fbpx

Το «διδακτορικό» Πατούλη γκρεμίζει την ψευτοαριστεία της ΝΔ

Facebook
Twitter
Telegram
Email

Επιμένει ο Γιώργος Πατούλης για την «πρωτοτυπία και την αυθεντικότητα» του διδακτορικού του ● Τι βεβαιώνει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ; ● Σφοδρές αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25

«Βεβαίωση» του Γεράσιμου Σιάσου, προέδρου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσίασε σήμερα ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, συνεχίζοντας να ισχυρίζεται πως το διδακτορικό του είναι «πρωτότυπο και αυθεντικό». Παράλληλα απειλεί την Αυγή, η οποία «αποκάλυψε» την εκτεταμένη λογοκλοπή στη διατριβή, με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί αφωνία, παρότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι -ως γνωστόν- υπέρμαχος της αριστείας. Παρόμοια, τη σιωπή έχει επιλέξει η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, όπως και ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

■ Τι «βεβαιώνει» ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής;

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, με βεβαίωσή του προς τον Γιώργο Πατούλη αναφέρει πως «στο γενικό μέρος μιας διδακτορικής διατριβής παγίως αποτυπώνεται η προϋπάρχουσα γνώση». Συνεπώς είναι αποδεκτό να κάνει κανείς copy-paste, χωρίς καν παραπομπές, από άλλες διδακτορικές διατριβές;

Από πότε μια διατριβή εξαντλείται στην πρωτογενή έρευνα; Δεν παρατήρησε κανείς πως η δευτερογενής «έρευνα» του Γιώργου Πανούλη είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη και αποτελεί προϊόν αντιγραφής; Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ προκρίνει την αντιγραφή, αρκεί να υπάρχει πρωτογενές υλικό; Ακόμα, γιατί το ΕΚΠΑ πληρώνει το λογισμικό Turnitin, δηλαδή το λογισμικό που χρησιμοποίησαν και οι ερευνητές της «Αυγής» για να ελέγξουν το διδακτορικό του Γιώργου Πατούλη, αν δεν το χρησιμοποιεί;

■ Ποιος είναι ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ;

Εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος έγινε γνωστός γιατί αποτελεί το νεότερο πρόεδρο στην ιστορία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο 44χρονος πανεπιστημιακός εκλέχτηκε το 2021 με ποσοστό-ρεκόρ 76%. Ωστόσο, στο παρελθόν έχει απασχολήσει μέρος της κοινής γνώμης λόγω της πολιτικής του ταυτότητας και εμπλοκής. Πλήθος δημοσιευμάτων παρουσιάζει τον καθηγητή Ιατρικής ως πρόσωπο με ισχυρούς δεσμούς με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Γεράσιμος Σιάσος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Άγγελο Συρίγο

Την περίοδο Αντώνη Σαμαρά, διετέλεσε Γραμματέας των Πανεπιστημιακών της ΝΔ και μέλος του Συμβουλίου Ανωτάτης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια ήταν σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και είχε εμπλοκή στη διαμόρφωση του προγράμματος της ΝΔ για τα πανεπιστήμια σε συνεργασία με τη Νίκη Κεραμέως, τότε τομεάρχη Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, την 1 Φεβρουαρίου 2022 διορίστηκε γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής, από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη.

■ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βουλιάζει στο βούρκο μαζί με τον Πατούλη

Επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη στάση της απέναντι στον Γιώργο Πατούλη μετά τη σχετική αποκάλυψη της «Αυγής της Κυριακής» για το διδακτορικό του περιφερειάρχη Αττικής εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Η απάντηση της Ιατρικής σχολής επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της Αυγής. Το ζήτημα δεν είναι οι κραυγές του κ. Πατούλη, άλλωστε μόνο αυτό γνωρίζει. Το θέμα είναι η σιωπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όσο υπερασπίζεται τη λογοκλοπή του περιφερειάρχη και κεντρικού στελέχους της, τόσο θα βουλιάζει μαζί του στον βούρκο» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει: «η αριστεία τελικά ήταν άλλη μία από τις απάτες του κ. Μητσοτάκη».

■ ΜέΡΑ25: Πρόταση νόμου για τη λογοκλοπή με αφορμή το σκάνδαλο Πατούλη

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 καταθέτει πρόταση νόμου για την καταπολέμηση της λογοκλοπής και την υπαγωγή της στις διατάξεις του ποινικού κώδικα. Όπως τονίζει, «η πρόταση νόμου δε στοχεύει μόνο στην καταπολέμηση των «αρίστων» που προσπαθούν να αγοράσουν κύρος με μπαγαποντιές, αλλά και προς εξυγίανση χώρων όπως τα πανεπιστήμια, η λογοτεχνική παραγωγή, η παιδεία».

Επίσης, το ΜέΡΑ25 σημειώνει ότι «η δημοσιοποίηση καταγγελιών, στοιχείων και τεκμηρίων στον ημερήσιο τύπο για ενδεχόμενη εκτενή λογοκλοπή στο διδακτορικό του κ. Πατούλη, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου».

(Visited 378 times, 1 visits today)

Περισσότερα