fbpx

Ν. Φίλης: Το υπουργείο Παιδείας στο δρόμο της ξενοφοβίας και της θρησκοληψίας

Facebook
Twitter
Email

▸ Δήλωση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ακόμη βήμα στο δρόμο της ξενοφοβίας και της θρησκοληψίας κάνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με τρεις νέες εξοργιστικές εγκυκλίους της.

Με την πρώτη, το υπουργείο γράφει στα παλιότερα του παπούτσια, την πρόσφατη απόφαση (32/2020) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), σύμφωνα με την οποία αρκεί η επίκληση λόγων συνείδησης και όχι «θρησκευτικής συνείδησης» για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Ακόμα και Χριστιανοί Ορθόδοξοι μαθητές, δηλαδή, μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα, διότι αυτό τους υπαγορεύει η συνείδησή τους.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο αντί να συμμορφωθεί, επιμένει στους λόγους «θρησκευτικής συνείδησης» για τη χορήγηση απαλλαγής (για τη σχολική χρονιά 2020-2021) και ακυρώνει παράνομα και αυταρχικά την απόφαση της Αρχής.   

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση εφαρμογή της απόφασης της ΑΠΔΠΧ που συντάσσεται με την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), εκτός αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πορευθεί σε δρόμους που παραπέμπουν σε καθεστώτα τύπου Όρμπαν, με αγνόηση των ανεξάρτητων Αρχών, του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. 

απόφαση 32/2020 της ΑΠΔΠΧ 

Με τις άλλες δύο εγκυκλίους για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων (09-Σεπτ-2020) το υπουργείο υποχρεώνει τα προσφυγόπουλα που πρόκειται να φοιτήσουν σε δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να προσκομίσουν αρνητικό τεστ covid-19 για να παρακολουθήσουν το μάθημα!

Η κατηγοριοποίηση των μαθητών στο ζήτημα αυτό είναι ανεπίτρεπτη, δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό επιδημιολογικό δεδομένο και φυσικά δημιουργεί και ενισχύει αρνητικές αντιλήψεις και ανακλαστικά σε μέρος του κοινού. Δίνει επίσης το δικαίωμα σε διαφόρους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, όπως στη Χαλκίδα, να παρεμβαίνουν στην εκπαιδευτική ζωή και -αναρμοδίως- να προσπαθούν να επιβάλλουν στους διευθυντές των σχολείων να μην εγγράψουν στα σχολεία της πόλης τα προσφυγόπουλα από τη Ριτσώνα. 

Αμφισβητούμε ότι οι ειδικοί ή ο ΕΟΔΥ συμβούλευσαν να εφαρμοστεί αυτό το επαίσχυντο ρατσιστικό μέτρο. Αν το υπουργείο ήθελε να έχουν τεστ όλα τα παιδιά ας το είχε προβλέψει. Δεν το έκανε. Με ποια λογική τα ζητάει από τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους που βιώνουν συνθήκες οικονομικής στέρησης και αδυναμίας; Πρόκειται για μεθόδευση που έχει σκοπό να αποκλείσει τα παιδιά των προσφύγων από την εκπαίδευση που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ικανοποιηθούν ακραίες ρατσιστικές και μισαλλόδοξες φωνές, που σπέρνουν το σπόρο του φασισμού, ειδικά μετά από όσα συνέβησαν στο κολαστήριο της Μόριας. 

Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα τη σχετική εγκύκλιο και τον διοικητικό μηχανισμό της εκπαίδευσης να αντισταθεί στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Ζητάμε από τον Συνήγορο του Παιδιού, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τη UNICEF και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, να παρέμβουν άμεσα και να αποτρέψουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις απέναντι στο δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >