Με ένα διετές μεταπτυχιακό, χωρίς πρώτο πτυχίο στα παιδαγωγικά αλλά με κάποιες χιλιάδες ευρώ, το υπουργείο Παιδείας ανοίγει το δρόμο σε αποφοίτους κολλεγίου για διορισμό στην Ειδική Αγωγή
—
Δικαίωμα πρόσληψης στην εκπαίδευση, και συγκεκριμένα στην ειδική αγωγή, αποκτούν οι απόφοιτοι του Metropolitan College (ΑΚΜΗ) με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Με τον τρόπο αυτό, εξισώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Κολλεγίων με αυτά των αποφοίτων των δημοσίων πανεπιστημίων.
Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Άγγελου Συρίγου, οι απόφοιτοι του ιδιωτικού κολλεγίου με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή (MΑ in Special Education Needs) έχουν πλέον τη δυνατότητα να διοριστούν στα δημόσια σχολεία. Την ίδια στιγμή, τα Παιδαγωγικά Τμήματα των δημόσιων ΑΕΙ απειλούνται από το υπουργείο Παιδείας με συγχωνεύσεις και καταργήσεις!

Η προθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την τακτοποίηση των ιδιοκτητών κολεγίων είναι γνωστή, αποτελώντας μια πρωτοφανή περίπτωση εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της εκπαίδευσης. Μέχρι τώρα, η διαπίστωση συνάφειας αφορούσε άλλους κλάδους όπως οι μηχανικοί. Πλέον, το υπουργείο Παιδείας ανοίγει το δρόμο για διορισμό αποφοίτων και στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, διευκολύνοντας τα κολλέγια να διευρύνουν το πελατολόγιο και να αυξήσουν την κερδοφορία τους, προσφέροντας διορισμό στο δημόσιο σχολείο.
Αναζητώντας την πληρωμένη αριστεία
Τους τελευταίους 22 μήνες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποσαφηνίσει -με κάθε δυνατή λεπτομέρεια- πως αντιλαμβάνεται την έννοια της αριστείας. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Metropolitan College, τη «συνάφεια» του οποίου διαπιστώνει ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος, αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα.
Το κολλέγιο «προσφέρει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με το University of East London (franchise). To QS World University Rankings κατατάσσει το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο στις θέσεις #801-1000, ενώ πολύ χαμηλά βαθμολογεί επιμέρους ακαδημαϊκές του επιδόσεις. Επίσης, το βρετανικό ίδρυμα που συνεργάζεται το Metropolitan College βρίσκεται στη θέση 73 από τα 85 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εγγραφεί οποιοσδήποτε και οποιασδήποτε διαθέτει πρώτο πτυχίο από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου. Χωρίς, δηλαδή να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς πρόγραμμα σπουδών στην παιδαγωγική επιστήμη. Συνεπώς, με το διετές αυτό πρόγραμμα, αλλά και μερικές χιλιάδες ευρώ, οι απόφοιτοι του Μητροπολιτικού Κολλεγίου μπορούν να διοριστούν στα δημόσια σχολεία και μάλιστα, στο ευαίσθητο πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
