fbpx

Θ. Κοτσιφάκης: Όχι άλλη τέτοια «υποστήριξη» της ΕΕΚ κα Κεραμέως

Facebook
Twitter
Email

του Θέμη Κοτσιφάκη, εκπαιδευτικού και πρώην προέδρου της ΟΛΜΕ

Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι ενδιαφέρεται σφόδρα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση (EEK). Αλλά ας δούμε τι έπραξε από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα:

  • Ακύρωσε όλες τις ετήσιες εκδηλώσεις για την προβολή των ΕΠΑΛ σε όλη τη χώρα που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια (πχ: Μετρό Συντάγματος, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Την ίδια τύχη είχε και η τηλεοπτική-ραδιοφωνική καμπάνια για τα ΕΠΑΛ (ήταν δωρεάν βλέπετε, γιατί μεταδίδονταν ως κοινωνικά μηνύματα με απόφαση του ΕΣΡ).
  • Απαξιώνει το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» που υλοποιείται από τη σχολική χρονιά 2017-2018 και έχει αναγνωριστεί ως μια εξαιρετικά καλή πρακτική πανευρωπαϊκά, κάνοντας τραγικές καθυστερήσεις, λάθη και παραλείψεις στην υλοποίησή του (καθυστερημένοι διορισμοί εκπαιδευτικών και ψυχολόγων, απουσία ενημερώσεων και επιμορφώσεων, ολικό ξήλωμα επιστημονικής και συντονιστικής επιτροπής, καμία αποτίμηση δράσεων).
  •  Υποβάθμισε το θεσμό της μαθητείας (μείωση θέσεων και μείωση μαθητευομένων, αύξηση γραφειοκρατίας, καθυστέρηση πληρωμής μαθητευόμενων, καμία προβολή του θεσμού).
  • Ευρωπαϊκή εβδομάδα για την ΕΕΚ (κάθε Νοέμβρη):

2018: για πρώτη φορά συμμετέχει το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και ορίζεται πρέσβειρα. Οργάνωση κεντρικής εκδήλωσης στη Σιβιτανίδειο

2019: καμία εκδήλωση από το υπουργείο Παιδείας

2020: καμία εκδήλωση από το υπουργείο Παιδείας, αντί αυτού δίνεται η ευκαιρία σε ιδιωτικό ΙΕΚ να οριστεί «Εθνικός Υποστηρικτής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων» στη χώρα μας! 


Σημειώνω ότι είναι το ίδιο ΙΕΚ που σε εγκαίνιά του στον Πειραιά είχε παραβρεθεί ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, λίγες ημέρες πριν υπογράψει τη διαθεσιμότητα-απόλυση 2.500 εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ.

Τώρα σε εκδήλωση του ίδιου ΙΕΚ, παραβρέθηκε ο νυν υπουργός Τουρισμού, για να εξαγγείλει μάλιστα ένα καλό «δωράκι» στα ιδιωτικά ΙΕΚ: την πρόσβαση αποφοίτων ΙΕΚ σε Πανεπιστήμια. Υπενθυμίζω ότι οι απόφοιτοι ΙΕΚ έχουν δικαίωμα να δίνουν εξετάσεις για τα ΑΕΙ όσες φορές θέλουν, αφού είναι ήδη απόφοιτοι λυκείου. Το μυστικό όμως είναι να «πουλάν» αυτό το δικαίωμα τα ιδιωτικά ΙΕΚ.


  • Αδυναμία πραγματοποίησης εξετάσεων πιστοποίησης αποφοίτων ΕΠΑΛ: πραγματοποιήθηκαν από τον «κακό» ΕΟΠΠΕΠ το 2018 και το 2019 (Φλεβάρης), αλλά όχι το 2020 (οι απόφοιτοι της σχολικής χρονιάς 2018-2019 ακόμα περιμένουν. 
  • Μείωσε τις εκπαιδευτικές προοπτικές των αποφοίτων ΕΠΑΛ, καταργώντας τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των ΑΕΙ, πριν καλά-καλά αυτά ξεκινήσουν. 
  • ΙΕΚ: Με το νέο κανονισμό του Μητρώου Εκπαιδευτών, ανατράπηκε η ισχύουσα μοριοδότηση, υποβαθμίζοντας δραματικά την επιστημονική κατάρτιση, τα ακαδημαϊκά προσόντα και τη διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση ενηλίκων, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτές ενηλίκων. Προάγεται επίσης η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος κατάρτισης με το δίνεται προτεραιότητα στην ανάθεση των εργαστηριακών μαθημάτων σε εκπαιδευτές οι οποίοι εκπροσωπούν ιδιωτικούς εξωτερικούς εργαστηριακούς χώρους, εξαιρώντας μάλιστα τα δημόσια Εργαστηριακά Κέντρα. 
  • Τελευταίο επεισόδιο από την κυβέρνηση των «αρίστων» η από 6 Νοεμβρίου 2020 ολική κατάρρευση του πληροφοριακού συστήματος καταγραφής της μαθητείας των ΕΠΑΛ.

Και είναι μόνο 19 μήνες… Και έρχεται και νέο νομοσχέδιο αυτές τις μέρες.

Όχι άλλη τέτοια «υποστήριξη» της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης. Δεν είμαστε «διαθέσιμοι» να την αποδεχτούμε κυρία Κεραμέως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >