fbpx

Ιδιωτικά πανεπιστήμια υπό την αιγίδα… της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Facebook
Twitter
Email

Το ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσίασε το «Σχέδιο Δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030», υποστηρίζοντας -μεταξύ άλλων- την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι συντάκτες του σχεδίου αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Ενώ οι προτάσεις αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε αντίθετοι με την ίδρυση ιδιωτικών/μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Κάτι τέτοιο μπορεί να προσδώσει δυναμισμό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να συμβάλει σε μια δυναμική εκσυγχρονισμού των δημόσιων πανεπιστημίων».

Αν και το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η προθέσεις της ΝΔ και της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι γνωστές. Ωστόσο, το σχέδιο του ιδρύματος Μποδοσάκη τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Με τον τρόπο αυτό, η Προεδρία της Δημοκρατίας προσφέρει την υποστήριξή της σε ένα σχέδιο που μιλά για μια δομή που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Σχέδιο 2030 για τα ΑΕΙ: τυπικό δείγμα νεοφιλελευθερισμού

Το σχέδιο που παρουσίασε το ίδρυμα Μποδοσάκη αποτελεί τυπικό δείγμα νεοφιλελεύθερης προσέγγισης για την πανεπιστημιακή μόρφωση και λειτουργία. Η Σύγκλητος θα είναι ολιγομελής και θα ασχολείται αμιγώς με ακαδημαϊκά θέματα. Με τα οικονομικά ζητήματα θα ασχολείται η επαγγελματική διοίκηση. Ο Πρύτανης θα επιλέγεται από το Συμβούλιο του Ιδρύματος και δε θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ. Επίσης, το σχέδιο προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ΑΕΙ.

Η επιτροπή που συνέταξε το σχέδιο απαρτίζεται από τους:

– Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΕΚΠΑ),
– Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας (Πάντειο),
– Αχιλλέα Γραβάνη, καθηγητή Φαρμακολογίας (Πανεπιστήμιο Κρήτης),
– Μανώλη Δερμιτζάκη, υπολογιστική βιολογία (GlaxoSmithKline),`
– Ελευθερία Ζεγγίνη, καθηγήτρια Ιατρικής (Technical University Munich),
– Στάθη Καλύβα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης (Οξφόρδη).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >