«Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο διαφωνεί κάθετα με την ίδρυση αστυνομικού σώματος στα ΑΕΙ που θα φέρει χειροπέδες και κλομπ» τονίζει στην ΑΥΓΗ και την Άντυ Κουκλάδα, ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ Νίκος Κατσαράκης, επισημαίνοντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιδιώκουν να περιορίσουν τις κοινωνικές δράσεις και τις διεκδικήσεις των φοιτητών και να εκφοβίσουν το φοιτητικό κίνημα.
«Ως Σύγκλητος έχουμε πάρει απόφαση ότι το πανεπιστήμιό μας δεν έχει αντιμετωπίσει, μέχρι σήμερα, προβλήματα ανομίας και έντονης παραβατικότητας» επισημαίνει ο πρύτανης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου διαφωνεί κάθετα με οποιοδήποτε σώμα το οποίο θα έχει αστυνομικές αρμοδιότητες, θα προχωρά σε ανακρίσεις ή συλλήψεις και θα φέρει χειροπέδες, κλομπ και σπρέι.
«Όποια περιορισμένα φαινόμενα υπάρχουν μπορούν να αντιμετωπιστούν με το σημερινό νομικό πλαίσιο. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ενισχυθεί η φύλαξη των ιδρυμάτων, η οποία θα υπάγεται στο πανεπιστήμιο και θα λογοδοτεί στη Σύγκλητο και στον πρύτανη» τονίζει ο Νίκος Κατσαράκης.
Σε ό,τι αφορά την ελεγχόμενη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, «είναι ανεφάρμοστο, ιδιαίτερα σε πανεπιστημιουπόλεις που εκτείνονται σε εκατοντάδες στρέμματα. Το πανεπιστήμιο είναι κύτταρο της κοινωνίας, έρχονται επισκέπτες, γίνονται πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις. Δεν μπορεί να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος σε όλους αυτούς τους χώρους. Το μοναδικό που έχει λογική είναι η ελεγχόμενη είσοδος στα εργαστήρια που έχουν εξοπλισμό».
Αποδομώντας το επιχείρημα της υπουργού Παιδείας, η οποία ισχυρίζεται ότι «σε όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού υπάρχει αστυνομία και ελεγχόμενη είσοδος», ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ εξηγεί ότι «δεν είναι συνηθισμένη πρακτική στο εξωτερικό. Σε ορισμένα πανεπιστήμια υπάρχουν σώματα που είναι σεκιούριτι και λογοδοτούν στο πανεπιστήμιο, όχι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
Στόχος, ο εκφοβισμός των φοιτητών
Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και πριν την κατάργηση του ασύλου -τον Αύγουστο του 2019- η αστυνομία μπορούσε να επέμβει μέσα στον χώρο των πανεπιστημίων εάν τελούνταν εγκλήματα κατά της ζωής. Γιατί λοιπόν υπάρχει ανάγκη να ιδρυθεί πανεπιστημιακή αστυνομία που θα βρίσκεται επί 24ώρου βάσης μέσα στα πανεπιστήμια;
Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των διατάξεων Πειθαρχικού Δικαίου των φοιτητών, «βρίσκει αντίθετη την πλειονότητα των πρυτάνεων, που θεωρεί ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να αποσυνδεθούν, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι αποσκοπούν να περιορίσουν τις κοινωνικές δράσεις των φοιτητών μέσα στα πανεπιστήμια και τις διεκδικήσεις τους και να εκφοβίσουν το φοιτητικό κίνημα».
Απειλή για τα περιφερειακά τμήματα
Αναφορικά με τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ τονίζει πως «θα επιφέρει σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά δεκάδες χιλιάδες και με τον ορισμό του εύρους από το ίδιο το υπουργείο θα δημιουργεί κατηγορίες πανεπιστημίων και θα απειλεί πολλά περιφερειακά τμήματα. Κι αυτό διότι οι φοιτητές δεν θα επιλέγουν μόνο με βάση την ποιότητα, αλλά με κριτήρια εντοπιότητας». Πανεπιστήμια περιφερειακά, όπως στη Θράκη, στο Αιγαίο ή στην Κρήτη, θα δουν δραματική μείωση των εισακτέων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν τμήματα. Κι αυτό διότι δεν βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.
«Ταυτόχρονα, θα μείνουν κενές θέσεις στα ΑΕΙ και οι υποψήφιοι θα κατευθυνθούν στα ιδιωτικά κολέγια. Πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι, όπως η μεταλυκειακή εκπαίδευση» εξηγεί ο Ν. Κατσαράκης.
Αναφερόμενος στο παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ, σημείωσε πως στην πρώτη φάση τα μεγάλα πανεπιστήμια θα πήξουν και θα μείνουν κενές θέσεις στα περιφερειακά τμήματα. Οι μη εισακτέοι της πρώτης φάσης θα μπορούν χωρίς όριο να δηλώσουν τα περιφερειακά τμήματα καθώς και τα δημόσια ΙΕΚ. «Αυτή η διαδικασία δημιουργεί πανεπιστήμια δεύτερης κατηγορίας» παρατηρεί.
Όχι στο όριο φοίτησης
Έντονος είναι ο προβληματισμός των πρυτανικών αρχών και για το όριο φοίτησης ν+2, που θα επιφέρει διαγραφές φοιτητών. «Υπάρχουν φοιτητές που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Κάποιοι μπορεί να χρωστούν ακόμα και 4-5 μαθήματα και, επειδή περνούν το όριο, να διαγράφονται βάσει νόμου» λέει ο Ν. Κατσαράκης. Επιπρόσθετα, «ακόμα και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που ενδεχομένως υπάρξουν για τους εργαζόμενους φοιτητές δεν αφορούν τους φοιτητές που η εργασία τους δεν μπορεί να πιστοποιηθεί».
Πηγή: Η Αυγή