fbpx

Μιχάλης Φραγκίσκος: Η Τηλε-κατάρτιση στη Διαπλοκή

Facebook
Twitter
Email

Η δράση και η αντίδραση των κυκλωμάτων που λυμαίνονταν τον χώρο της Διά Βίου Μάθησης είχε γίνει αισθητή και στην εποχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη χαρακτηριστική αήθη επίθεση στις διοικήσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και του ΕΟΠΠΕΠ. Χωρίς όμως να επιτευχθεί η εξυγίανση του κυκλώματος, μετά από πέντε χρόνια σχετικής στέρησης επανήλθαν για να λάβουν αναδρομικά τα απολεσθέντα κέρδη, που συνεκτιμήθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ.

Με το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας να σιωπά, με τους ίδιους ανθρώπους στο υπουργείο Εργασίας όταν γινόταν το πάρτι στα ΚΕΚ τα μνημονιακά χρόνια. Με την πολιτική βούληση του υπουργού δηλωμένη στα ΜΜΕ κουνώντας το δάχτυλο στην «ανερμάτιστη» διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…

Αρχές Απριλίου, το υπουργείο με τον σκληρό πυρήνα του κυκλώματος, πέντε προνομιακές εταιρείες διερευνούν τον βέλτιστο τρόπο για να απορροφήσουν τα 85 εκατ. με τη δοκιμασμένη μέθοδο των σεμιναρίων με χρήση voucher. Απαιτούνται καταρτιζόμενοι επιδεκτικοί ψηφιακής κατάρτισης. Βρέθηκαν οι επιστήμονες. Απαιτήθηκαν φορείς κατάρτισης που επιτρέπεται να πληρωθούν νόμιμα.

Ενεργοποιήθηκαν τα ΚΕΚ – ΚΔΒΜ. Έμενε να βρεθεί ο τρόπος που τα εκατομμύρια δεν θα σκορπίζονταν στα 400 ΚΕΚ, αλλά θα γύριζαν στις πέντε προνομιακές εταιρείες. Εδώ είναι που χρειάστηκε να κατατεθεί η εμπειρία των μεγάλων ανδρών της ιστορίας της διαπλοκής. Επινοήθηκαν οι «εγκεκριμένες» πλατφόρμες εξ αποστάσεως κατάρτισης, Ολοκληρωμένα Συστήματα Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ), τα οποία θα ενοικιάζονται στα ΚΕΚ – ΚΔΒΜ παίρνοντάς τους πίσω το μισό ποσό των vouchers.

Η έγκριση «πλατφόρμας εξ αποστάσεως κατάρτισης ή εκπαίδευσης» δεν προβλέπεται από κανέναν σχετικό νόμο (Ν. 3879, Ν. 4186, Ν. 4547), οι οποίοι απλώς αναφέρουν ότι οι φορείς δύναται να τη χρησιμοποιούν. Παρόμοια και η πρόσφατη ΠΝΠ (64/14.3.2020). Το υπουργείο όμως επέβαλε την έγκριση παράνομα και καταχρηστικά, μέσα από μια διάτρητη διαδικασία προκήρυξης και αξιολόγησης, καταλήγοντας στο αρχικό ζητούμενο: στις πέντε εταιρείες και σε επτά αντίστοιχες πλατφόρμες.

Όταν αποκαλύφθηκε η όλη μεθόδευση την προηγούμενη Τρίτη από την Εφημερίδα των Συντακτών, τα μάζεψαν και κρύφτηκαν πίσω από τις υπαρκτές αδυναμίες και κάποιες αστοχίες στο περιεχόμενο που εμφάνιζαν οι πλατφόρμες.

Το κύριο στοιχείο της ιστορίας δεν είναι το φιάσκο, η αδικία και ο εμπαιγμός των επιστημόνων, η προσπάθεια ιδεολογικής επιβολής της ιδιωτικής πάνω στη δημόσια Παιδεία, αλλά το τεράστιο σκάνδαλο με πολιτικές, ιδεολογικές, οικονομικές διαστάσεις, που συμπυκνώνει και χαρακτηρίζει μόνιμα την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Είναι η επιβεβαίωση ότι οι σχέσεις διαπλοκής με το κρατικοδίαιτο «οικοσύστημα» των υποστηρικτών της έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στο γενετικό της κώδικα.

Απομένει στον ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθεί και αναδεικνύει αυτά τα φαινόμενα, που θα είναι καθημερινά, να τα αναδεικνύει ως αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιζήμιων για την κοινωνία και να προβάλλει σε αντιπαράθεση το δικό του προγραμματικό όραμα.

* o Μιχάλης Φραγκίσκος είναι δρ μηχανικός ΕΜΠ, πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, συντονιστής ΝΕ Κυκλάδων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >