fbpx

Ν. Φίλης για άνοιγμα σχολείων: Αψυχολόγητη απόφαση χωρίς παιδαγωγικό κέρδος

Facebook
Twitter
Email

Κίνηση χωρίς λογική χαρακτήρισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης το άνοιγμα των σχολείων για 10 μέρες και τόνισε ότι η κυβέρνηση με μία πολιτική απόφαση ρίχνει μία ζαριά.

«Είναι αψυχολόγητη απόφαση το άνοιγμα των σχολείων. Μακάρι να μη συμβεί τίποτα αλλά υπάρχουν διεθνείς έρευνες σύμφωνα με τις οποίες, αν και τα παιδιά μολύνονται λιγότερο, μεταδίδουν τον ιό» σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι διίστανται οι απόψεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. «Για αυτό κάθε χώρα ακολουθεί διαφορετική κατεύθυνση. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν ανοίγουν το σχολείο και πάνε για Σεπτέμβριο, άλλες τα ανοίγουν πιο διστακτικά απ’ ό,τι η Ελλάδα. Η κυβέρνηση πήρε μία πολιτική απόφαση να ανοίξει τα σχολεία, δεν υπάρχει επιστημονική άποψη» εξήγησε.

Ο Ν. Φίλης αναφέρθηκε και στο αλαλούμ σχετικά με την αναλογία μαθητή ανά τμ σχολικής αίθουσας. «Ο ΕΟΔΥ έστειλε το βράδυ του Σαββάτου ένα κείμενο και λέει ότι για κάθε 7 τμ να υπάρχει ένα παιδί. Την Κυριακή το υπουργείο ακύρωσε το κείμενο του ΕΟΔΥ και είπε ότι θα στείλει άλλες οδηγίες. Τι κάνει η κυβέρνηση; Δεν ακούει τους ειδικούς;» διερωτήθηκε με νόημα.

Συνεχίζοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο ζήτημα της σχολικής υποδομής, η οποία όπως είπε, είναι κακή και θέλει βελτίωση. «Υπάρχει επίσης το μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με τους εκπαιδευτικούς – πολλοί από τους οποίους είναι 60 και άνω – και έχουν υποκείμενα νοσήματα. Μπορούμε να τους αντικαταστήσουμε αν κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού; Ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός δεν μπορεί να μην πάει, χάνει τη δουλειά του. Δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Σήμερα έχουμε 40.000 αναπληρωτές» υπογράμμισε.

Ο Ν. Φίλης ανέφερε ότι ο καθηγητής μπαίνει σε δίλημμα καθώς έχει μία προσωπική σχέση με τους μαθητές. «Υπάρχει μία γενική αναστάτωση με αυτήν την απόφαση χωρίς να υπάρχει κέρδος παιδαγωγικό».

Σχετικά με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο πρώην υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουν μάθημα τα παιδιά με κλειστές οθόνες. Είναι σα να έχουν τηλέφωνο και όχι υπολογιστή. Το μάθημα που κάνουν είναι αυτό της αίθουσας. Δεν είναι αυτό εξ’ αποστάσεως, θέλει άλλο πράγμα και είμαστε ανέτοιμοι. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν δώσει μεγάλη μάχη αυτές τις μέρες ούτε επιμόρφωση έχουν, ούτε εργαλεία έχουν». Παράλληλα τόνισε η πλατφόρμα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι ανοχύρωτη στον κάθε χάκερ με αποτέλεσμα να σπάει ο δεσμός εμπιστευτικότητας ανάμεσα στο δάσκαλο και στο μαθητή.

Κληθείς να σχολιάσει την επέμβαση της αστυνομίας σε πλατεία της Αγίας Παρασκευής όπου ήταν συγκεντρωμένοι αρκετοί νέοι, ανέφερε ότι «το πρόβλημα δε λύνεται με την αστυνομία, χρειάζεται μία μεγαλύτερη συζήτηση, συνεννόηση. Τα παιδιά να βρουν τρόπους να διασκεδάσουν με προσοχή. Δε θα περάσουμε ένα καλοκαίρι πένθους. Να υπάρχουν τα μέτρα αλλά κυρίως συνεννόηση».

Σε ερώτηση τέλος των δημοσιογράφων για την κίνηση του πρωθυπουργού να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να παραβρεθούν στην αποκάλυψη πλακέτας για τους νεκρούς της Marfin, ο Ν. Φίλης έκανε λόγο για επικοινωνιακή πολιτική.

«Λυπάμαι που πάνω σε τρεις νεκρούς εργαζόμενους πάει να παιχτεί ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Η πολιτεία οφείλει να βρει τους δολοφόνους. Ποιο φάκελο ανοίγει ο κ. Χρυσοχοΐδης; Ήταν υπουργός τότε και δεν έκανε τίποτα. Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίου που καταδικάζουν την εργοδοσία, την τράπεζα. Όταν η πολιτεία δεν έκανε το καθήκον της, δεν μπόρεσε να εξιχνιάσει ένα τόσο στυγερό έγκλημα, κάνουμε μνημόσυνα δεκαετίας; Η πολιτεία να βρει τους ενόχους, όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακή πολιτική» τόνισε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >