fbpx

Υπουργείο Παιδείας: Νέο νομοσχέδιο σε ευθεία σύγκρουση με τα ΑΕΙ

Facebook
Twitter
Email

Ίδρυση εταιριών αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων στα Πανεπιστήμια, Συμβούλια Ιδρύματος με συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών και νέος τρόπος ανάδειξης των Πρυτανικών Αρχών, νέα τριετή προγράμματα τεχνολογικής εξειδίκευσης και μητρώο εκλεκτόρων. Αυτές είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει νέες αντιδράσεις και εντάσεις

Νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» και του δημοσιογράφου Απόστολου Λακασά. Έπειτα από την ψήφιση του αντιδημοκρατικού και αντιεκπαιδευτικού νόμου «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη», το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην περαιτέρω όξυνση, προκαλώντας εκ νέου την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

  • Θεσμοθετούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος, με πρόσχημα την αυτονομία των ΑΕΙ και τον περιορισμό της κρατικής εποπτείας. Πρόκειται για ρύθμιση που εισήγαγε ο νόμος Διαμαντοπούλου το 2011, απορρίφθηκε από την πανεπιστημιακή κοινότητα, δημιούργησε μια σειρά από δυσλειτουργίες και τελικά καταργήθηκε το 2015. Η στελέχωση των Συμβουλίων θα γίνεται με εξωπανεπιστημιακά μέλη σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι αρμοδιότητες των Πρυτανικών Συμβουλίων και των Συγκλήτων.
  • Δίνεται η δυνατότητα στα ΑΕΙ να δημιουργούν τριετή προγράμματα τεχνολογικής εξειδίκευσης.
  • Ιδρύονται εταιρείες που θα λειτουργούν «χωρίς τη γραφειοκρατία του Δημοσίου» για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων των ΑΕΙ.
  • Τα τμήματα θα μπορούν να δημιουργούν προπτυχιακά διατμηματικά προγράμματα σπουδών.
  • Αλλάζει ο τρόπος ανάδειξης πρύτανη. Προκρίνεται να επιλέγεται από το Συμβούλιο, ωστόσο υπάρχει ισχυρός αντίλογος, καθώς ένας επιλεγμένος από το Συμβούλιο πρύτανης θα είναι περισσότερο εξαρτημένος από αυτό, ενώ δεν θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση που θα απολάμβανε εάν τον εξέλεγε η πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως συμβαίνει σήμερα
  • Αλλάζει το σύστημα επιλογής νέων πανεπιστημιακών. Για κάθε γνωστικό αντικείμενο θα υπάρχει και ένα αντίστοιχο μητρώο εκλεκτόρων από το γενικό εθνικό μητρώο εκλεκτόρων. Οι εκλέκτορες θα επιλέγονται με ηλεκτρονική κλήρωση, ενώ θα προβλέπεται και ένας ελάχιστος αριθμός μελών από ΑΕΙ του εξωτερικού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >