fbpx

Η Ελλάδα έχει εξαιρετικό δυναμικό στην έρευνα, πρέπει να στηριχτούν οι ερευνητικές ομάδες, έχουν διεθνές κύρος, με το κράτος σε ρόλο εμπνευστή για συγκεκριμένα πεδία, είπε ο πρώην αναπλ. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Μπορεί να υπάρξει ελληνικό «σοκ πρωτοπορίας» στον επιστημονικό τομέα, ερευνητικά και ακαδημαϊκά πρωτοστατούμε διεθνώς, χρειάζεται συντονισμός αλλά και έμπρακτη στήριξη. Η έρευνα αυτή καθαυτή στηρίζεται από την ίδια την επιστημονική κοινότητα «από τα κάτω», οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας πρέπει να είναι εντελώς στοχευμένες σε πεδία και να δίνουν τα εργαλεία, είπε ο κ. Φωτάκης.

Το δυναμικό της Ελλάδας είναι εξαιρετικό, υπογράμμισε, πρέπει και μπορούν να στηριχθούν οι διεθνούς κύρους ερευνητικές ομάδες με το κράτος σε ρόλο ρυθμιστή/συντονιστή και εμπνευστή, θυμίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τέτοιες δράσεις όπως με τα δίκτυα ογκολογίας και καρδιολογίας.

Εξάλλου, για το σάλο που προκάλεσε στην ΕΕ η αποχώρηση του Μάουρο Φεράρι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, ο ίδιος δήλωσε ότι προσυπογράφει τη δήλωση του Συμβουλίου και τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας Νεκτάριου Τεβερναράκη. Ήταν πολλά τα ασυμβίβαστα, συμμετοχή σε εταιρείες, απασχόληση σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, αντιδεοντολογικές πρακτικές, όπως είπε, η ομόφωνη στάση του Συμβουλίου διατήρησε το κύρος του στην στήριξη της επιστημονικής ποιότητας.