fbpx

Νίκος Φίλης στο «Κόκκινο 105.5»: Όχι reality στις τάξεις

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Στο Κόκκινο 105,5 και στην εκπομπή «Ένα βλέμμα» του Νίκου Ξυδάκη μίλησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.  

Αρχικά αναφέρθηκε στη «διαβούλευση» που ισχυρίζεται ότι είχε η υπουργός Παιδείας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για κάμερες μέσα σε τάξεις.

«Ζητάμε να καταθέσει στη Βουλή κάθε έγγραφο που ανταλλάχθηκε μαζί με το αποτέλεσμα της διαβούλευσης, καθώς είναι γνωστό ότι η ίδια Αρχή είχε απαγορεύσει κάμερες ακόμη και σε προαύλια σχολείων, για λόγους ασφαλείας. Πώς τώρα επιτρέπει μια κάμερα σε κάθε τάξη; Τι έχει αλλάξει;». 

Ο Νίκος Φίλης σημείωσε πως ό,τι μεταδίδεται στο δίκτυο μπορεί πανεύκολα να καταγραφεί και να μεταδίδεται στο διηνεκές. Για αυτό ακόμη και οι «γαλάζιες» παρατάξεις σε ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ αντιτίθενται σε αυτό το σκηνικό που έχει βγει από το 1984 του Όργουελ…

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να υποκαταστήσει τη φυσική διδασκαλία στην αίθουσα με μια κατ’ όνομα μόνο εκπαίδευση εξ αποστάσεως, για να μην προχωρήσει στις προσλήψεις που εκκρεμούν από το 2019 και είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση». 

Ανέφερε επίσης πως «η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως αρχικά εφαρμόστηκε πριν την οργουελική ιδέα με τις κάμερες στις τάξεις, στηρίχθηκε από όλους μας γιατί ήταν λύση ανάγκης στις συνθήκες που ζούμε». 

Επιπρόσθετα επεσήμανε ότι «μετά την πανδημία απαιτείται στήριξη του δημόσιου σχολείου με διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών -οι διορισμοί είχαν διακοπεί σε όλη τη διάρκεια της κρίσης-, με εξοπλισμό, με σύγχρονα εργαλεία, με αναβάθμιση της σχολικής υποδομής. Και όπου χρειαστεί ξανά εξ αποστάσεως διδασκαλία όπως τη ζήσαμε εδώ και 45 μέρες να είναι στηριγμένη στο δημόσιο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, που πρέπει να αναβαθμιστεί. Όχι σε μια ιδιωτική πλατφόρμα χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων δασκάλου και μαθητή». 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «οι κάμερες στις τάξεις δεν έχουν καμία παιδαγωγική ωφέλεια. Να δεχθούμε -που δεν συμβαινει- ότι η μέθοδος θα είχε κάποια χρησιμότητα στα ΑΕΙ, στα αμφιθέατρα, όπου το μάθημα είναι διδασκαλία από καθ’ έδρας και βέβαια οι σπουδαστές ενήλικες. Αλλά στο σχολείο η διδασκαλία συνδιαμορφώνεται με τους μαθητές. Οι διάλογοι, τα λάθη, οι σχέσεις μεταξύ τους και με τον καθηγητή, μπορεί όλα αυτά να γίνουν κτήμα κάθε ωτακουστή; Θα γίνει viral στη γειτονιά και σ’ όλο τον κόσμο το ψεγάδι, το λάθος, η λανθασμένη αντίδραση κάθε μαθητή ή δασκάλου;».

«Αυτό δεν είναι εξ αποστάσεως διδασκαλία, είναι big brother, ριάλιτι».

Τέλος, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε καλή δύναμη στους μαθητές της Γ’ Λυκείου στην προσπάθειά τους να τελειώσουν επιτυχώς το λύκειο, να μπουν στα πανεπιστήμια, να σπουδάσουν, να ακολουθήσουν κάποια κατεύθυνση που επιθυμούν και να προκόψουν.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Περισσότερα