Του εκπαιδευτικού Χρήστου Αναστασιάδη στη σελίδα του Facebook «Καθηγητές και Δάσκαλοι χωρίς αξιοπρέπεια»
—
Θα τολμήσει και το 2022 το υπουργείο Παιδείας να πάει σε τηλεκπαίδευση;
Στις πρώτες αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google για το 2021 υπήρξε η τηλεκπαίδευση που εφαρμόστηκε μαζικά ως εκπαιδευτικό εγχείρημα λόγω πανδημίας.
Το 2022 ίσως γίνει τηλεκπαίδευση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια είναι πολύ αμφίβολο εάν τολμήσει το υπουργείο Παιδείας να το επαναλάβει για τους εξής λόγους:
● Θα πρέπει να πληρώσει μεροκάματα στους εργαζόμενους γονείς. Κατά δήλωσή τους ΔΕΝ υπάρχουν πλέον χρήματα. Υπάρχουν μόνο για τα εορταστικά 17λεπτα του Ρουβά.
● Έχει καταγγελθεί με στοιχεία αρχικά από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει παραδώσει η υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως παράνομα, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στην ιδιωτική πλατφόρμα Cisco, WEBEX. Γεγονός που έχει καταδικάσει ως παράνομο και η Ενιαία Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σημειωτέον ότι στην ελεύθερη αγορά τα μαζικά προσωπικά δεδομένα- μεταδεδομένα εκατομμυρίων αξίζουν τεράστια ποσά, λέγεται 30-50 ευρώ κατ’ άτομο. Επίσης έχουν ξεχωριστή τεράστια αξία για ανάλυση τα δεδομένα και μεταδεδομένα ανηλίκων παιδιών-μαθητών, ιδιαίτερα κατά την εκπαιδευτική διαδικασία.
● Έχει εκτεθεί επίσης το υπουργείο Παιδείας όταν έλεγε διαρκώς ότι είναι δωρεάν για το Δημόσιο η πλατφόρμα WEBEX, αλλά αποδείχτηκε ότι πληρώσαμε κι από πάνω 2 εκατ. ευρώ για κάκιστες υπηρεσίες, αφού οι διακοπές και το κρασάρισμα της πλατφόρμας ήταν ρουτίνα, με αποτέλεσμα η εκπαιδευτική διαδικασία να καταλήξει συνολικά ως αποτυχημένη, εξαντλώντας τις τελευταίες αντοχές των μαθητών, των γονέων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών.
● Σε όλη αυτήν την ατομική προσωπική υπερπροσπάθεια, οι εκπαιδευτικοί με αυτοεκπαίδευση και δικά τους προσωπικά μέσα: χώρος, ίντερνετ, υπολογιστές, κάμερες, χωρίς καμία κρατική συνδρομή, κατάφεραν να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο και απαιτητικό έργο, για το οποίο έστω και με σφιγμένα τα δόντια αναγκάστηκε το υπουργείο Παιδείας να αναγνωρίσει – κι αυτό μόνο λεκτικά.
● Τέλος, και για άλλους λόγους πιθανότατα δε θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση φέτος στα σχολεία, όπως η αποφασιστικότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών -όλων των βαθμίδων- να παρέχουν τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες τους πλέον από τον φυσικό τους χώρο, στα σχολεία τους, με τις ελλειπέστατες τεχνολογικές υποδομές περασμένων δεκαετιών που δεν έχει ενδιαφερθεί να αναβαθμίσει το υπουργείο Παιδείας ιδιαίτερα σε καιρούς πανδημίας.