«Οι κομμένοι στις Πανελλήνιες με 20.000 μόρια να πάνε σε δημόσιο ΙΕΚ» πρότεινε ο Αλέξανδρος Κόπτσης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και προσωπική επιλογή της Νίκης Κεραμέως, μιλώντας στην εκπομπή KONTRA24.
Ο γενικός γραμματέας επέμεινε πως για πρώτη φορά υπάρχει «το παράλληλο μηχανογραφικό για πρόσβαση σε δημόσιο ΙΕΚ». Η δημοσιογράφος Αναστασία Γιάμαλη επέμεινε και έθεσε ξανά το ερώτημα «θα στείλετε ένα παιδί με πάνω από 20.000 μόρια σε ένα ΙΕΚ;»
«Όχι, αλλά πρέπει να σας πω ότι η επαγγελματική εκπαίδευση είναι υποβαθμισμένη κι εμείς την αναβαθμίζουμε» απάντησε αφοπλιστικά προκρίνοντας τα ΙΕΚ ως μόνη λύση για τους αριστούχους που μένουν εκτός Πανεπιστημίων λόγω του εξεταστικού συστήματος Κεραμέως-Μητσοτάκη.
Αναφορικά με τη διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων κατά τη φετινή χρονιά, ο Αλέξανδρος Κόπτσης ισχυρίστηκε πως πραγματοποιήθηκε κανονικά σε όλα τα σχολεία της χώρας. Ωστόσο, διαψεύστηκε ηχηρά από τον αριστούχο μαθητή, ο οποίος αποκλείεται από τη σχολή της επιλογής του λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ο μαθητής υπογράμμισε πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας ψεύδεται, καθώς ούτε στο δικό του σχολείου, ούτε σε άλλα που γνωρίζει, δεν πραγματοποιήθηκε η ενισχυτική διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων.