fbpx

Στη Βουλή και στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις, τις ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης.

Όσον αφορά την τροπολογία για το ΕΛΙΔΕΚ, ο βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε πως:

«Το 2016, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας με συγχρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δημιουργήθηκε ένας αυτόνομος θεσμός, η επιτυχία του οποίου αναγνωρίζεται από όλους. Κι έρχεστε πάλι σήμερα, εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία διαβούλευση και υποβιβάζετε την ανεξαρτησία του. Υποβιβάζετε την ανεξαρτησία ενός φορέα για την αξία του οποίου μιλούν οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι ερευνητές, οι οποίοι είτε ζούσαν στη χώρα μας, είτε επέστρεψαν από το εξωτερικό, είτε δεν έφυγαν προς αυτό, χάρη στη δημιουργία του ΕΛΙΔΕΚ».

Αναφερόμενος στις ανακατατάξεις ως προς τη διοικητική διάρθρωση του φορέα, τις οποίες εισάγει η εν λόγω τροπολογία, δήλωσε: 

«Την ώρα που έχετε ξεπεράσει κάθε ρεκόρ στους μετακλητούς υπαλλήλους, σας πειράζουν οι δύο θέσεις των αναπληρωτών Διευθυντών, τις οποίες έρχεστε να καταργήσετε. Ενός ιδρύματος, που για να σας το θυμίσω, και θα επικαλεστώ το Special Report του Φεβρουαρίου του 2020, του ΣΕΒ για το brain-drain, το οποίο και αναφέρει ότι “στην αντιμετώπιση του brain – drain, τόσο για την ανάσχεση των εκροών του επιστημονικού δυναμικού, όσο και για την επιστροφή των επιστημόνων του εξωτερικού συμβάλλει το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας”».

Καταλήγοντας, επεσήμανε τον προβληματικό χαρακτήρα της τροπολογίας, υπογραμμίζοντας ότι:

«Έρχεστε να βάλετε χέρι και σε αυτόν τον επιτυχημένο φορέα, καταργώντας την αυτονομία του και θέλετε και να το βαφτίσετε εξορθολογισμό. Και ήθελα να σας κάνω και μία ερώτηση. Όπως θα γνωρίζετε η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναφέρει ότι, για οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή στο ΕΛΙΔΕΚ απαιτείται προηγουμένως η σύμφωνη γνώμη της. Υπάρχει αυτή η σύμφωνη γνώμη κε υπουργέ;».