fbpx

Γαβρόγλου: Η κυβέρνηση θα πάει μέχρι τέλους την σύγκρουση στα ΑΕΙ

Facebook
Twitter
Telegram
Email

«Δεν αξίζει στα ελληνικά Πανεπιστήμια η επιλεκτική προβολή απαράδεκτων καταστάσεων ως κανονικότητα» τόνισε ο Κώστας Γαβρόγλου στο Κόκκινο

Η κυβερνητική λογική θεωρεί σαν κάτι στατικό τα πανεπιστήμια, λέγοντας έχουμε τόσους καθηγητές με τόση χρηματοδότηση, άρα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το πλαίσιο. Εμείς αντίθετα λέμε ότι ακριβώς λόγω της εξαιρετικά σοβαρής κρίσης που έρχεται, η ενίσχυση της χρηματοδότησης για την Παιδεία δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος, έτσι ώστε να μην αποκλείονται όσοι θέλουν να σπουδάσουν, είπε Στο Κόκκινο ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
 
Το ακόμα πιο περίπλοκο σύστημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα οδηγήσει ακόμα περισσότερα παιδιά να μείνουν εκτός εκπαίδευσης. Ένας από τους λόγους που κάνει αυτό η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι για να έχει τη δυνατότητα ελέγχου της δυσανασχέτησης παιδιών και γονέων, που όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα γίνεται μεγαλύτερη. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί η κυβέρνηση δια της κας Κεραμέως θέλει να μας πει ότι μην έχετε αυταπάτες, εμείς θα το πάμε μέχρι τέλους. Μέχρι τέλους θα ενισχύσουν τα ιδιωτικά κολλέγια.

Από πέρσι μέχρι φέτος δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μονάχα 250 καθηγητές έχουν πάρει σύνταξη, άρα δεν δικαιολογείται η μείωση 10.000 εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να αυξήσει τη χρηματοδότηση, δεν θέλει να αυξήσει τον αριθμό των καθηγητών και ταυτόχρονα μειώνει τους εισακτέους, όταν γνωρίζει ότι όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα τον Ιούλιο, θα γίνει αυτό που λέει ο λαός μας, «το έλα να δεις».
 

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταφέροντας συλλογικές μας αποφάσεις και στη ΔΕΘ και στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και στο συνέδριο του κόμματος, ανακοίνωσε ότι έχουμε προϋπολογίσει τον διπλασιασμό του αριθμού καθηγητών και τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης σε μία τετραετία. Δηλαδή από τη στιγμή που γινόμαστε κυβέρνηση έχουμε υπολογίσει τι σημαίνει να προσλαμβάνονται 2.000 καθηγητές κάθε χρόνο στα πανεπιστήμια, όπως και ο διπλασιασμός της χρηματοδότησης ως το τέλος της τετραετίας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας, που θέτει τέλος στον εφιάλτη του κόφτη.

Έχουμε πει επίσης ότι με τον τρόπο που είχαμε δομήσει την Γ’ λυκείου, δηλαδή με λίγα μαθήματα και πολλές ώρες, θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποδεσμεύει τα παιδιά από την παραπαιδεία και ταυτόχρονα θα δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά της ελεύθερης πρόσβασης για τις σχολές οι οποίες δεν είναι τα Πολυτεχνεία, οι Νομικές. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πάντα οι σοβαρές χώρες όταν είναι σε μία κρίση, το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να ενισχύσουν την εκπαίδευση διότι ξέρουν ότι όσα μέτρα και αν πάρουν, αν δεν έχουν ένα πληθυσμό που να έχει διάφορες δεξιότητες ώστε να καταλαβαίνει τι γίνεται στην κοινωνία, δεν θα μπορέσουν να βγουν από αυτή την κρίση. Άρα η πρώτη μας επιλογή, ακριβώς λόγω της εξαιρετικά σοβαρής κρίσης που έρχεται, είναι να αυξήσουμε τις δαπάνες μας στον τομέα της εκπαίδευσης, βασιζόμενοι σε μελέτες και με στόχους και όχι γενικά και αόριστα.  
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την λειτουργία ένοπλης αστυνομίας στις σχολές, ο Κώστας Γαβρόγλου τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι σοβαρή γιατί οδηγεί σε εξαιρετικά σοβαρή σύγκρουση.
 
Είδατε ότι στη Θεσσαλονίκη δε συγκρούστηκαν φοιτητές με την αστυνομία, αλλά αυτοί οι απαράδεκτοι με τις βαριοπούλες οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τη Δημοκρατία, δίνοντας αφορμή στην αστυνομία να πάει και να βρει απέναντί της, φοιτητές που δεν θέλουν την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Στα βίντεο απο τα επεισόδια, καταγράφονται και διάφοροι προβοκάτορες και αντί η κυβέρνηση να τα σκεφτεί όλα αυτά, αφήνει μέσα από διαρροές να εννοηθεί ότι θα είναι και οπλισμένοι οι αστυνομικοί ή ότι θα συνοδεύονται από οπλισμένους. Από το κακό στο χειρότερο δηλαδή, γιατί μία μέρα -ελπίζω να μη βγω αληθινός- θα γίνει το κακό, αλλά τότε θα είμαστε σε αχαρτογράφητα πλαίσια. 

Όσοι λένε ότι τα πανεπιστήμια είναι κέντρα ανομίας, ξέρουν μόνο το τι γίνεται στα πανεπιστήμια μέσα από συγκεκριμένα κανάλια και συγκεκριμένη επιλεκτική προβολή επεισοδίων. Το ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στις πρώτες λίστες κατάταξης και οι καθηγητές τους και μεταπτυχιακοί φοιτητές τους παίρνουν ερευνητικά προγράμματα ανταγωνιστικά, χωρίς να έχουν χρηματοδότηση, δεν το αναφέρει κανείς. Η εντελώς επιλεκτική προβολή απαράδεκτων καταστάσεων ως κανονικότητα, δεν αξίζει στα ελληνικά πανεπιστήμια.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Περισσότερα