Κακώς προτείνεται η κατάργηση του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ τονίζει ο Κοσμήτορας Θανάσης Μητρόπουλος
—
Αρνητικά κρίνει ο Κοσμήτορας Θανάσης Μητρόπουλος την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ αναφορικά με την κατάργηση του Τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ. Υπενθυμίζεται πως η Διοικούσα Επιτροπή του ιδρύματος αποφάσισε το κλείσιμο, τη συγχώνευση και τη μεταφορά τμημάτων του, έπειτα από εισήγηση του καθηγητή Αθανάσιου Καΐση, διορισμένου προέδρου του ΑΕΙ από τη Νίκη Κεραμέως.

Όπως αναφέρει ο Κοσμήτορας, «την Τετάρτη έγινε μια γενική συνέλευση της Σχολής Θετικών Επιστημών και συζητήσαμε το θέμα της πρότασης για κατάργηση του Τμήματος Φυσικής. Εμείς θεωρούμε ότι το Τμήμα αυτό έχει καλή προοπτική, έχει βάλει καινούργια πράγματα μέσα, απλώς δεν έχει προλάβει ακόμη να τα αναδείξει και υπό αυτήν την έννοια κακώς προτείνεται η κατάργησή του. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι, εκτός των άλλων, πρέπει να διερευνήσουμε και να εξετάσουμε το κατά πόσο η σχολή μας θα μπορούσε να ενταχθεί και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης».
Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε πως «το ίδιο το Δημοκρίτειο πριν μια βδομάδα έστειλε πρόταση στο υπουργείο Παιδείας που έλεγε ότι εμείς επιθυμούμε να είμαστε ένα ενιαίο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Με την ένταξη της φυσικομαθηματικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θράκης, το πανεπιστήμιο αυτό ολοκληρώνεται. Έχει και τα 7 επιστημονικά πεδία που προτείνει το πρωτόκολλο της UNESCO κι έτσι θα γίνει το ισχυρότερο περιφερειακό πανεπιστήμιο σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια κατάσταση win-win που θα την εξετάσουμε από βδομάδα. Θα έρθουμε σε επαφή με τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου, να δούμε πώς θα προχωρήσει».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, ο Κοσμήτορας του ΔΙΠΑΕ κάνει λόγο για «χονδροειδή πρόταση, ένα προκάλυμμα για να συρρικνωθεί η σχολή μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξυγίανση του χώρου όταν πάνε να καταργήσουν μία σχολή καθαρόαιμα επιστημονική, ενώ διατηρείς τη σχολή ένδυσης στο Κιλκίς που έχει μηδέν καθηγητές και οι ίδιοι εκεί αναγνωρίζουν ότι δεν είναι πανεπιστημιακή η σχολή».
Καταλήγοντας, σημείωσε πως «το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να λειτουργεί σαν ένα άθροισμα κόμβων. Δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ενιαίο γιατί δεν δημιουργήθηκε σαν ενιαίο, είναι ένα άθροισμα τριών ανώτατων ιδρυμάτων. Επομένως η προσπάθεια να λειτουργήσει σαν ενιαίο ίδρυμα είναι σαν να θέλεις να λειτουργείς άτομο με τρία κεφάλια. Η λογική είναι ότι θα πρέπει σιγά-σιγά να μείνει ένα κεφάλι. Αντίθετα, αν λειτουργούσε ομοσπονδιακά δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και είναι θέμα δευτερολέπτων να γίνει έτσι. Είναι κάτι που προβλέφθηκε από τις τελευταίες δύο κυβερνήσεις. Απλώς δεν θέλουν να γίνει και το ερώτημα είναι γιατί».
