fbpx

Φίλης: Διεθνές ζήτημα η εμπορευματοποίηση των προσωπικών δεδομένων

Facebook
Twitter
Email

Παρέμβαση του Νίκου Φίλη σε συνεδρίαση Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και καθηγητών

Συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κώστα Μενουδάκο έθεσε ο Νίκος Φίλης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας.

Στη συζήτηση, με θέμα τις ετήσιες εκθέσεις (2018-2020) της Αρχής, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «εμπορευματοποίηση των προσωπικών δεδομένων», ενώ σημείωσε πως «αποτελεί διεθνές ζήτημα ο προσπορισμός τεράστιων κερδών από τις εταιρίες. Αφορά τα κράτη και τους θεσμούς. Στην Ελλάδα όμως, που αυτοί είναι αδύναμοι, προσβλέπουμε στο ρόλο που μπορεί να παίξει η ανεξάρτητη και συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή. Διεξάγει βέβαια άνισο αγώνα, με ελλείψεις προσωπικού όπως επισημαίνεται στις εκθέσεις της, την ώρα που στα υπουργεία έχουμε βροχή προσλήψεων συμβούλων και παρασυμβούλων. Αναπόφευκτα, η απόδοσή της είναι περιορισμένη, όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα που συνέκρινε την αποτελεσματικότητα της ελληνικής και άλλων ευρωπαϊκών Αρχών το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2021. Γιατί άραγε δεν ενισχύεται η Αρχή; Αποτελεί μήπως αυτό πολιτική επιλογή;».

Ο τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε την κοινοβουλευτική παρέμβασή του στα εξής:

▸ στο πελώριο σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων 1.5 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών και έμμεσα των οικογενειών τους, με την «τηλεκπαίδευση Cisco». Παράδοξο ότι δεν κλήθηκε ποτέ η Cisco να συμβάλει στην έρευνα της Αρχής, παρά το γεγονός ότι είχε σύμβαση (η οποία κρατούνταν μυστική για μήνες) με το υπουργείο Παιδείας. Με μεγάλη καθυστέρηση, μετά από πολλές αναφορές των συνδικαλιστικών οργανώσεων, γονέων, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, η Αρχή απηύθυνε στο υπουργείο πέντε επιπλήξεις και έδωσε εντολή υπό προθεσμία για αντιμετώπιση της παραβίασης πλήθους διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Ακόμα σήμερα, και ενώ έχουν εκπνεύσει οι προθεσμίες, επισήμως αγνοούμε το βαθμό συμμόρφωσης του υπουργείου στην καταδικαστική για αυτό απόφαση της Αρχής. 

▸ στο γεγονός ότι κατά την τηλεργασία των εκπαιδευτικών, με τον τρόπο που επιβάλλεται από το υπουργείο Παιδείας, δεν τηρούνται οι συνθήκες εργασίας που ισχύουν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και η νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Μείζων θέμα που οφείλει να διερευνήσει η Αρχή, προκειμένου όσοι επηρεάζονται να λάβουν επαρκείς απαντήσεις. 

▸ στο γεγονός ότι παρά την παρέμβαση της Αρχής, που ζήτησε τη διόρθωση αντισυνταγματικών διατάξεων στο νόμο ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας, η κυβέρνηση εξακολουθεί στο ζήτημα αυτό να κάνει ό,τι θέλει. 

▸ στην εφαρμογή ή μη των αποφάσεων της Αρχής για μη αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών όπως και κατά την τήρηση αρχείων στα σχολεία.

▸ στην προστασία των εκπαιδευτικών λόγω του τρόπου που επιβλήθηκαν οι ψηφιακές εκλογές στα όργανά τους, σύμφωνα εξάλλου με τις δημόσιες αντιδράσεις της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και των άλλων φορέων.

«Όπως έχουμε δείξει», δήλωσε ο Νίκος Φίλης, «θα επιμείνουμε σε όλα αυτά τα ζητήματα όσο βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση, εξάλλου η επιμονή έφερε την καταδίκη του υπουργείου Παιδείας, και θα τα αντιμετωπίσει ριζικά και δημοκρατικά η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >