fbpx

Με τον Κυριάκο ή με τις Βιβλιοθήκες;

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέλυε βιβλιοθηκονόμους και φύλακες από τα πανεπιστήμια
Facebook
Twitter
Email

Πρωτόγνωρος είναι ο ζήλος που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ και την ασφάλεια των Πανεπιστημίων. Μάλιστα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο επέρριψε τις ευθύνες στους φοιτητές για τις εκρηκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο Αριστοτέλειο, υπερασπίστηκε την αστυνομική βία και τους τραυματισμούς νέων παιδιών, ενώ έθεσε το δίλημμα: «με τις βαριοπούλες ή με τη βιβλιοθήκη;».

Ωστόσο, το 2013 από τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης οδήγησε στη διαθεσιμότητα-απόλυση 94 βιβλιοθηκονόμους των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και 104 φύλακες των ΑΕΙ. Πιο συγκεκριμένα, με υπουργική απόφαση Αρβανιτόπουλου – Μητσοτάκη καταργήθηκαν 1.349 μόνιμες θέσεις και ΙΔΑΧ από τα 8 μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Από αυτές, οι θέσεις βιβλιοθηκονόμων και φυλάκων ήταν:

ΠανεπιστήμιοΒιβλιοθηκονόμοιΦύλακες
ΕΚΠΑ5038
ΕΜΠ836
ΑΠΘ237
Πανεπιστήμιο Πατρών47
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας5
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων8
Πανεπιστήμιο Κρήτης413
Σύνολο94109

Η απόφαση Αρβανιτόπουλου-Μητσοτάκη οδήγησε τα πανεπιστήμια σε αδιέξοδο και υπολειτουργία πολλών κρίσιμων υπηρεσιών, μεταξύ αυτών οι βιβλιοθήκες, οι γραμματείες και η φύλαξη των ιδρυμάτων. Ήταν η δεύτερη παρόμοια απόφαση καθώς πριν μερικούς μήνες είχε προηγηθεί η απόλυση-διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ.

Διαχρονικά ευθυνόφοβος

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν έντονες και στο πλαίσιο αυτό έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Βαλαβάνη, Κουράκης, Μητρόπουλος, Στρατούλης, Σταθάς και Φωτίου) κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Κίνδυνος διάλυσης των δημόσιων ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών». Οι βουλευτές τόνιζαν πως μόνο στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, η απομάκρυση 50 βιβλιοθηκονόμων και αδιευκρίνιστου αριθμού διοικητικών που υποστήριζε το έργο τους οδηγούσε σε μείωση του προσωπικού κατά 50%.

«Είναι απορίας άξιον πως με το εναπομείναν προσωπικό θα λειτουργήσει ένα σύστημα υπηρεσιών βιβλιοθηκών το οποίο αποτελείται από 33 βιβλιοθήκες (μεγάλες Κεντρικές, μικρότερα Σπουδαστήρια και φοιτητικά αναγνωστήρια), που υποστηρίζουν το ερευνητικό και διδακτικό έργο που επιτελείται στις 8 Σχολές του ΕΚΠΑ, οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας (Κέντρο, Γουδή, Ζωγράφου, Δάφνη)», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δεν απάντησε καν. Αδιαφόρησε για τις αντιδράσεις και αγνόησε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 απέτυχε να επανεκλεγεί και επέστρεψε στην πανεπιστημιακή του θέση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως διαχρονικά και γνήσια ευθυνόφοβος, απάντησε ξεκαθαρίζοντας ότι «τα ζητήματα που θίγονται δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και πως αρμόδιο να απαντήσει είναι το υπουργείο Παιδείας». Βέβαια, είχε αρμοδιότητα όταν υπέγραφε την απόλυση χιλιάδων εργαζόμενων…

«Σχέδιο Βιβλιοθήκη»

Κυβέρνηση, αστυνομία και πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ έχουν καταστρώσει το «Σχέδιο Βιβλιοθήκη» ώστε να εγκαταστήσουν ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις εντός των ΑΕΙ. Ο φιλοκυβερνητικός τύπος επιβεβαίωσε. Η νέα βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα. Ένα κατασκεύασμα που αρχίζει να καταρρέει, φανερώνοντας τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη: το πανεπιστήμιο-επιχείρηση με τα ΜΑΤ σε ρόλο κρατικού security.

Άλλωστε ο ίδιος, την προηγούμενη φορά που καλέστηκε να απαντήσει σε παρόμοια διλήμματα, επέλεξε τη βαριοπούλα, γκρεμίζοντας τις ζωές χιλιάδων εργαζόμενων και οδηγώντας τα δημόσια πανεπιστήμια σε λειτουργικό αδιέξοδο. Τώρα επιστρέφει, κρατώντας περήφανα μια νέα βαριοπούλα. Αυτή για τη διάλυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >