fbpx

Νεοφιλελεύθερες «απολαύσεις» εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης

Facebook
Twitter
Email

* του Τάκη Κατσαρού στο alfavita.gr

– Τρομοκρατικές Εγκύκλιοι που απαιτούν κατάδοση και τιμωρία των Συλλόγων Διδασκόντων και των χιλιάδων εκπαιδευτικών που αντιστέκονται στην ψευδώνυμη αξιολόγηση, που στόχο έχει τον ταξικό διαχωρισμό των σχολείων και τη γιγάντωση των ανισοτήτων.

– Πρωτοφανής αστυνομική κινητοποίηση στο Λαύριο – χαλύβδινη ασπίδα στην βυθισμένη στην ανυποληψία υπουργό Παιδείας. Εικόνες ντροπής με βία και καταστολή απέναντι σε μια ειρηνική φοιτητική διαδήλωση που επιδίωκε το διάλογο με τη Σύνοδο Πρυτάνεων.

– Πληροφορίες για ολική επαναφορά και νεκρανάσταση του «νόμου Διαμαντοπούλου» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με διοικητικό δυϊσμό, με επαναφορά των Συμβουλίων Διοίκησης, πολυδιάσπαση των επιστημονικών πεδίων, καθοδήγηση και παράδοση της διεξαγόμενης Έρευνας στις δυνάμεις της αγοράς. Και με την απειλή της περικοπής της ισχνής χρηματοδότησης κατά 20% σε όσα Πανεπιστήμια αποτύχουν στην αξιολόγηση. Ώστε, σε συνδυασμό με την ΕΒΕ να κλείσουν Πανεπιστημιακά Τμήματα για να προσφερθεί ακόμη περισσότερος χώρος να εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες Κολεγιάρχες, φίλοι και χρηματοδότες της ΝΔ.

– Πάρτι συγχωνεύσεων τμημάτων εν μέσω πανδημίας και πρωτοφανής πίεση και «καψώνια» στους διευθυντές σχολείων και στους εκπαιδευτικούς με την εφεύρεση ποικίλων εξωδιδακτικών γραφειοκρατικών καθηκόντων, την ώρα που στα σχολεία, σημειώνονται ρεκόρ κρουσμάτων από τον κορονοϊό.

– Με περισσότερες μολύνσεις στους τρεις μήνες από τότε που άνοιξαν τα σχολεία, από όσες υπήρξαν στους προηγούμενους 18 μήνες της πανδημίας. Με διατήρηση του πρωτοφανούς πρωτοκόλλου «50%+1» νοσούντων μαθητών για να κλείσει ένα τμήμα!

Εντατικοποίηση, πρόσθετος εξεταστικός φόρτος, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων , διατήρηση της εξοντωτικής ΕΒΕ και αποπροσανατολιστική υπερπροβολή των περίφημων «δεξιοτήτων» έναντι της ουσιαστικής μόρφωσης, τη στιγμή που χρειάζεται η μέγιστη προσοχή, κατανόηση και αντιμετώπιση των μαθησιακών κενών και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των παιδιών, που έμειναν δύο χρόνια σχεδόν εκτός της ζωντανής εκπαιδευτικής πράξης.

– Εκατομμύρια διδακτικές ώρες χαμένες και μεγάλα εκπαιδευτικά κενά, που καταγγέλλονται από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

– Διακινδύνευση των προσωπικών δεδομένων 1,5 εκατ. μαθητών και εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας και την πολυεθνική εταιρία Cisco, σύμφωνα με την απόφαση-κόλαφο της ΑΠΔΠΧ εναντίον της κυρίας Κεραμέως.

Όλη αυτή η πρωτοφανής αναστάτωση που δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις στην εκπαίδευση, συντελείται ενώ από παντού ακούγονται οι προειδοποιήσεις για την επικίνδυνη νέα μετάλλαξη «Ο».

Το υπουργείο Παιδείας κωφεύει προκλητικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με την παρουσία Λοιμωξιολόγων, ώστε να συζητηθεί η νέα υγειονομική πραγματικότητα και να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα. Να ενταθεί η προσπάθεια για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 5 ετών.

Αρνούνται τη συζήτηση και την υπό όρους προσφερόμενη συναίνεση, την ώρα μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλεται με άθλιο τρόπο για… «υγειονομικό σαμποτάζ» ή ότι «δεν βάζει πλάτη» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο, με την κυβέρνηση να κλιμακώνει τον αυταρχισμό και τις αντιεκπαιδευτικές της πολιτικές, εμείς επιμένουμε να ζητάμε την εγκατάλειψη εκ μέρους της αυτής της πολιτικής, τη διαμόρφωση συνθηκών ηρεμίας και δημιουργικής δράσης στα σχολεία με την απελευθέρωση των εκπαιδευτικών μας από μια μέγγενη αυταρχισμού και περιφρόνησης, που τους συνθλίβει.

Προτείνουμε την επικέντρωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη διδασκαλία. Όχι στον εξοντωτικό εξεταστικό ανταγωνισμό και τις πολιτικές που διχάζουν και τιμωρούν, αντί να ενώνουν την εκπαιδευτική κοινότητα. 

Δυστυχώς, απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση αδίστακτων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Μια κυβέρνηση όργανο συμφερόντων που εκτελεί σχεδιασμένα και ψυχρά πολιτικά και οικονομικά συμβόλαια. Ειδικά στο υπουργείο Παιδείας και στον 3ο όροφο όπου κατοικοεδρεύει η ηγεσία του, η καταστροφική ιδεοληψία και ο νεοφιλελεύθερος οίστρος εναντίον της δημόσιας εκπαίδευσης έχουν πάρει διαστάσεις σαδιστικής «απόλαυσης».

Από αυτή την πολιτική, από αυτή την κυβέρνηση έρχεται η ώρα να απαλλαγεί η κοινωνία και η εκπαίδευση. 

Η συντριβή της κυβερνητικής παράταξης στις εκλογές των ΕΛΜΕ και η μεγάλη άνοδος των δυνάμεων της Αριστεράς, είναι ηχηρό προμήνυμα για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει συνολικά στη χώρα και στην κοινωνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >