fbpx

Παν. Θεσσαλίας: «Μάχη» βιογραφικών για το Συμβούλιο διοίκησης

Όταν από τους Νέους Ορίζοντες για τα ΑΕΙ ξεπροβάλλουν ένας ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, ένας περιφερειάρχης και ένας κομματάρχης της ΝΔ
Facebook
Twitter
Email

Η ανακοίνωση των εξωτερικών υποψήφιων για την ανάδειξη του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιβεβαίωσε πως το μοντέλο διοίκησης που επέβαλλε η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο των ΑΕΙ. Όπως δεν έχει σχέση με την ακαδημαϊκή αποστολή τους, αλλά και την ιστορία τους. Τα βιογραφικά της πλειοψηφίας των υποψηφίων φανερώνουν με τρόπο χειροπιαστό τις επιδιώξεις των νομοθετών. 

Πίσω από τις πομπώδεις εξαγγελίες και τον άτοπο στόμφο των κυβερνητικών στελεχών περί εξωστρέφειας, ανάπτυξης της τριτοβάθμιας και σύνδεσης με την οικονομία, ξεπροβάλλει ένας ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, ένας περιφερειάρχης, ο γενικός διευθυντής της ΕΨΑ, ένας συνεργάτης βουλευτή και τοπικός κομματάρχης της ΝΔ, ένας μεταλλέμπορας, η νεοδημοκράτισσα πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, ένα στέλεχος από τα «Ελληνικά Πετρέλαια» και μια οικονομολόγος στο ΔΣ εταιρείας ψηφιακού τζόγου. 

Μεταξύ των υποψηφίων, συνταξιούχοι πανεπιστημιακοί και 3-4 ενεργοί καθηγητές με αξιόλογο ακαδημαϊκό-ερευνητικό προφίλ, που δυστυχώς δε φαίνεται να αρκούν για να αλλάξουν την τοπική μικροπολιτική ατμόσφαιρα.

Ο περιφερειάρχης

Ο Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρώην βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, αποτελεί μια από τις εμβληματικές υποψηφιότητες για το Συμβούλιο Διοίκησης, πηγαίνοντας σε άλλο επίπεδο τις… συνέργειες μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και πανεπιστημίου. Μάλιστα σε προεκλογικού τύπου δηλώσεις για την υποψηφιότητά του, τόνισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο ειδικά στο θέμα μελετών για έργα υποδομής, και άρα πρέπει να έχει εικόνα και ήχο για το τι γίνεται ακριβώς στο πανεπιστήμιο.

Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ και πολυεπιχειρηματίας

Ο Αχιλλέας Νταβέλης, οδοντίατρος στο επάγγελμα, αγόρασε πρόσφατα την ποδοσφαιρική ομάδα της Λάρισας από τον Αλέξη Κούγια. Είναι επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Αποκατάστασης & Αποθεραπείας ANIMUS, συνιδιοκτήτης στην εταιρεία παραγωγής μασκών Larisa Face Cover και πρόεδρος του δημοσιογραφικού ομίλου 21admedia, ο οποίος περιλαμβάνει τηλεοπτικό κανάλι, εφημερίδα, site και ραδιοφωνικό σταθμό.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι από την αγορά

Υποψήφια για μια θέση στο Συμβούλιο Διοίκησης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι και η Νάνσυ Καπούλια, πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας και υποψήφια δήμαρχος Βόλου με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Παρόμοια, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΨΑ ΑΕ Μιχάλης Τσαούτος και ο διευθύνων σύμβουλος της «Μεταλλεμπορική – Θωμάς Μακρής ΑΕ & Shelter AE» Αθανάσιος Μακρής.

Ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα για τη διοίκηση του πανεπιστημίου αποτελεί και η Αδαμαντίνη (Ντίνα) Λάζαρη, η οποία κατέχει θέση στο ΔΣ της Intracom και της Intralot, είναι σύμβουλος στο ΔΣ της αγγλικής εταιρείας Domius Capital Advisors LLP, ενώ έχει διατελέσει μέλος σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και οργανισμών (πχ: Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης). Έχει επίσης υποδιοικήτρια τράπεζας και ειδική συνεργάτης στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού (1983-1989 και 1994-1999). Τον Ιούλιο του 2022 ανέλαβε θέση στο ΔΣ του Υπερταμείου.

Και ένας υποψήφιος από το κομματικό μητρώο

Ο Σωτήρης Μπούσδρας, συνεργάτης της βουλευτού Ασημίνας Σκόνδρας και κομματάρχης της ΝΔ στην Καρδίτσα θέτει κι αυτός υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ιδρύματος. Άλλωστε όπως αναφέρουν τοπικά δημοσιεύματα: «Ο Σωτήρης, παλιό κομματικό στέλεχος και συνεργάτης της Ασημίνας, ετοιμάζεται για υψηλή κυβερνητική θέση. Με άκρες και κονέ στην Αθήνα δικαιούται σίγουρα μια τέτοια θέση».

Νέοι ορίζοντες (;) στα ΑΕΙ

Ο νόμος 4957/2022 (Νέοι Ορίζοντες) ορίζει πως τα ΑΕΙ διοικούνται από μια υπερσυγκεντρωτική και ολιγαρχική δομή, η οποία περιλαμβάνει το Συμβούλιο Διοίκησης, τη Σύγκλητο, τον Πρύτανη, τους Αντιπρυτάνεις και τον Εκτελεστικό Διευθυντή (άρθρο 7).

Τα Συμβούλια Διοίκησης είναι 11μελή και συγκεντρώνουν όλες τις βασικές λειτουργίες των ΑΕΙ, αποδυναμώνοντας πλήρως τον αποφασιστικό και στρατηγικό ρόλο της Συγκλήτου. Απαρτίζονται από 6 εσωτερικά εκλεγμένους καθηγητές του εκάστοτε πανεπιστημίου και 5 εξωτερικά μη-εκλεγμένα μέλη (άρθρο 8).

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ως εξωτερικά μέλη μπορούν να επιλεχθούν καθηγητές Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, φυσικά πρόσωπα με ευρεία αναγνώριση ή συμβολή στον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα ή τις επιστήμες, την οικονομία ή την κοινωνία, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών ή κοινωνικών εταίρων. Ένα μέλος μπορεί να προέρχεται από ομότιμους καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ άλλων ελληνικών πανεπιστημίων. Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα και τουλάχιστον πτυχίο ΑΕΙ της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Διοίκησης είναι η έγκριση του τετραετούς στρατηγικού πλάνου του οικείου ΑΕΙ, η χάραξη ακαδημαϊκής και ερευνητικής πολιτικής, η ενίσχυση της σύνδεσης με την οικονομία (sic) και η αποδοχή χορηγιών. Εγκρίνει επίσης τον προϋπολογισμό του ΑΕΙ, του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) και της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας του ΑΕΙ.

Επίσης λαμβάνει αποφάσεις για τη διεξαγωγή κάθε είδους διαγωνισμού για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων, διορίζει Κοσμήτορες και Προέδρους Τμημάτων, ενώ παύει τους Αντιπρυτάνεις και τον Πρύτανη αν συντρέχουν «σπουδαίοι λόγοι». Επίσης έχει αποφασιστικό ρόλο σε αμιγώς ακαδημαϊκά ζητήματα, όπως τα γνωστικά αντικείμενα των Τμημάτων (άρθρο 14).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >