fbpx

Β. Καρδάσης: «Εξ αποστάσεως και… «εξ αποστάσεως»!

Facebook
Twitter
Email

Η Υπουργός κ. Κεραμέως με την απαράμιλλη αυτοπεποίθηση ότι η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας αποτελεί ένα ακόμη επίτευγμά της, οι συνεπείς -κατά μεγάλη πλειοψηφία- εκπαιδευτικοί που λοιδορήθηκαν για άλλη μια φορά από επώνυμους δημοσιογράφους της τηλεόρασης, οι μαθητές και φοιτητές που δίκαια αγωνιούν για την τύχη των σπουδών τους, όλοι γινήκαμε πρωταγωνιστές της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» μέσα σ’ αυτό το σκηνικό τρόμου της πανδημίας.

Ποια είναι η «εξ αποστάσεως» που ευαγγελίζεται η Υπουργός;

  • Είναι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες τηλεπικοινωνίας που κλείνουν μετά από 40′ μαθήματος επειδή πέφτουν οι συνδέσεις λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου.
  • Είναι οι εκατοντάδες σελίδες βιβλίων που αναρτώνται παράνομα από διδάσκοντες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των στιγμών.
  • Είναι ο «Κάλλιπος», το ηλεκτρονικό αποθετήριο συγγραμμάτων και εγχειριδίων, με τις άπειρες θεματικές ελλείψεις. -Είναι η θλίψη που νιώθεις μπροστά στο αδιέξοδο εντοπισμού ενός βιβλίου ή ενός επιστημονικού άρθρου σε PDF στο διαδίκτυο.
  • Είναι βεβαίως και οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες ξεπέρασαν ενδοιασμούς και κατανίκησαν τον ψηφιακό αναλφαβητισμό τους με εξαιρετική επιτυχία. Όπως και οι επίσης χιλιάδες των φοιτητών που ψάχνουν με απόγνωση βιβλιογραφία.

Όχι, αυτή δεν είναι εκπαίδευση. Είναι εξ ανάγκης εκπαίδευση. Και πρέπει να το ομολογήσουμε όλοι, όσοι τουλάχιστον σεβόμαστε τη μεγαλειώδη διάσταση της μάθησης. Και ευχόμαστε να μην ξανάρθουν τέτοιες μέρες με αδειανές πανεπιστημιακές αίθουσες και κλειστές βιβλιοθήκες. Γιατί η δια ζώσης εκπαίδευση είναι αξεπέραστη.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απαιτεί τη σχεδίαση και διαμόρφωση ψηφιακού περιβάλλοντος. Με σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών που επίτηδες κατανέμεται ανά μαθησιακή εβδομάδα, με επαρκές ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό πολλαπλής προέλευσης (ηλεκτρονικά βιβλία, άρθρα, videos, κουίζ), με αυτοέλεγχο του διδασκόμενου με τη βοήθεια επεξεργασμένων ερωτήσεων, με πρότυπα εργασιών και πολλές εργασίες, με ομάδες φοιτητών και βέβαια εκπαιδευτική πλατφόρμα.

Για να γίνουν όλα αυτά, απαιτούνται ειδικοί επιστήμονες που στήνουν το πρόγραμμα, ικανοί τεχνικοί που μπορούν να συνδυάσουν γνώσεις επί του επιστημονικού πεδίου και τεχνικές πληροφορικής, χρήματα, πολλά χρήματα για αμοιβές και αγορά αδειών χρήσης υλικού, δικαιώματα σε εκδοτικούς οίκους που διαθέτουν ψηφιοποιημένο επιστημονικό αποθετήριο. Η εξ αποστάσεως είναι πολύ σοβαρή μέθοδος εκπαίδευσης και απευθύνεται σε εργαζόμενους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Αυτά οφείλει να κάνει οποιοσδήποτε ορέγεται ότι θα υλοποιήσει προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αλλιώς είτε είναι άσχετος, είτε περιπαίζει το όραμα της εκπαίδευσης. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις υπονομεύει την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

* ο Βασίλης Καρδάσης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρ. πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Πηγή: εφημερίδα «Πελοπόννησος»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >