fbpx

Κώστας Μάρκου: Κυρία Κεραμέως το πανεπιστήμιο δε σας ανήκει

Facebook
Twitter
Email

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο Κεραμέως, τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η κοινωνία στο σύνολό της αποδοκιμάζει τις αλλαγές του νομοσχεδίου. Η επίκληση ερευνών (πχ: MARC), που δήθεν υποστηρίζουν τις αλλαγές, έχουν ως στόχο τη χειραγώγηση της δημοκρατίας μας, όμως και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών εξέφρασε τη σθεναρή του αντίθεση προς την υποβάθμιση των παρεχομένων σπουδών και των πτυχίων του ελληνικού πανεπιστημίου, τον κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων, την εκφύλιση της γνώσης και της έρευνας σε αγοραία κατάρτιση.

Απευθυνόμενος προς την υπουργό Παιδείας, διερωτήθηκε εάν το προϊόν ενός βιομηχανικού διδακτορικού θα είναι ιδιοκτησία του επιχειρηματία που συμμετείχε ή οποιουδήποτε αξιολογήσει ότι μπορεί αυτό το εύρημα να το χρησιμοποιήσει για να το προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση.

Στηλίτευσε επίσης το τεράστιο πλήγμα, που επιχειρεί να επιφέρει το νομοσχέδιο Κεραμέως στο πλήρες αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και τις οπισθοδρομικές μεταρρυθμίσεις του τρόπου διοίκησης των ΑΕΙ, που προτείνονται. Υποστήριξε ακόμη ότι η επιχειρούμενη υιοθέτηση ενός εν πολλοίς ανεξέλεγκτου οργανωτικού σχήματος, ενός μοντέλου υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων σε ένα όργανο, τον Πρύτανη καθώς και η επιδεικτική απαξίωση του ΣτΕ και επιφανών συνταγματολόγων, αναφορικά με την άσκηση αρμοδιοτήτων από πρόσωπα που δε συνδέονται οργανικά με το οικείο ΑΕΙ, είναι κατακριτέα, επικίνδυνη και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από το Σώμα. Άλλωστε, η Νίκη Κεραμέως, ουδέν συγκεκριμένο στοιχείο έχει εισφέρει αναφορικά με την επιτυχία αντίστοιχων μοντέλων διοίκησης στο εξωτερικό, όπως επικαλέστηκε.

Ο Κώστας Μάρκου κάλεσε την κυβέρνηση να αντιληφθεί αφενός ότι η ελληνική κοινωνία επιθυμεί ένα Πανεπιστήμιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας δημοκρατικής κοινωνίας, με θεμέλιο λίθο του τη γνώση αφετέρου ότι η ποιότητα των σπουδών και η απασχολησιμότητα των φοιτητών εξαρτάται από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το πανεπιστήμιο αλλά με την ευρύτερη κατάσταση μιας χώρας (χρηματοδότηση, που στην Ελλάδα είναι στον πάτο και γενικότερη κατάσταση της οικονομίας). Στη βάση αυτή, ο βουλευτής επανέλαβε το αυτονόητο: το Πανεπιστήμιο πρέπει να χρηματοδοτηθεί γενναία από την Πολιτεία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «πριν μερικά χρόνια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: πως δε γνώριζε αρκετά για το ελληνικό πανεπιστήμιο, για να γνωρίζει εάν πρέπει να πάμε προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση». Σας παρακαλούμε λοιπόν, σταματήστε κι εσείς, ως μη γνωρίζουσα αρκετά, να ασχολείστε με το ελληνικό πανεπιστήμιο, «σταματήστε να συμπεριφέρεστε σαν το Πανεπιστήμιο να σας ανήκει, ωσάν να είστε ιδιοκτήτες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης…»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >