fbpx

Παυλάκης και Λινού εκφράζουν προβληματισμούς για το άνοιγμα των σχολείων

Facebook
Twitter
Email

Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την έλλειψη προετοιμασίας για το άνοιγμα των σχολείων από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείου Παιδείας, δημιουργεί έντονη ανησυχία και αβεβαιότητα.

Αλαλούμ δημιουργήθηκε και με τις αντικρουόμενες δηλώσεις Κεραμέως-Θεοδωρικάκου σχετικά με τη δωρεάν ή μη χορήγηση της μάσκας στους μαθητές.

Παρά τις αρχικές εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για έναρξη της σχολικής χρονιάς την 7η Σεπτεμβρίου, μερίδα των επιστημόνων που συμμετέχουν στην επιτροπή των ειδικών, προκρίνουν την 14η Σεπτεμβρίου.

Προβληματισμούς για το άνοιγμα των σχολείων εκφράζουν επίσης διακεκριμένοι επιστήμονες, εστιάζοντας κυρίως στο μεγάλο αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Ο Γιώργος Παυλάκης, ιατρός και ερευνητής στη ΗΠΑ, δήλωσε πως «ένα από τα δυσκολότερα θέματα έχει να κάνει με το άνοιγμα των σχολείων». Σε συνέντευξή του στο «MEGA Σαββατοκύριακο», υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου». 

«Με 500 έως 1.000 κρούσματα δεν είναι σωστό να ανοίξουν τα σχολεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», κάνοντας διαχωρισμό ανάμεσα στα σχολεία των δύο μεγάλων αστικών κέντρων και των υπόλοιπων σχολείων της χώρας.

Παρόμοιους προβληματισμούς διατύπωσε και η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και τη δημοσιογράφο Ελπίδα Οικονομίδη. 

Η επιστροφή στα σχολεία θα πρέπει να γίνει με τους ίδιους όρους που έγινε και το Μάιο ή πιστεύεται ότι η κατάσταση χρήζει λήψης επιπλέον μέτρων; Η χρήση μάσκας πρέπει να είναι υποχρεωτική σε μαθητές και εκπαιδευτικούς;

Έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν με το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών ταυτόχρονα και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Το μέτρο αυτό είναι πιθανόν να μετριάσει τον κίνδυνο διασποράς της νόσου στους μαθητές και τις οικογένειές τους, όπως και στους εκπαιδευτικούς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους στο σχολείο, αλλά και τις οικογένειές τους.

Αυτή η εφαρμογή εγκυμονεί δύο κινδύνους. Ο πρώτος κίνδυνος είναι ότι θα υπάρχει σχετικά μεγάλος συνωστισμός στις αίθουσες και ταυτόχρονα θα υπάρχουν μαθητές οι οποίοι οικονομικά και πρακτικά είναι αδύνατον να καλύψουν το κόστος της μάσκας.

Εναπόκειται, κυρίως, στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στους δήμους και πιθανόν στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να βοηθήσουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους στο να αποδεχτούν τη χρήση της μάσκας και να δημιουργήσουν συνθήκες δωρεάν παροχής της μάσκας, είτε στο σύνολο των μαθητών είτε στους πιο ευάλωτους κοινωνικοοικονομικά. 

Επιπλέον θα πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες για χρήση επιπλέον χώρων για τη στέγαση μέρους των μαθητών των μεγαλύτερων αριθμητικά τμημάτων.

Εκτός από τα σχολεία, πρόκληση αποτελεί για την κυβέρνηση και η επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα. Υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, κάποιο μοντέλο που να εξασφαλίζει την ασφαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων ή θεωρείτε ότι πρέπει να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση;

Η επιστροφή των φοιτητών στο πανεπιστήμιο παρουσιάζει και δυνατότητα ευκολότερης διαχείρισης αλλά και αρκετά περισσότερες δυσκολίες. 

Οι φοιτητές δεν επιστρέφουν απλώς για κάποιες ώρες στα μαθήματά τους, αλλά πολύ συχνά επιστρέφουν και σ’ έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει συνύπαρξη με πολλούς νέους ανθρώπους και ευκαιρίες συνωστισμού και κοινής διασκέδασης. 

Επίσης, η επιστροφή στο πανεπιστήμιο περιλαμβάνει και τη δωρεάν σίτιση σε χώρους που προσφέρονται μεν από τα πανεπιστήμια αλλά πολύ συχνά δημιουργούν συνωστισμό στις ώρες αιχμής. 

Ολες οι εταιρίες που αναλαμβάνουν τη σίτιση των φοιτητών θα πρέπει να φροντίσουν για τήρηση κανόνων υγιεινής από τους εργαζομένους, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας, καθώς και την ευρύτερη εφαρμογή κανόνων υγιεινής στην προετοιμασία του γεύματος.

Από την άλλη πλευρά, το πλεονέκτημα της επιστροφής των φοιτητών είναι το γεγονός ότι τόσο οι φοιτητές όσο και τα μέλη ΔΕΠ έχουν ήδη εκπαιδευτεί και αξιοποιήσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί εξαιρετικά χρήσιμο, ιδιαίτερα αν αξιοποιηθεί για όλες τις ώρες διδασκαλίας που η φυσική παρουσία δεν είναι απαραίτητη, ενώ ταυτόχρονα υπάρξει μικρότερος αριθμός φοιτητών στα εκπαιδευτικά εργαστήρια που η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >