fbpx

Η Ένωση Γονέων Ιωαννίνων για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Facebook
Twitter
Email

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μετακυλύει τις ευθύνες εξοπλισμού των μαθητών με τα αναγκαία μέσα στις σχολικές επιτροπές των Δήμων.

Πιο συγκεκριμένα αφού προηγουμένως το υπουργείο Παιδείας αυτοαναιρέθηκε 2-3 φορές δημιουργώντας συγχύσεις στον εκπαιδευτικό κόσμο, τονίζει ότι η προμήθεια του εξοπλισμού «… γίνεται μετά από αιτιολογημένο αίτημα του διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας, από το οποίο προκύπτει το απολύτως αναγκαίο πλήθος των φορητών συσκευών (laptops, notebooks, netbooks ή tablets) ή/και συνδέσεων διαδικτύου, οι οποίες απαιτούνται για τη στήριξη μαθητών που έχουν ανάγκη».

Πετάει το μπαλάκι, με άλλα λόγια, στους διευθυντές αναθέτοντάς τους να διερευνήσουν τις οικονομικές δυνατότητες και αδυναμίες των μαθητών. Οι τρόποι ποικίλουν όσο και η ευρηματικότητα του ανθρώπου. Άλλα σχολεία παίρνουν τηλέφωνα τους γονείς και ρωτάνε, άλλα εκδίδουν έγγραφα, άλλα ζητάνε από τους δασκάλους να καθορίσουν τον ακριβή αριθμό των μαθητών που εκτιμάνε ότι χρειάζονται εξοπλισμό κλπ.  

Με βάση τα αποτελέσματα της διερεύνησης, οι διευθυντές καλούνται να αιτηθούν από τις Σχολικές Επιτροπές τον αντίστοιχο εξοπλισμό χωρίς αυτές να έχουν επιχορηγηθεί προηγουμένως για το σκοπό αυτό. Με ποια κονδύλια θα γίνει η προμήθεια, όταν είναι γνωστό ότι μετά τα μνημόνια η επιχορήγηση των σχολείων έχει περιοριστεί σε βαθμό στραγγαλισμού και τα κονδύλια δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες;

Με τα χρήματα που περίσσεψαν από την αναστολή λειτουργίας των σχολείων απαντά το υπουργείο («αξιοποιώντας αδιάθετες πιστώσεις που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων τους»). Μα αυτά τα χρήματα είναι για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και μάλιστα περικομμένα κι όχι για εξοπλισμό. Εξάλλου σημαντικά ποσά διατέθηκαν για απολυμάνσεις σχολείων και προμήθεια μέσων προστασίας.

Είναι σαφές ότι οι Σχολικές Επιτροπές δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα αλλά και αν την είχαν θα χρειαζόταν ορισμένοι μήνες μέχρι να γίνει η αγορά καθώς θα πρέπει να προκηρυχτεί μειοδοτικός διαγωνισμός, προσφορές, επιλογή προμηθευτή με όλο το γραφειοκρατικό πακέτο του δημοσίου. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός χρειάζεται ΣΗΜΕΡΑ και όχι μετά από μήνες.

Η τακτική του υπουργείου Παιδείας δεν είναι απλά υποκριτική. Αποτελεί εμπαιγμό απέναντι στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τους γονείς τους. Εκδύεται τα ρούχα της ευαισθησίας, αποποιείται, ωστόσο, την εξ’ ολοκλήρου ευθύνη που του αναλογεί, την μετακυλύει παρακάτω εμπλέκοντας σχολεία και Σχολικές Επιτροπές.

Ως Ένωση Γονέων του Δήμου Ιωαννιτών δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε αυτή την τακτική της κυβέρνησης. Καλούμε κάθε γονέα και κάθε εκπαιδευτικό να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση όλων των μαθητών ανεξάρτητα από φυλή, θρήσκευμα, οικονομική κατάσταση, περιοχή διαμονής.

Αποτελεί υποχρέωση της θεσμοθετημένης πολιτείας να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές της επικράτειας θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες στην εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς όλα τα αναγκαία μέσα: δωρεάν tablet / laptop, δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet μέσα από κρατική χρηματοδότηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >