fbpx

Cisco & τηλεκπαίδευση: Μονόδρομος η παραίτηση Κεραμέως

Facebook
Twitter
Email

«Καταπέλτης» κατά Κεραμέως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τηλεκπαίδευση

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) εκθέτει ανεπανόρθωτα κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας, διαπιστώνοντας σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας στην εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης.

Τα προσωπικά δεδομένα αφού παρανόμως συλλέχθηκαν, διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ και αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, παραβιάζοντας έτσι την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις διαβιβάσεις δεδομένων και τη συνεργασία με εταιρίες που έχουν έδρα στις ΗΠΑ.

Η πολυσέλιδη απόφαση της Αρχής καταλήγει με πέντε επιπλήξεις προς το υπουργείο Παιδείας και προειδοποεί ρητά για συμμόρφωση εντός δύο μηνών. Πιο ειδικά, η ΑΠΔΠΧ καταλήγει πως υπήρξαν πολλαπλές παραβιάσεις αναφορικά με:

▸ την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και μεταδεδομένων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων,

▸ την ορθή και διαφανή ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας προς τα φυσικά πρόσωπα και κυρίως προς τους ανήλικους μαθητές,

▸ τα μέτρα προστασίας που έλαβε το υπουργείο Παιδείας για την προστασία των φυσικών προσώπων,

▸ τη συμμόρφωση με το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων (GDPR),

▸ την παράνομη επεξεργασία και πώληση των δεδομένων από τη Cisco, που διέπεται από το δίκαιο των ΗΠΑ.

Φάκελος: Τηλεκπαίδευση & Cisco

Το Παρατηρητήριο για την Παιδεία, με ειδική έκδοσή του, είχε επισημάνει εγκαίρως πως η πλατφόρμα της Cisco για την τηλεκπαίδευση δεν ήταν «δωρεάν», διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Νίκης Κεραμέως.

Επίσης, η αρχική χρήση της δοκιμαστικής -και όχι δωρεάν- πλατφόρμας της Cisco ευθυνόταν για τα πολλαπλά προβλήματα αποσύνδεσης και δυσλειτουργίας, ενώ δεν είχε ενεργοποιημένη την επιλογή κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο (end-to-end encryption). Δηλαδή, δεν υπήρχε εγγύηση πως τα δεδομένα προστατεύονται και διαβάζονται μόνο στα δύο άκρα: τον αποστολέα και τον παραλήπτη με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα από εχθρικούς τρίτους.

Ακόμα, είχε παρουσιάσει το «ρεσάλτο» στο δημόσιο έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ-2 ώστε να πληρωθεί η Cisco από το ελληνικό δημόσιο (2 εκατ. € ετησίως), όπως και τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας ώστε να μη δημοσιευτούν οι συμβάσεις που υπέγραφε με την αμερικάνικη εταιρία.

Περισσότερα, πατώντας εδώ:

Παραίτηση Κεραμέως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πολιτικές ευθύνες που αφορούν και στον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση Κυριάκο Πιερρακάκη.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η υπουργός Παιδείας θρασύτατα και ψευδέστατα διαβεβαίωνε την εκπαιδευτική κοινότητα ότι προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα. Επίσης, η ιδια μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε ψευδώς ότι η τηλεκπαίδευση παρέχεται δωρεάν από τη Cisco και αρνούνταν για μήνες την δημοσιοποίηση εγγράφων.

Είναι προφανές ότι μετά από αυτά τα ατοπήματα η Νίκη Κεραμέως «δε μπορεί πλέον να στέκεται ούτε μία ώρα στη θέση της» τονίζει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τον πρωθυπουργό να ζητήσει αμέσως την παραίτηση της.

«Το σκάνδαλο είναι μεγάλο. Οι προεκτάσεις πολλές. Οι πολιτικές και άλλες ευθύνες πασιφανείς και θα αναζητηθούν. Προειδοποιήσαμε εγκαίρως για τους κινδύνους. Ζητήσαμε ήδη από τον Απρίλιο του 2020 τη διενέργεια διαγωνισμού για την κάλυψη της όποιας επείγουσας ανάγκης και άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία εθνικής υποδομής τηλεκπαίδευσης».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >