Το βράδυ της Πέμπτης 28 Μαΐου του 2020 κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις». Μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου καταλαμβάνει το Κεφάλαιο Β’ που αφορά τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.
Με το άρθρο 13 διατηρούνται ή ιδρύονται 28 Πρότυπα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 14 Γυμνάσια και 14 Γενικά Λύκεια, καθώς και 10 Πειραματικά Σχολεία, 5 Γυμνάσια και 5 Γενικά Λύκεια συνδεδεμένα με Πανεπιστήμια.
Συνολικά σε όλη τη χώρα διατηρούνται ή ιδρύονται 38 Πρότυπα ή Πειραματικά Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια -τα 20 στην Αττική- με προοπτική από την επόμενη χρονιά να αυξηθούν σημαντικά για να καλύψουν όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 1:
«Τα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων όλων των κλάδων και ειδικοτήτων της δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίοι τοποθετούνται με θητεία στα σχολεία αυτά», που σημαίνει ότι στα Π.Σ και ΠΕΙ.Σ. δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις για τους υπηρετούντες σε αυτά εκπαιδευτικούς, αλλά οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι οιονεί λειτουργικές και καλύπτονται από εκπαιδευτικούς με τετραετή θητεία που διατηρούν, σύμφωνα με την παράγραφο 13 του άρθρου 19, την οργανική τους θέση σε άλλη σχολική μονάδα.
Με την ίδια λογική και σύμφωνα με τις παραγράφους 15 και 16 του ίδιου άρθρου:
«οι εκπαιδευτικοί που είναι τοποθετημένοι οριστικά σε σχολείο που χαρακτηρίζεται ως Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. παύουν να είναι οριστικά τοποθετημένοι σε αυτό» και «τοποθετούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, συγκρινόμενοι με τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, με βάση το σύνολο των μονάδων μετάθεσης και τις δηλώσεις προτίμησής τους σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων».
Με τη ρύθμιση αυτή ταχτοποιούνται υπηρεσιακά οι εκπαιδευτικοί των Π.Σ και ΠΕΙ.Σ., αλλά έτσι καλύπτουν μη-καταγεγραμμένες οργανικές ανάγκες και μπλοκάρουν τις οργανικές θέσεις που κατέχουν και οι οποίες εμφανίζονται και καλύπτονται ως λειτουργικές ανάγκες.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την καταγραφή των οργανικών αναγκών ή και κενών αλλά και των υπηρεσιακών μεταβολών οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό των Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. δεν μπορούν να εμφανιστούν ως οργανικά κενά στους πίνακες Γ των αντίστοιχων Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση, διότι απλά δεν συμπληρώνεται για τα σχολεία αυτά πίνακας Α οργανικών αναγκών, και άρα δεν είναι δυνατόν να εμφανισθούν σε επίπεδο Διεύθυνσης για μεταθέσεις ή και διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.
Τον Φεβρουάριο του 2021 το σύνολο των αναγκών των 38 Π.Σ και ΠΕΙ.Σ σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων θα εξαφανιστούν από τους πίνακες οργανικών αναγκών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και θα μετατραπούν σε λειτουργικές ανάγκες στα σχολεία που έχουν οργανική οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με τετραετή θητεία στα 38 Π.Σ και ΠΕΙ.Σ.
Με τον τρόπο αυτό περίπου 1.000 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων θα εξαφανιστούν από τους πίνακες και το e-data, από αυτές οι μισές περίπου είναι στην Αττική, όπου σύμφωνα με το άρθρο 13 του νομοσχεδίου της κυρίας Κεραμέως από την πρώτη χρονιά θα λειτουργούν 18 πρότυπα και 2 πειραματικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Δηλωμένη πρόθεση της κας Κεραμέως είναι η αύξηση του αριθμού των Π.Σ και ΠΕΙ.Σ. σε όλη τη χώρα. Με τη σταδιακή αύξηση των Π.Σ και ΠΕΙ.Σ. εκατοντάδες οργανικές θέσεις θα εξαφανίζονται από τους πίνακες των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το e-data.