Άλλη μια σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Έρευνας υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Υπό την πίεση της πανδημίας, που ανέδειξε την αξία της δημόσιας Έρευνας, με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από «πάγωμα» όλων των διαδικασιών που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, εξαγγέλλεται σήμερα ως δήθεν κατόρθωμα η πρόσληψη 152 θέσεων στα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας (ΕΚ).
Στην ακόλουθη χθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας αναφέρει με αξιοσημείωτη έπαρση:
Δυστυχώς για την κυβέρνηση, η ερευνητική κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνιμες προσλήψεις στην Έρευνα δεν είχαν γίνει όχι για μια 15ετία όπως αναφέρει ο υφυπουργός, αλλά για τουλάχιστον μια δεκαετία πριν από το 2015 και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, δρομολόγησε την προκήρυξη 108 νέων θέσεων ερευνητών και 152 θέσεων επιστημονικού/τεχνικού και διοικητικού προσωπικού για τα Ερευνητικά Κέντρα. Ακριβώς για τις θέσεις αυτές διεκδικεί τα εύσημα η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα.
Η αλήθεια προκύπτει ξεκάθαρα και από την ίδια την απόφαση, που περιλαμβάνεται στην ανάρτηση του υφυπουργού, όπου ρητά αναφέρεται ότι οι 152 θέσεις είχαν εγκριθεί από τις 17-1-2019 (!!) με την από 3-6-2019 απόφαση κατανομής τους στα ερευνητικά κέντρα της χώρας του τότε αναπληρωτή υπουργού Έρευνας & Καινοτομίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δημοσίως δεσμευτεί για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των ΕΚ σε τακτικό προσωπικό σταδιακά και σε ετήσια βάση.
Όμως, με την έλευση της κυβέρνησης της ΝΔ, οι θέσεις αυτές «πάγωσαν» ενώ είχαν περιληφθεί στους προϋπολογισμούς των φορέων για το 2020. Αντ’ αυτού, στις 10-7-2019 ζητήθηκαν σημαντικές μειώσεις του τακτικού προϋπολογισμού των ΕΚ για το 2020!
Αλλά μάλλον είναι τα νέα δεδομένα της κρίσης εξαιτίας της πανδημίας που έφεραν τη δημόσια επιστημονική έρευνα ξανά στο προσκήνιο και ανάγκασαν τη κυβέρνηση να προχωρήσει τις διαδικασίες για το «ξεπάγωμα» των 152 θέσεων, για τις οποίες υπερηφανεύεται ο υφυπουργός.
Άλλο ένα παράδειγμα της αποσπασματικής προσέγγισης της κυβέρνησης και στα ζητήματα της Έρευνας, με κύριο γνώμονα το επικοινωνιακό όφελος. Δυστυχώς για τη κυβέρνηση, εκτός της επικοινωνίας υπάρχει και η ουσία: μια ουσιαστική, μακροπρόθεσμη και σε βάθος ερευνητική πολιτική για τη χώρα, απουσιάζει.
Και η απουσία ενός τέτοιου σχεδίου ήδη γίνεται φανερή κι έχει μεγάλο κόστος, τόσο για το πολύτιμο επιστημονικό ανθρώπινο κεφάλαιο που υπάρχει στη έρευνα, όσο και για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας.
Κώστας Φωτάκης, πρώην αναπλ. υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας
Πατρίτσια Κυπριανίδου, πρώην γενική γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας