fbpx

Φίλης: Η ΝΔ θέλει το πανεπιστήμιο άβατο για τα παιδιά των λαϊκών τάξεων

Facebook
Twitter
Email

Ο Νίκος Φίλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αυγή, προβλέπει θερμό φθινόπωρο για την κυβέρνηση μετά τη «σφαγή» στις Πανελλαδικές και τις 40.000 υπογραφές κατά Κεραμέως

Την πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης και στον χώρο της Παιδείας υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης αναφερόμενος στο κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν η «σφαγή» των μαθητών στις Πανελλαδικές και ο αποκλεισμός χιλιάδων εξ αυτών από τα πανεπιστήμια. Κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νέου αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου της Νίκης Κεραμέως, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης και τις 40.000 υπογραφές που έχουν ήδη μαζευτεί εναντίον της υπουργού Παιδείας, εκτιμώντας πως αυτή η συσσωρευμένη οργή τής κοινωνίας «προοιωνίζεται θερμό φθινόπωρο».

Ο Νίκος Φίλης προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «δεν κρύβονται τα νούμερα» και ότι πολύ σύντομα θα φανεί η βασιμότητα των ισχυρισμών της πως η επαναφορά της βάσης του 10 απέκλεισε 9.400 παιδιά από τα πανεπιστήμια. Τόνισε ότι από τον αριθμό των 34.100 παιδιών που δεν έχουν δικαίωμα να καταθέσουν μηχανογραφικό προκύπτει ότι όσοι «κόπηκαν» φέτος είναι μάλλον διπλάσιοι από όσους ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Επίσης, θύμισε ότι η  Άννα Διαμαντοπούλου ήταν που κατήργησε πρώτη τη βάση του 10, χωρίς η κυβέρνηση Σαμαρά να παρεμβαίνει στο σύστημα αυτό, με τη Νίκη Κεραμέως να υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τους συντελεστές μαθημάτων.

Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο το ποσοστό αποφοίτησης

Ο Νίκος Φίλης απέρριψε τους ισχυρισμούς Κεραμέως περί αδυναμίας των παιδιών να τελειώσουν το πανεπιστήμιο αν εισέρχονται σ’ αυτό με χαμηλή βαθμολογία, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό αποφοίτησης από τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι στο 70%, όσο δηλαδή ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αντιθέτως, αυτό το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 60% μόνο τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης, με τον Ν. Φίλη να καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ενίσχυσης των παιδιών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες προκειμένου να τελειώσουν το πανεπιστήμιο.

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά στον αποκλεισμό μαθητών από τα πανεπιστήμια επειδή «θεωρείτε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να μείνει άβατο για τα παιδιά των λαϊκών τάξεων». Μάλιστα, επισήμανε την αναφορά του εισηγητή της ΝΔ Γιώργου Κωτσού ότι το να μπει ή όχι ένα παιδί στο πανεπιστήμιο είναι «ψευτοδίλημμα». Παρατήρησε ότι και εδώ η ΝΔ κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από την τάση στην ΕΕ, όπου γίνεται προσπάθεια αύξησης του αριθμού των πτυχιούχων, εκτιμώντας πως σχεδιάζει για τους νέους φθηνές δουλειές λόγω χαμηλής εξειδίκευσης, μια συνταγή δηλαδή που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα χρεοκοπία.

«Νομοθετείτε με το μπράβο των σχολαρχών»

Ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι η κυβέρνηση «νομοθετεί μόνη της», καθώς όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς ήταν εναντίον του νομοσχεδίου. Μόνοι υποστηρικτές του ήταν οι σχολάρχες, με τον Ν. Φίλη να σχολιάζει δηκτικά ότι «νομοθετείτε για το δημόσιο σχολείο με το μπράβο των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων». Σημείωσε επίσης ότι η αξιολόγηση μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς και όχι με απειλές απολύσεων, πειθαρχικών διώξεων και μειώσεων μισθών.

Προσπάθεια αυτοθυματοποίησης της Κεραμέως

Παράλληλα, τα στελέχη της Ν.Δ. επιχείρησαν να στήσουν καυγά με βάση τις προ ημερών αναφορές του Ν. Φίλη ότι τα παιδιά της Νίκης Κεραμέως «όταν μεγαλώσουν, θα θυμούνται» τις πολιτικές επιλογές της κατά των νέων ανθρώπων. Μολονότι το ζήτημα είχε φανεί ότι είχε λυθεί με εκατέρωθεν εξηγήσεις, η Φωτεινή Πιπιλή το επανέφερε κατηγορώντας τον Νίκο Φίλη για «απολίτιστη» και «κακοποιητική» συμπεριφορά και παραλληλίζοντας τη στάση του με αυτή της Ελένης Ζαρούλια όταν επιτέθηκε στην κόρη του Γιάννη Δραγασάκη.

Ο Νίκος Φίλης αντέδρασε έντονα, ζητώντας τη διαγραφή των αναφορών της Φωτεινής Πιπιλή από τα πρακτικά, ενώ σχολίασε ότι η Ν.Δ. συντηρεί το θέμα στην προσπάθεια «αυτοθυματοποίησης» της Νίκης Κεραμέως «επειδή στριμώχτηκαν από την πολιτική που ακολουθούν».

Η Νίκη Κεραμέως εκμεταλλεύτηκε και πάλι το περιστατικό για να παίξει τον ρόλο τής πολιτικού που διώκεται λόγω του φύλου της από τους «δήθεν δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, η υπουργός συνέχισε το θέατρο υποστηρίζοντας πως βλέπει απέναντί της τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ… με χαμηλωμένα μάτια γιατί ντρέπονται να την αντικρίσουν, όταν στην πραγματικότητα οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ που επιχείρησε να εμπλέξει ζητούσαν επιμόνως τον λόγο επί προσωπικού.

Η Μερόπη Τζούφη ξεκαθάρισε ότι η Νίκη Κεραμέως επιχειρεί να εμφανιστεί ως θύμα γιατί αντιλαμβάνεται το πολιτικό κόστος των επιλογών της, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου θύμισε τις σεξιστικές επιθέσεις που δέχτηκε η ίδια, χωρίς αντίδραση φυσικά από τη μεριά της ΝΔ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >