«Μετεξεταστέο» κρίνεται το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων όσον αφορά την υποχρέωσή του να ενημερώνει τη Βουλή, τους φορείς και τους πολίτες. Με ποσοστό 47.7%, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν απαντά ούτε σε 1 από τις 2 ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων.
▪︎ Πιο ειδικά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει 317 ερωτήσεις, αναφορές, επίκαιρες ερωτήσεις και αιτήματα κατάθεσης εγγράφων. Από αυτά έχουν απαντηθεί 155, δηλαδή ποσοστό 48.9%.
▪︎ Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει 213 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου και έχει λάβει 93 απαντήσεις, δηλαδή ποσοστό 43.6%.
▪︎ 51% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για το ΚΚΕ, το οποίο έχει καταθέσει 282 ερωτήσεις, από τις οποίες απαντήθηκαν οι 144.
▪︎ Το ΜέΡΑ25 έχει λάβει τις λιγότερες απαντήσεις, με ποσοστό 34%. Η κοινοβουλευτική του ομάδα έχει καταθέσει 141 ερωτήσεις για τις οποίες έχει λάβει απάντηση μόλις για τις 48.
▪︎ Σε καλύτερη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση, η οποία έχει λάβει 203 απαντήσεις για 371 απαντήσεις, δηλαδή το 54.7%.
▪︎ Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και για τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έχει καταθέσει 359 ερωτήσεις, εκ των οποίων έχουν απαντηθεί οι 161, δηλαδή το 44.8%.
Η αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να ανταποκριθεί στις κοινοβουλευτικές της υποχρεώσεις αποτυπώνεται πιο έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση για αναστολή λειτουργίας σχολείων και ΑΕΙ μέχρι και σήμερα, το υπουργείο έχει απαντήσει μόλις το 28.7% των ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή.
Η πλειοψηφία των ερωτήσεων έχει ως θέμα τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος εν μέσω πανδημίας, ζητήματα που αφορούν στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, στη στελέχωση και χρηματοδότηση των ΑΕΙ.
▸ Εδώ τα διαθέσιμα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή