Όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4713/2020 για την ιδιωτική εκπαίδευση, κυβέρνηση και Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων πανηγύριζαν, κάνοντας λόγο για «ημέρα ελευθερίας»! Η Νίκη Κεραμέως, ως άτυπος εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, επιχειρηματολογούσε στη Βουλή πως με το νόμο «μειώνεται ο κρατικός παρεμβατισμός και ενισχύεται η ιδιωτική πρωτοβουλία».
Αφού ψηφίστηκε ο νόμος, ο Σύνδεσμος μοίραζε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έδειξαν θάρρος και αποφασιστικότητα να συγκρουστούν με νοοτροπίες που καθηλώνουν την ελληνική κοινωνία στο παρελθόν». Είχε προηγηθεί η κυνική παραδοχή ότι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων χρηματοδοτούσαν τη Νέα Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται πως η Εφημερίδα των Συντακτών είχε αποκαλύψει πως η χρηματοδότηση της ΝΔ από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων ξεπερνούσε τις 100.000 ευρώ. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με τους φορείς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Νίκου Φίλη, υπογράμμισε:
«Τώρα, μου τέθηκε το ερώτημα για την χρηματοδότηση της Νέας Δημοκρατίας. Εξαιρετική ερώτηση, αλλά επικίνδυνα καθεστωτική. Ο κ. Φίλης μου το ρώτησε αυτό. Το τι θα κάνει, κ. Φίλη, ο καθένας με το πορτοφόλι του, είναι δικός του λογαριασμός. Όποιος πολιτικός προσπαθεί να μπει στο πορτοφόλι του πολίτη, για το ποιο κόμμα θα χρηματοδοτήσει ή τις πολιτικές του επιλογές, απλά κρύβει τις δικές του ιδεοληψίες».
Η ψήφιση του νόμου έδωσε το σήμα για ασυδοσία των ιδιοκτητών, με το υπουργείο Παιδείας και τη Νίκη Κεραμέως να κάνουν διαρκώς τα στραβά μάτια σε κάθε είδους καταγγελία. Άλλωστε ο νόμος 4713/2020 συντάχθηκε καθ’ υπόδειξη των ίδιων των σχολαρχών, προβλέποντας -μεταξύ άλλων- την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, την «απελευθέρωση» των απολύσεων και του ωραρίου.
Όπως αναμενόταν, η πολιτική ηγεσία παρέμεινε άπραγη όταν υπήρξε καταγγελία για παράνομη χρήση καμερών σε ιδιωτικό σχολείο των νοτίων προαστίων. Ήταν άραγε ζήτημα ιδιωτικής πρωτοβουλίας και μείωσης του κρατικού παρεμβατισμού; Ωστόσο, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είχε διαφορετική άποψη και μετά από καταγγελία εκπαιδευτικού, τιμώρησε το ιδιωτικό σχολείο με χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ.
Όπως τονίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), «επιτέλους ένα θεσμικό όργανο επιβάλλει ποινή σε ένα ιδιωτικό σχολείο σε μια περίοδο ακραίας ατιμωρησίας και ασυδοσίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης».
Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

«Πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση πως ιδιωτικό σχολείο στα νότια προάστια κλήθηκε να καταβάλει χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ, μετά από απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για χρήση καμερών. Η ποινή επεβλήθη μετά από καταγγελία συναδέλφου και έλεγχο της Αρχής.
Θεωρούμε την απόφαση ιδιαίτερα σημαντική για τους ακόλουθους λόγους:
▹ Πρώτον, διότι επιτέλους ένα θεσμικό όργανο επιβάλλει ποινή σε ένα ιδιωτικό σχολείο σε μια περίοδο ακραίας ατιμωρησίας και ασυδοσίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Βέβαια η ποινή επιβάλλεται σε ένα μικρό σχολείο, ενώ χρήση καμερών είχε καταγγελθεί και για άλλα, μεγαλύτερα και ισχυρότερα σχολεία / φροντιστήρια / κέντρα ξένων γλωσσών και θα αναμένουμε με ενδιαφέρον, αν υπάρξουν αντίστοιχες αποφάσεις και γι’ αυτά.
▹ Δεύτερον, διότι μια ανεξάρτητη Αρχή εφαρμόζει το νόμο και τιμωρεί τον παραβάτη του. Δυστυχώς, τέτοια ευαισθησία δεν έχει επιδείξει το εποπτικό όργανο του υπουργείου Παιδείας (η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης) για το συγκεκριμένο αυτό σχολείο, που στο παρελθόν έχει προβεί σε σοβαρότατες παραβάσεις της εκπαιδευτικής και της εργατικής νομοθεσίας (παράνομα μισθολόγια, μαύρη εργασία, μη καταβολή υπερωριακής απασχόλησης, χρήση του συστήματος MySchool από μη πιστοποιημένα άτομα, αδήλωτες τάξεις) και δεν έχει τιμωρηθεί!
▹ Τρίτον, διότι η καταγγελία ενός εκπαιδευτικού πιάνει τόπο. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει καταγγελίες ιδιωτικών εκπαιδευτικών που εξετάζονται σε Επιθεωρήσεις Εργασίας και στα δικαστήρια και σε πολλές περιπτώσεις οι συνάδελφοί μας δικαιώνονται. Καλούμε τους συναδέλφους μας να σπάσουν το φόβο και να συνδράμουν την προσπάθειά μας για καλύτερες συνθήκες εργασίας στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Η ποιότητα της δημοκρατίας εξαρτάται και από την πρόθεση της πολιτείας να εφαρμόζονται οι νόμοι. Στην ιδιωτική εκπαίδευση νόμος είναι το δίκαιο του ιδιοκτήτη (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει συχνά-πυκνά στους εκπαιδευτικούς του ιδιοκτήτης σε μεγάλο σχολείο της Θεσσαλίας που τους υποχρεώνει να εργάζονται ως το βράδυ χωρίς αμοιβή και τους σέρνει το καλοκαίρι για απλήρωτη εργασία). Χαιρετίζουμε, επομένως, την απόφαση της Αρχής, θεωρούμε όμως, πως πρέπει πολλά να γίνουν μέχρι να αποκατασταθούν στοιχειωδώς συνθήκες νομιμότητας σε έναν δύσκολο χώρο, όπου κυριαρχεί η ασυδοσία».