Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», έχει ως βασικούς άξονες την άμεση και δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων (εδώ η σχετική μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), τις διαγραφές φοιτητών, την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και την εγκατάσταση κέντρων παρακολούθησης και επιτήρησης εντός των ΑΕΙ.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε να ανασταλεί η νομοθετική διαδικασία υπό το φόντο ενός νέου lockdown.
«Ένα νέο lockdown δημιουργεί νέα δεδομένα. Έστω την ύστατη ώρα, πρέπει η κυβέρνηση να παγώσει τη διαδικασία. Είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης, είναι θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, επιβάλλεται μια στάση ευθύνης από όλους μας. Μπορούμε να συμφωνήσουμε πάνω σε αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοκιμάζουμε τις αντοχές της κοινωνίας και της δημοκρατίας», τόνισε χαρακτηριτικά ο Πάνος Σκουρλέτης.
Όσον αφορά την ένσταση αντισυνταγματικότητας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η υποχρεωτική εφαρμογή -από το σύνολο των ΑΕΙ- συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης καθώς και η εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας και μέσων επιτήρησης στους χώρους των ιδρυμάτων όπου αναπτύσσεται και προάγεται η επιστημονική διδασκαλία και έρευνα προσκρούει ευθέως στις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης».
Στη συνέχεια, ο Νίκος Φίλης κατά την εισήγησή του επί του νομοσχεδίου σημείωσε πως «το όραμα της ΝΔ για την Παιδεία είναι οι περικοπές εισακτέων, το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, οι ειδικοί φρουροί και τα αστυνομικά τμήματα στις πανεπιστημιουπόλεις». Υπογράμμισε επίσης πως η ΝΔ ψηφίζει νομοσχέδιο με το οποίο περικόπτει τουλάχιστον 1 στους 4 εισακτέους στα ΑΕΙ σε σχέση με πέρσι. Σήμερα που οι απόφοιτοι της Γ’ Λυκείου βρίσκονται για δεύτερη χρονιά μακριά από τα σχολεία και τους καθηγητές τους (περισσότερα εδώ).
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «ιδεολογική επιστροφή της ΝΔ στα χρόνια της ΕΚΟΦ, μακριά από τις παραδόσεις του διαφωτισμού για το ανοικτό πανεπιστήμιο». Ακόμα υπογράμμισε ότι «η αυτονομία του πανεπιστημίου δεν είναι ιδιοτροπία του συνταγματικού νομοθέτη του 1974 αλλά ανατρέχει στην παράδοση που ξεκινά από την Αναγέννηση και ολοκληρώνεται στον Διαφωτισμό, ούτως ώστε το Πανεπιστήμιο να να είναι προστατευμένο από την εξουσία. Για το λόγο αυτό δεν έχουμε αστυνομία εγκατεστημένη στο πανεπιστήμιο πουθενά στον κόσμο» (περισσότερα εδώ).
Η Ραλλία Χρηστίδου κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ανατινάζει κάθε ίχνος δημόσιας παιδείας στη χώρα και ένοχα σιωπά». Αναφερόμενη στο ζήτημα της αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια, υπογράμμισε ότι οι ειδικοί αστυνομικοί φρουροί και το «Κέντρο ελέγχου και λήψης σημάτων και εικόνων» που σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν έχουν σκοπό την πάταξη κάποιας ανομίας αλλά τον έλεγχο των Ιδεών στο πανεπιστημιακό χώρο (περισσότερα εδώ).
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Θεανώ Φωτίου ανέφερε πως «το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια είναι κοινωνικά ανάλγητο, αντιεκπαιδευτικό, αντιαναπτυξιακό, πλήττει τα μεσαία και αδύνατα στρώματα και το μέλλον της χώρας» (περισσότερα εδώ).
Η Χαρά Καφαντάρη επεσήμανε πως «όποια εξουσία τα έβαλε με τη νεολαία τελικά έχασε», ενώ σημείωσε ότι «αντί για αναβάθμιση των πανεπιστημίων με προσλήψεις, ενίσχυση της έρευνας, ψηφιακές υποδομές, ενίσχυση καινοτομίας, πολιτικές προσέλκυσης Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς και συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, εσείς εγκαθιδρύετε την αστυνομία μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα» (περισσότερα εδώ).
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, από τις εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα, με κάθε νομοσχέδιο που φέρνει απαξιώνει και αποδυναμώνει τη δημόσια εκπαίδευση, και ιδιαίτερα το δημόσιο Πανεπιστήμιο». Απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση σημείωσε ότι «εσείς επιλέγετε να πυροδοτείτε την ένταση, είναι σίγουρο ότι αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Η δημοκρατική και κοινωνική δυναμική όμως κάθε μέρα δυναμώνει και θα ακυρώσει στην πράξη και αυτό το απαράδεκτο και αυταρχικό νομοσχέδιο» (περισσότερα εδώ).