fbpx

Γιώργος Πατούλης: Αριστεία με διδακτορικό «κlopy-paste»

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη της ΑΥΓΗΣ για την εκτεταμένη λογοκλοπή του Γιώργου Πατούλη στο διδακτορικό του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου αντέγραψε αυτολεξεί αποσπάσματα από προγενέστερα διδακτορικά 8 άλλων επιστημόνων, χωρίς κανένα από αυτά βρίσκεται εντός εισαγωγικών και χωρίς την παραμικρή παραπομπή σε πηγή.

Το «διδακτορικό» του Γιώργου Πατούλη έχει έκταση 130 σελίδων. Το κυρίως κείμενο έχει έκταση 77 σελίδων, ενώ τα υπόλοιπα είναι εισαγωγικές σελίδες (ευχαριστίες, όρκος του Ιπποκράτη, περιεχόμενα) και βιβλιογραφικός πίνακας. Ο βιβλιογραφικός πίνακας περιέχει μόνο ξενόγλωσσα έργα και είναι σχετικά πλούσιος. Όμως ο υπομνηματισμός εντός της «διατριβής» είναι σχεδόν ανύπαρκτος και η βιβλιογραφία που παρατίθεται δεν παραπέμπεται εντός κειμένου. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι η λογοκλοπή.

Η εφημερίδα ΑΥΓΗ, με τη συνδρομή ομάδας ανεξάρτητων ερευνητών, «έτρεξε» το διδακτορικό του Γιώργου Πατούλη σε λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής. Διαπίστωσε πως από τις 77 σελίδες του κυρίως κειμένου, οι 62 είναι αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων από άλλες διατριβές.

Ενδιαφέρον έχει πως το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει αποκτήσει το λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής Turnitin, ήδη από το 2017. Μάλιστα, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης είχε επιβεβαιώσει στη Βουλή πως «τα ελληνικά πανεπιστήμια, με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία το θέμα της λογοκλοπής».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κανονισμό διδακτορικών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (2018), όποιος υποψήφιος διδάκτορας είχε υπερβεί τα 8 χρόνια και δεν είχε δώσει 3 εκθέσεις προόδου διαγραφόταν. Ωστόσο, ο Γιώργος Πατούλης ξεκίνησε υπέβαλλε αίτηση για εκπόνηση διδακτορική διατριβής στις 17-Ιουλ-1992. Ένα χρόνο αργότερα ορίστηκε η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή και προσδιορίστηκε το θέμα: «Η αποτελεσματικότητα της χορήγησης χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης σε ασθενείς με κάταγμα ισχίου για την πρόληψη της εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδος».

Στις 18-Ιουλ-1994, ο υποψήφιος διδάκτορας κατέθεσε την πρώτη έκθεση προόδου. Έκτοτε πέρασαν 25 χρόνια μέχρι να κατατεθεί η δεύτερη έκθεση προόδου στις 28-Φεβ-2019 (τρεις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές). Την τρίτη και τελευταία έκθεση προόδου την κατέθεσε στις 23-Οκτ-2019, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Περιφέρεια Αττικής.

Δίκτυο Ερευνητριών/των: H «άριστη τεμπελιά του κ. Πατουλη»

Το Δίκτυο Ερευνητριών/των, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «τεράστιο ποσοστό λογοκλοπής του διδακτορικού του κ. Πατούλη», καλώντας τη διοίκηση του ΕΚΠΑ καθώς και την υπουργό Παιδείας να προχωρήσουν «στην καθαίρεση του Διδακτορικού τίτλου του κ. Πατούλη».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Σύμφωνα με δήλωση του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας Αλέξη Πατέλη, οι κάτοχοι διδακτορικών είναι τεμπέληδες. Τεμπέληδες δηλαδή όσες και όσοι αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους για την απόκτηση του υψηλότερου ακαδημαϊκού τίτλου.

Στην περίπτωση του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργου Πατούλη, το λογοκλεμένο διδακτορικό του, είναι χρήσιμος τίτλος, σκαλοπάτι επιφάνειας για την κατά τα άλλα γκλάμουρους πορεία ενός απαστράπτοντα αρίστου. Ο κ. Πατούλης δεν είναι τεμπέλης. Με έτοιμο διδακτορικό γλύτωσε χρόνο στον δρόμο για την επιτυχία σε ανώτερες θέσεις ευθύνης επιστημονικών συλλόγων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Άξιος και άριστος δείχνει πως πρέπει να γίνεται η δουλειά. Βεβαίως άριστη και άξια είναι και η επταμελής επιτροπή που έκρινε το διδακτορικό του.

Τα παραπάνω εξηγούν τη στάση της Κυβέρνησης απέναντι στους ερευνητές και τις ερευνήτριες της χώρας. Από την πλήρη υποβάθμισή των διδακτόρων στον δημόσιο λόγο, την αναδιάρθρωση των ελληνικών πανεπιστημίων μέχρι και τις προτάσεις για κατάργηση του ΕΛΙΔΕΚ, του μεγαλύτερου φορέα δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας στη χώρα.

Η αριστεία μετριέται σε τίτλους που συλλέγει κάποιος χωρίς να δίνεται καμία αξία στο πραγματικό περιεχόμενο, στην προσφορά στην επιστήμη και τελικά στην κοινωνία. Η τεμπελιά μετριέται στα παραγωγικά χρόνια που δαπανά κάποιος να ολοκληρώσει το διδακτορικό του, όταν αμείβεται με ελάχιστα χρήματα για το έργο που παράγει, και δουλεύει ατελείωτες ώρες σε εργαστήρια και βιβλιοθήκες για πρωτογενή γνώση, ουσιαστική και χρήσιμη για την ακαδημαϊκή έρευνα.

Καθένας και η καθεμία μπορεί να χρησιμοποιήσει το turnitin και να αντιληφθεί το τεράστιο ποσοστό λογοκλοπής του διδακτορικού του κ. Πατούλη. Χρέος της Διοίκησης του ΕΚΠΑ, καθώς και της υπουργού Παιδείας είναι να προχωρήσει στην καθαίρεση του Διδακτορικού τίτλου του κ. Πατούλη. Να προβεί σε έλεγχο της επταμελούς επιτροπής των μελών ΔΕΠ που ενέκριναν το διδακτορικό του και ανακήρυξε τον ίδιο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου, εξισώνοντας τη δουλειά χιλιάδων επιστημόνων με μια ψεύτικη και κλεμμένη διατριβή.

ΥΓ_1:  Μάλλον ο κ. Πατέλης, ανθρώπους σαν τον κ. Πατούλη είχε στο μυαλό του όταν δήλωνε πως δεν θα προσλάμβανε κατόχους διδακτορικών.

ΥΓ_2: Να θυμίσουμε πως πριν λίγα χρόνια η Ελληνική Δικαιοσύνη είχε αποφασίσει την απόλυση και φυλάκιση για δέκα χρόνια μίας καθαρίστριας επειδή είχε προσληφθεί με πλαστό απολυτήριο. Στην περίπτωση του κλεμμένου διδακτορικού του κ. Πατούλη τι πρέπει να γίνει;

(Visited 892 times, 1 visits today)

Περισσότερα