Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», τονίζει πως η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας συνιστά «αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος», ενώ ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση δε σχεδιάζει τη δια ζώσης επαναλειτουργία των ΑΕΙ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι πρακτικές, κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, οι οποίες αναμένονται να ξεκινήσουν στις 10 Μαΐου.
Επίσης, εμφανίζεται ανυποχώρητη και αδιάλλακτη αναφορικά με τη μη εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ελάχιστη βάση εισαγωγής), παραγνωρίζοντας τις ευθύνες του υπουργείου Παιδείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναπαράγοντας τα επιχειρήματα περί «μαθητών που εισέρχονται στα πανεπιστήμια με 1 και 2».
Πανεπιστημιακή αστυνομία
Η υπουργός υπεραμύνθηκε των διατάξεων που αφορούν τη μόνιμη εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και αστυνομικών δυνάμεων εντός των Πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για ενίσχυση της ασφάλειας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Πιο ειδικά, αναφέρει:
«Λαμβάνονται μέτρα για ελεγχόμενη είσοδο στους χώρους των πανεπιστημίων ενώ καταρτίζονται σχέδια ασφάλειας που σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν και αφορούν όλο το φάσμα των κινδύνων από φυσικά φαινόμενα όπως σεισμούς και πυρκαγιές μέχρι έκνομες ενέργειες. Έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για σύσταση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Τα μέλη τους θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του πανεπιστημιακού χώρου ενώ θα αναλαμβάνουν καθήκοντα μόνο όπου και όσο εντοπίζονται εστίες παραβατικότητας. Στόχος είναι η συνολική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας».
Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της θα αφήσει εκτός ΑΕΙ 25.000-30.000 υποψηφίους, η Νίκη Κεραμέως απαντά:
«Θεσπίσαμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής προκειμένου να εισάγονται στο Πανεπιστήμιο υποψήφιοι που πληρούν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, υποψήφιοι που θα μπορέσουν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο και συνεπώς θα έχουν προοπτικές για το μέλλον τους. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θωρακίζει το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών και ενισχύει τη δυνατότητα του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία επιλέγοντας τον συντελεστή της βάσης εισαγωγής που επιθυμεί».
Επαναλειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων
Για την επαναλειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων, η υπουργός Παιδείας αναφέρει πως «στόχος είναι να μην κλείσουν ξανά», αναλώνεται σε ευχολόγια, δεν προχωρά σε κανενός είδους αυτοκριτική, τονίζει τη σπουδαιότητα του μερικού μέτρου των self-tests και με τετριμμένο τρόπο παραπέμπει στις αποφάσεις των ειδικών για την πλήρη επαναλειτουργία των δομών της εκπαίδευσης.
