fbpx

Φίλης: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση σε σχολεία-ΑΕΙ

Facebook
Twitter
Email

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση σε σχολεία και πανεπιστήμια

▷ Σε λίγες ώρες ανοίγουν τα σχολεία μετά από πολύμηνη διακοπή. Πώς το σχολιάζετε; 

Τα σχολεία στην Ελλάδα έμειναν κλειστά για 24 εβδομάδες, το μεγαλύτερο διάστημα απ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η εξέλιξη δεν ήταν μοιραία. Δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα, με πρώτο και κύριο την αραίωση των μαθητών ανά τμήμα, όπως είχε εγκαίρως από πέρσι το καλοκαίρι υποδείξει η Επιτροπή των ειδικών. Μπορούσε να γίνει μάθημα εκ περιτροπής, μέρα παρά μέρα, ή και με βάρδιες. Δεν θα κόστιζε περισσότερο. Θα ήταν καλύτερο από το να καθηλώνονται τα παιδιά μπροστά σε κλειστές οθόνες, εκτός σχολικού πλαισίου, χωρίς σχεδιασμό.

Η πανδημία δεν πέρασε, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για το Σεπτέμβριο, ώστε να μη χαθεί και τρίτη χρονιά. Δεν είναι μόνο τα μαθησιακά προβλήματα, κυρίως είναι οι ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις για τους εφήβους. Ήδη, μιλούν για τη Generation – Covid. Χρειάζεται επιστημονικός και κοινωνικός διάλογος, για να κατανοήσουμε τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις αυτού του φαινομένου, που είναι παγκόσμιο. Όχι στρίμωγμα με εξετάσεις και περισσότερα μαθήματα, αλλά αναπροσαρμογή και μείωση της ύλης. Όχι σχολείο ξέφρενου ανταγωνισμού, αλλά δημοκρατικό σχολείο συνεργασίας και κατανόησης.

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση κατά τουλάχιστον 20.000 των εισακτέων στα ΑΕΙ. Πρόκειται για σφαγείο των παιδιών της πανδημίας. Επιπλέον, χρειάζονται 15.000 διορισμοί μόνιμου προσωπικού στα σχολεία το Σεπτέμβριο, όταν μόνο μέχρι τον Ιούνιο φεύγουν 7.000 εκπαιδευτικοί. Το 25% όσων υπηρετούσαν φέτος (45.000!) ήταν αναπληρωτές… Έτσι δεν προχωράμε. Αλλά κάτι ακόμα: αύριο ανοίγουν τα σχολεία. Για όλα τα παιδιά; Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι τα προσφυγόπουλα έμειναν εκτός εκπαίδευσης, κρατούμενα στα στρατόπεδα. Οι συνέπειες για αυτά τα παιδιά και για την κοινωνία θα είναι μεγάλες. Στερείται το δικαίωμα στη μόρφωση από αυριανούς πολίτες.

Θεωρείτε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα Πανεπιστήμια παρά τις αντιδράσεις; Ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Με τους αγώνες τους οι Πανεπιστημιακοί και το φοιτητικό κίνημα, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποσύρει (προσώρας) την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Φαίνεται ότι η αναζωπύρωση κινημάτων στη νεολαία και στην εκπαίδευση, διαμορφώνει δεύτερες σκέψεις σε κυβερνητικούς κύκλους. Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τον στόχο να υποβαθμίσει κι άλλο τα δημόσια Πανεπιστήμια ή να τα υπονομεύσει εκ των ένδον, κρατώντας τα μακριά από την κοινωνία και τις ανάγκες της. Σε πλήρη ταύτιση με τα τα συμφέροντα των κολεγιαρχών – εμπόρων της εκπαίδευσης, άνθρωπος των οποίων είναι η σημερινή υπουργός Παιδείας. Η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το νόμο για τα πανεπιστήμια, με δεδομένο μάλιστα ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον έχουν καταψηφίσει.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >