Μετά την πανωλεθρία της ΔΑΠ στις φετινές φοιτητικές εκλογές, η κυβέρνηση καταργεί τις φοιτητές παρατάξεις. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην παρουσίαση του νέου Νόμου-Πλαίσιο για τα ΑΕΙ τόνισε πως οι εκλογές των φοιτητών πρόκειται να διεξάγονται στο εξής με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Πιο συγκεκριμένα: «θα υπάρχει Συμβούλιο φοιτητών από ενιαίο ψηφοδέλτιο το οποίο θα κάνει εισηγήσεις για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τους φοιτητές, ενώ οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο».
Με τον τρόπο αυτό, καταργούνται οι φοιτητικές παρατάξεις – όπως αυτές υπάρχουν στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Αν και το μέτρο αποτελεί μια από τις πάγιες προγραμματικές επιδιώξεις της ΝΔ, επιταχύνθηκε μετά τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών και την ήττα της ΔΑΠ.
Η κατάργηση των παρατάξεων στα ΑΕΙ αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω εντάσεις, τροφοδοτώντας τον ανοιχτό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πανεπιστημιακής κοινότητας.