fbpx

Σκληρή απάντηση Γαβρόγλου στην επιστολή Κεραμέως

Facebook
Twitter
Email

Με σκληρή γλώσσα απαντά ο Κώστας Γαβρόγλου, πρώην υπουργός Παιδείας και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην υπουργό Παιδείας και την επιστολή που έστειλε στους καθηγητές πανεπιστημίων

Η επιστολή Γαβρόγλου στην υπουργό Παιδείας

Αξιότιμη κ. Κεραμέως, 

Έλαβα και εγώ την επιστολή που στείλατε σε όλους τους καθηγητές πανεπιστημίων σχετικά με το νομοσχέδιο που έχετε καταθέσει. 

Έχω την αίσθηση ότι εσείς ή οι συνεργάτες σας που συνέταξαν την επιστολή, έχουν κάνει κάποιο λάθος. Πώς αλλιώς να καταλάβει κανείς την πλήρη έλλειψη αναφοράς στα Συμβούλια Διοίκησης; Ναι εκείνα που με τόση περηφάνια διαλαλείτε τα τελευταία χρόνια και για τα οποία δεν υπάρχει ούτε μία λέξη στην επιστολή παρά το γεγονός ότι εκθειάζετε τις «τομές» που φέρνει το νομοσχέδιο. Όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα συζητάει για τα Συμβούλια, και εσείς στην επιστολή που στέλνετε στα μέλη της κοινότητας δεν αναφέρετε ούτε μία λέξη για αυτά. Γιατί άραγε; 

Τρείς μπορεί να είναι οι λόγοι. 

Ξεχάσατε να τα συμπεριλάβετε. Ανθρώπινα τα λάθη, δεν λέω. Αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή όταν ξαναδιαβάζει κανείς την επιστολή που στέλνει σε καθηγητές πανεπιστημίου μήπως και οι παραλείψεις δημιουργήσουν παρεξηγήσεις. 

Ντρέπεστε να τα αναφέρετε. Μάλλον κατανοητό. Από την μια δηλώνετε ότι πιστεύετε στην σημασία των δημόσιων πανεπιστημίων. Από την άλλη με κάθε νομοθέτημα σας οδηγείτε στην βαθμιαία ιδιωτικοποίηση τους. Είναι λογικό, λοιπόν, να έχετε κάποια δυσκολία να συμβιβάσετε τα δύο και να αναφέρετε τα Συμβούλια στην επιστολή σας. 

Πρόκειται να αλλάξετε τη διαδικασία ώστε να ψηφίσει το νομοσχέδιο και το ΠΑΣΟΚ, οπότε αποφεύγετε να δεσμευτείτε. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάνετε τέτοιους υπολογισμούς τους οποίους μόνο πολιτικάντηδες κάνουν. Εσείς που με τόσο θάρρος έχετε υπερβεί όσα έκανε η κ.Διαμαντοπούλου, δεν μπορεί να είστε θύμα τέτοιων μικροκομματικών παιγχνιδιών. 

Άραγε, ποιος από τους τρεις λόγος σας οδήγησε να μην αναφέρετε τα Συμβούλια; Μήπως υπάρχει και τέταρτος λόγος; 

Η επιστολή σας θα μείνει σαν ένα αδιάψευστο τεκμήριο αυτού που η παράταξη σας ξέρει να κάνει με άριστο τρόπο: μπαξίσι το έλεγαν οι επί αιώνες κατακτητές μας. Λεφτά με άλλα λόγια για προσφερόμενες υπηρεσίες ή χρηματικό ποσό που δίνεται σε κάποιον για να κάνει μία εξυπηρέτηση. Εξηγούμαι. 

Από όλα τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου που αναφέρετε (τα μισά από τα οποία ήδη ισχύουν) αυτό που για εσάς φαίνεται να έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι το τελευταίο κομμάτι της επιστολής σας με τίτλο «Ενίσχυσης εισοδήματος μελών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας». Χρειάζεται πέρα από το θάρρος που έχετε επιδείξει και θράσος να κλείνετε το μάτι υπονοώντας ότι αν περάσει ο νόμος, θα μπορέσουν κάποιοι να τα «οικονομήσουν» όπως λέει και ο λαός μας. Με άλλα λόγια, αυτό που γράφετε -αν αφαιρεθούν όλες οι υπερβολές της επιστολής σας- είναι πως αν δεν αντιδράσουν οι καθηγητές και περάσει ο νόμος, τότε τους περιμένουν (πολλές) δυνατότητες επιπλέον εισοδήματος. Τόσο απλό και τόσο νεοδημοκρατικό. 

Ανέφερα παραπάνω πως μπορεί και να ντρέπεστε να αναφέρετε την ύπαρξη των Συμβουλίων στην επιστολή σας. Πάντως σίγουρα δεν φαίνεται να ντρέπεστε να θέλετε να χρηματίσετε, έστω και με υποσχετική, τους καθηγητές με αντάλλαγμα την σιωπή τους. 

Με εκτίμηση, 
Κώστας Γαβόγλου, 
Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υπουργός Παιδείας

ΥΓ: Γιατί συνεχίζετε να παρανομείτε και δεν εφαρμόζετε τον ψηφισμένο νόμο που επιβάλλει την προκήρυξη κάθε θέσης που καινούται από συνταξιοδότηση των καθηγητών; Σας το ρωτάω, γιατί συχνά μας έχετε ζητήσει να τηρούνται αυστηρά οι νόμοι.

Εδώ η επιστολή Κεραμέως

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >