Ελεύθερος ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο ειδικός φρουρός που δολοφόνησε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

Νίκος Φίλης: Κατάπτυστη δικαστική απόφαση
«Η δικαστική απόφαση δεν είναι προσβολή μόνο στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά σε ολόκληρη τη γενιά του. Τη γενιά της κρίσης, που επί τόσα χρόνια αντιμετωπίζεται σα να περισσεύει», αναφέρει ο Νίκος Φίλης σε ανακοίνωσή του.
Όπως υπογραμμίζει, «η απόφαση δεν ελήφθη στο κενό, αλλά μεθοδεύτηκε ήδη με το σπάσιμο της ποινής των ισοβίων του Κορκονέα, και τώρα με μια δίκη στην οποία ουσιαστικά δεν ακούστηκαν οι μαρτυρίες για τη δολοφονία».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η απόφαση «ελήφθη σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, στο όνομα του νόμου και της τάξης, επιχειρεί να καταστείλει οποιαδήποτε κοινωνική αντίδραση στις αντιλαϊκές επιπτώσεις της πολιτικής της. Από τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και τους ξυλοδαρμούς των νεολαίων διαδηλωτών ως την αποστολή 1.000 αστυνομικών στα πανεπιστήμια, όλα εκεί στοχεύουν. Κι ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα φόβου και κοινωνικού αυτοματισμού, ενοχοποιώντας και αντιπαραθέτοντας τους πολίτες μεταξύ τους, ιδιαίτερα μάλιστα τους νέους».
Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, η Δικαιοσύνη οφείλει να παραμένει ανεπηρέαστη, να μην υποκύπτει στην επιχειρούμενη κυβερνητική χειραγώγηση και να υπηρετεί τη δίκαιη κρίση».
Τέλος, τονίζει πως «ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος θα ζει στη μνήμη και τη συνείδηση των νέων παιδιών. Ο ίδιος υπήρξε θύμα μιας εν ψυχρώ εκτέλεσης από αστυνομικό. Η οικογένεια και οι φίλοι του βιώνουν τώρα τη δεύτερη εκτέλεσή του. Η γενιά του συνειδητοποιεί ότι είναι δύσκολο να είσαι νέος σήμερα».
***

Γιώργος Θαλάσσης: Μεθοδεύσεις των δικαστών για να απελευθερωθεί ο Κορκονέας
«Τα σχόλια που διαβάζω με αναγκάζουν να επανέλθω χωρίς πολλά λόγια» αναφέρει ο Γιώργος Θαλάσσης, πρώην γυμνασιάρχης της Σχολής Μωραΐτη και καθηγητής του Γρηγορόπουλου. Όπως σημειώνει:
1. Το προηγούμενο εφετείο αναγνώρισε στον Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, αλλά τον έκρινε ένοχο ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο, σε ευθεία βολή και ήρεμη ψυχική κατάσταση.
2. Ο Άρειος Πάγος αντέκρουσε το σκέλος του ελαφρυντικού με λεπτομερέστατη επιχειρηματολογία και έστειλε ξανά την υπόθεση στο εφετείο με άλλη σύνθεση μόνο ως προς το ελαφρυντικό. Η ενοχή κατέστη αμετάκλητη.
3. Εκλέγονται οι νέοι ένορκοι, οι οποίοι δεν γνωρίζουν την υπόθεση, δεν γνωρίζουν τις αποφάσεις ούτε του εφετείου ούτε του Αρείου Πάγου. Στους δικηγόρους της οικογένειας Γρηγορόπουλου δεν επετράπη να μιλήσουν.
4. Οι δικηγόροι υπεράσπισης λένε ότι έσφαλε η ολομέλεια του Αρείου Πάγου και ξαναπροτείνουν το ίδιο ελαφρυντικό.
5. Ο εισαγγελέας της έδρας δεν μπορεί να συγκρουσθεί με τον Άρειο Πάγο και απορρίπτει το ελαφρυντικό επικαλούμενος τα επιχειρήματα του Αρείου Πάγου.
6. Η πρόεδρος διακόπτει τη δίκη για 20 ημέρες, ώστε οι συνήγοροι υπεράσπισης να ετοιμαστούν να αντικρούσουν τον εισαγγελέα. Στο διάστημα των 20 ημερών εκτιμώ ότι οι ένορκοι ξεχνούν όσα είπε ο εισαγγελέας.
7. Σήμερα οι συνήγοροι υπεράσπισης με σωρεία ψεμάτων επανέρχονται σε πράγματα τα οποία έχουν καταρριφθεί. Ότι υπήρχε συμπλοκή εκείνο το βράδυ (βρασμός ψυχής), δεν υπήρχε ειρηνικό κλίμα (άρα δεν ήταν δολοφονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση) εξοστρακίστηκε η σφαίρα (άρα δεν ήταν δολοφονία με άμεσο δόλο και σε ευθεία βολή). Και ότι δεν έβρισε αυτός με σεξουαλικό και χυδαίο τρόπο, αλλά ο Σαραλιώτης. Τα λένε αυτά χωρίς κανείς δικαστής να τους πει ότι λένε ψέματα και ότι αυτά έχουν καταρριφθεί. Στη συνέχεια αρκετά δακρύβρεχτα για τον ενάρετο άνθρωπο, άριστο οικογενειάρχη, καλό χριστιανό και αιμοδότη.
8. Μόλις ολοκλήρωσαν οι συνήγοροι ζήτησε το λόγο ο εισαγγελέας αλλά η πρόεδρος αρνήθηκε. Πήρε τους ενόρκους ντοπαρισμένους από τους συνηγόρους και τους πήγε να ψηφίσουν. Οι ένορκοι ψηφίζουν πρώτοι. Μόλις εξασφαλίστηκαν οι τέσσερις ψήφοι υπέρ του ελαφρυντικού, οι τρεις δικαστίνες ψήφισαν κατά και έτσι δεν έρχονται σε σύγκρουση με τον Άρειο Πάγο.
9. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος.
10. Στην κοινότητα των ποντικών, αν υπάρχει υποψία για δηλητήριο, βάζουν τα ποντικάκια να φάνε πρώτα.