Τους μαθητές που «επέλεξαν να εγγραφούν στα δημόσια ΙΕΚ» συνεχάρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του τα στα social media, παραγνωρίζοντας ότι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στέρησε την πρόσβαση σε 18.000 περισσότερους υποψήφιους για τα ΑΕΙ σε σχέση με πέρυσι.
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνοψίζει την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης: μείωση των εισακτέων, κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια, προεργασία για συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων στα ΑΕΙ. Παράλληλα, αναγκαστική ανακατεύθυνση χιλιάδων νέων στην κατάρτιση ώστε να παραχθούν περισσότεροι εργαζόμενοι χαμηλότερων προσόντων και μικρότερων αμοιβών, που θα ταιριάζουν καλύτερα σε μια οικονομία φτηνών και ευκαιριακών υπηρεσιών. Με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, χαμηλότερες απαιτήσεις, αλλά και χαμηλότερες προσδοκίες.
Ο «κόφτης» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη χρονιά της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εκτός ΑΕΙ βρέθηκαν 18.000 υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι και 40.000 συνολικά. Επίσης, 168 τμήματα υποδέχτηκαν ελάχιστους έως μηδενικούς πρωτοετείς φοιτητές, ενώ χιλιάδες κενά καταγράφονται σε κρίσιμα επιστημονικά αντικείμενα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας παρουσιάζουν την επιλογή των μαθητών να εγγραφούν στα δημόσια ΙΕΚ ως κάτι νέο και πρωτοποριακό, η δυνατότητα εγγραφής υπήρχε από το 1992, όταν και συγκροτήθηκαν για πρώτη φορά.
Επίσης, ο αριθμός των μαθητών που εγγράφηκαν από… επιλογή, αν και διπλάσιος σε σχέση με το 2020, απέχει σε σχέση με τις 26.000 θέσεις που «διέθεσε» το υπουργείο Παιδείας για το 2021. Συνεπώς μια κρίσιμη μάζα υποψηφίων (περίπου 14.000) κατευθύνθηκε κυρίως προς τα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια, επιβεβαιώνοντας την κριτική για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που δημιουργεί πελατεία προς τον ιδιωτικό τομέα.