έμειναν με μηδενικούς ή ελάχιστους εισακτέους. Προδιαγράφεται για αυτά το κλείσιμο. Μια βίαιη, χωρίς σχεδιασμό, ανατροπή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, που δεν είναι στηριγμένη στις εξελίξεις της επιστήμης ή τις ανάγκες της αγοράς. Τι ειρωνεία μάλιστα, όταν βιώνουμε την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών, να μένουν χωρίς εισακτέους τα τμήματα δασολογίας.
Ως γνωστό το υπουργείο είχε εξαγγείλει 77.410 θέσεις εισακτέων. Είχε εξαγγείλει κλείσιμο σχολών; Κάνει λοιπόν το αντίθετο από αυτό που κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει σχολές χωρίς σχέδιο, με τη χρήση του τυχαίου κόφτη της ΕΒΕ.
Η κυβέρνηση λέει πως υπάρχει λύση, να πάνε οι κομμένοι στα δημόσια ΙΕΚ, που είναι μάλιστα και υψηλού κύρους…
Τα ΙΕΚ προσφέρουν κατάρτιση. Τα πανεπιστήμια, εκπαίδευση. Τα δύο αυτά, εκπαίδευση και κατάρτιση, δεν υποκαθιστούν το ένα το άλλο, αντιθέτως μπορούν να αλληλο-συμπληρώνονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει έμφαση στην εκπαίδευση, ώστε το 2030 να είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 45% των νέων 25-34 ετών. Όχι από βίτσιο, αλλά γιατί αναγνωρίζει ότι η ανάπτυξή της μπορεί να στηριχθεί μόνο σε υψηλή μόρφωση του πληθυσμού, με έμφαση προφανώς στη νέα γενιά. Η πανεπιστημιακή μόρφωση είναι εφαλτήριο για καινοτομία, υψηλή προστιθέμενη αξία, αυτοπεποίθηση, πίστη στην κοινωνία και στη δημοκρατία, επίτευξη καλύτερων συνθηκών εργασίας και αμοιβών.
Στην Ελλάδα, με την πολιτική των Μητσοτάκη – Κεραμέως, ακολουθείται η αντίστροφη πορεία. Απομακρυνόμαστε από τους στόχους. Εδώ το -υποβαθμισμένο- μοντέλο ανάπτυξης είναι τουρισμός, real estate, καζίνο, οικοδομή. Αναμφίβολα χρειάζονται δημόσια ΙΕΚ υψηλού κύρους, καθώς δεν θα πάνε σε πανεπιστήμια όλοι οι νέοι. Αλλά τα έχουμε; Η κυβερνητική προπαγάνδα δημιουργεί αποθήκες νέων που κόπηκαν, λόγω της ΕΒΕ. Αντιθέτως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε οργανώσει τα διετή προγράμματα τεχνικής εκπαίδευσης μέσα στα πανεπιστήμια, που αν δεν τα καταργούσε η κα Κεραμέως, θα είχαν προσφέρει σε 3.000 νέους υψηλής ποιότητας κατάρτιση, αναγκαία για την οικονομία.
Ως προς το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας βαθμίδας ποια είναι η θέση σας;
Η κυβέρνηση στο σύνολό της και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχουν την απόλυτη ευθύνη για την κλοπή σχεδόν δύο ακαδημαϊκών χρόνων από τη νεολαία μας. Οι συνέπειες σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στο ακαδημαϊκό, αλλά και στο ψυχοσωματικό και το κοινωνικό, φοβάμαι ότι θα είναι μεγάλες και απρόβλεπτες. Πέτυχαν αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη, στη διάρκεια που τα σχολεία έμειναν κλειστά. Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε και πρότεινε ουσιαστικά μέτρα για να λειτουργήσουν τα σχολεία δια ζώσης.
Προτείναμε αραίωση με περισσότερα τμήματα, με λιγότερες ώρες, με εναλλαγή στο μάθημα, και όλα αυτά με έμφαση στην κατανόηση της ύλης και όχι στις εξετάσεις. Η κυβέρνηση κώφευε, αφού είχε άλλα σχέδια. Δεν δέχτηκε καν το διαρκές αίτημά μας για συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με την παρουσία ειδικών, ώστε να λαμβάνονται τα πλέον κατάλληλα μέτρα για ανοιχτά σχολεία. Τώρα έκαναν στροφή 180 μοιρών και μιλούν για λειτουργία των σχολείων δια ζώσης. Τρίτη χρονιά με κλειστά σχολεία, θα ήταν καταστροφική.
Ευτυχώς οι εκπαιδευτικοί έχουν πράξει το καθήκον τους. Έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% και σύντομα θα πλησιάσει πιστεύω το 90%. Με αυτούς τους όρους, με την αραίωση, με δωρεάν τακτικά τεστ και όλες τις υγειονομικές προβλέψεις, πιστεύω ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφάλεια. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας να συνεδριάσει η Επιτροπή Μορφωτικών από κοινού με την Κοινωνικών Υποθέσεων και τη συμμετοχή των μελών των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Και ως προς τα Πανεπιστήμια;
Πρέπει επιτέλους να ανοίξουν! Δυο χρονιές οι πρωτοετείς μπήκαν στο πανεπιστήμιο -αλλά δεν πήγαν στο πανεπιστήμιο! Άλλο ένα κατόρθωμα της κας Κεραμέως… Οι πρυτάνεις έχουν προτείνει συμμετοχή στα μαθήματα, τα εργαστήρια και τις κλινικές, με εμβολιασμό ή με τεστ. Τα πανεπιστήμια όμως χρειάζονται περισσότερο διδακτικό προσωπικό και μεγαλύτερη οικονομική επιχορήγηση.