fbpx

Νίκος Φίλης: Οι φασίστες ξανασηκώνουν κεφάλι

Facebook
Twitter
Email

Δήλωση του τομεάρχη Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ για τη φασιστική επίθεση σε φοιτητές στη Θεσσαλονίκη 

Εξοργίζουν και ανησυχούν οι εικόνες φασιστών, πιθανότατα όπως διαβάζω μελών της μαθητικής κοινότητας του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, να επιτίθενται με μαχαίρια και καδρόνια σε φοιτητές που μοίραζαν αντιφασιστικές προκηρύξεις.

Μάλιστα η αρχή είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα, όταν και πάλι κουκουλοφόροι φασίστες, οι ίδιοι προφανώς, είχαν επιτεθεί σε φοιτητές που μοίραζαν προκηρύξεις στην επέτειο της δολοφονίας Φύσσα. Δεν επρόκειτο δηλαδή για μια τυχαία επίθεση, αλλά για μια σχεδιασμένη -όπως δείχνει και το μέγεθος- απόπειρα υπενθύμισης ότι η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός έχουν ακόμα ρίζες στην κοινωνία. Και διάλεξαν γι’ αυτό την επέτειο Φύσσα. Την απαρχή της καταδίκης της εγκληματικής οργάνωσης.

Αλλά το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι φασίστες μπήκαν στη συνέχεια ανενόχλητοι στο σχολείο τους. Κυκλοφορούν δηλαδή αυτή τη στιγμή ανενόχλητοι, ανάμεσα σε ανύποπτους συμμαθητές τους. Με τα καδρόνια και τα μαχαίρια; Τι πράττει η διεύθυνση του σχολείου; Ποιες οδηγίες έχει πάρει από την περιφερειακή διεύθυνση και το υπουργείο; Πότε θα ενημερωθούν οι γονείς των υπολοίπων μαθητών; Πώς θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι δράστες και κυρίως οι ενήλικοι ηθικοί αυτουργοί των εγκλημάτων τους;

Ακόμα μια φορά: ο φασισμός έχει πολλά κεφάλια. Η ήττα του δεν είναι ποτέ αυτονόητη και ανέξοδη. Χρειάζεται αγώνας παντού, σε δρόμους, σχολεία, εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους. Χρειάζονται απαντήσεις σε ό,τι τον γεννά σε κάθε συγκυρία, ξεκινώντας σήμερα, όπως το 2012, από τις ρατσιστικές επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Τι καταγγέλλουν φοιτητές, μαθητές και γονείς

Φοιτητές βρέθηκαν έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για να μοιράσουν φυλλάδια σε μαθητές με αποφάσεις των συλλόγων τους γύρω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Εκεί δέχτηκαν φραστική επίθεση και προπηλακισμούς από άτομα που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο με αποτέλεσμα ένας φοιτητής να τραυματιστεί.

Όπως καταγγέλουν οι φοιτητές, «μας επιτέθηκαν με ρόπαλα, κράνη και σιδερογροθιές, τα οποία έκρυβαν μέσα στο σχολείο. Φαίνεται πως ο αγώνας ενάντια στον φασισμό δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής».

Παράλληλα, μαθήτρια του σχολείου περιέγραψε με φόβο πως «μαθητές, φασιστές, πήγαν από πίσω, έβαλαν κουκούλες, βγήκαν έξω και αρχίσαν να μαχαιρώνουν, να χτυπάνε κόσμο άσχημα. Έπρεπε να έχουν φύγει εδώ και καιρό από το σχολείο. Θα μπορούσαμε να είχαμε χτυπήσει πολλά παιδιά από το σχολείο».

Μαθητές και γονείς επισημαίνουν ότι όλοι γνώριζαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ότι μάλιστα είχαν ενημερώσει τη διεύθυνση των σχολείων για τα όσα είχαν υποπέσει στην αντίληψη τους τον τελευταίο καιρό. «Το σχολείο έχει γίνει πυρήνας ακροδεξιών, αρνητών των εμβολίων. Δεν παραξένεψε κανέναν πώς 40 άτομα βγαίνουν από το σχολείο με καδρόνια, κουκούλες και κράνη;» αναφέρει γονιός παιδιού που φοιτά στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Καταδικάζουν ΚΝΕ και ΜέΡΑ25

Η ΚΝΕ, με ανακοίνωσή της, τονίζει πως:

Η επίθεση με καδρόνια, λοστούς και φωτοβολίδες από κουκουλοφόρους  που βγήκαν μέσα από το προαύλιο του σχολείου είναι μια απαράδεκτη εικόνα, δεν έχει καμία σχέση με τους μαθητές, τα Μαθητικά Συμβούλια και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ και όλων των σχολείων της Σταυρούπολης, η νεολαία της Δυτικής Θεσσαλονίκης έχουμε πείρα, θα απομονώσουμε από τα σχολεία και την γειτονιά μας τους φασίστες, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25:

Αποκρουστική και ανατριχιαστική η επίθεση φασιστοειδών με κουκούλες, κράνη, λοστούς, μαχαιριά και κοντάρια. Είναι προφανές πως οι ιδέες της Χρυσής Αυγής, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης, συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τις κοινωνίες μας, ακόμα και τα σχολεία μας.

Η απάντηση μας, της κοινωνίας, των κινημάτων και των οργανώσεων πρέπει να είναι μαζική, ηχηρή και δυναμική: δεν θα ανεχτούμε ποτέ ξανά τάγματα εφόδου να εφορμούν, ούτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε και πουθενά, τσακίζουμε και ξεριζώνουμε τον φασισμό σε κάθε εστία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >