Απευθείας αναθέσεις και διαπραγματεύσεις χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για τη σίτιση των φοιτητών, τη φύλαξη και την καθαριότητα των Εστιών ● Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε 3 συγκεκριμένες εταιρίες, εκ των οποίων μια συστάθηκε 4 ημέρες πριν αναλάβει το έργο
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για αδιαφανείς και μη σύννομες διαδικασίες στην ανάθεση έργων που σχετίζονται με τη φοιτητική μέριμνα από τη διοίκηση του Ιδρύματος Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ).
Το ίδρυμα, το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας και διοικείται από τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνο Δέρβο, προχωρά συστηματικά σε απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τρεις συγκεκριμένες εταιρίες, ενώ επιλέγει τη διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.
Ενδεικτικά στην Πάτρα, η χρηματοδότηση των υπηρεσιών σίτισης των εστιακών φοιτητών πραγματοποιήθηκε με κατάτμηση του αντικειμένου και οι απευθείας αναθέσεις γίνονταν κάθε 2 ημέρες, με την αθροιστική εκτίμηση του κόστους να ξεπερνά τα 150.000 ευρώ. Παρόμοιες πρακτικές για τη σίτιση των φοιτητών έχουν υιοθετηθεί στην ΑΣΠΑΙΤΕ (205.000 ευρώ) και στις φοιτητικές εστίες του ΕΚΠΑ (151.704 ευρώ).
Εντύπωση προκαλεί πως μια εταιρία που προτιμάται συστηματικά από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τη σίτιση των φοιτητών, συστάθηκε μόλις 4 ημέρες πριν λάβει την πρώτη της ανάθεση. Στη συνέχεια και μόνο για το Μάιο του 2020, έλαβε 14 απευθείας αναθέσεις (198.000 ευρώ).
Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στη φύλαξη των φοιτητικών εστιών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι νέες εστίες του ΕΜΠ (221.300 ευρώ με απευθείας αναθέσεις) και των φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης (207.364 ευρώ).

Στη Βουλή οι απευθείας αναθέσεις του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Για οσμή σκανδάλου κάνουν λόγο 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας, έπειτα από πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη και του Πάνου Σκουρλέτη.
Οι βουλευτές ζητούν εξηγήσεις και διευκρινίσεις, τονίζοντας πως το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναθέτει έργα σε συγκεκριμένες εταιρείες εδώ και δύο χρόνια μέσω απευθείας αναθέσεων και διαπραγματεύσεις χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.
Πιο συγκεκριμένα, καλούν τη Νίκη Κεραμέως να παρουσιάσει τους λόγους που γίνονται συνεχώς απευθείας αναθέσεις χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ούτε μια ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία, ενώ ρωτούν με ποια κριτήρια επιλέγονται οι συγκεκριμένες εταιρίες.
Η ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή: